banner564

Başarıya ulaşmanın dört sırrı

Ruth Gotian, full time çalışır, annelik yaparken çağımızın en başarılı bilim insanlarının nasıl muvaffak olduğu konusunda, 43 yaşında doktora yapmaya karar verdi. 

Öğrendiklerini kısa bir süre önce Başarı Faktörü (The Success Factor) adlı kitapta yayımladı. 

Olağanüstü başarı yakalamış kişilerin davranışlarında, kafa yapılarında, hayat tarzlarında, aynı düzeyi yakalamak isteyen kişiler tarafından ders alınacak özellikler var mı idi? 

Gotian bu sorunun cevabını öğrenmeye yönelik çalışmalarını başlangıçta Nobel ve Amerika’nın ünlü ödüllerini kazanmış bilimciler üzerinde yoğunlaştırdı.

Daha sonra onların arasına başka sahalarda üst düzey başarı kazanmış kişileri de kattı. 

İlk gözlemlediği şeylerden biri; Nobel ödülü kazanmış olsun, Olimpiyat şampiyonu veya astronot olsun, bunların zihin yapısının (mindset) birbirine çok benzediği oldu. 

Buna dayanarak, aynı zihniyet birden çok sahada geçerli ise o zaman “başarı tekrarlanabilecek bir maharet olabilir” sonucuna vardı. 


Ama kime başarılı denilebilirdi? 

Gotian’a göre kendi sahalarında çığır açmış, başarıları genel kabul görmüş, deneyimlerinden başkalarını yararlandıran kişiler “başarılı” sayılabilirler.

Gotian’ın yazdığına göre “olağanüstü başarı” yakalamış olanlarda dört ortak “akıl yapısı” veya özellik var:

İçten gelen motivasyon, azim, ardı kesilmeyen bir öğrenme arzusu ve başarının şımartmadığı sağlam bir temel.

Gerçek başarılıları motive eden terfi, övgü, diploma sahibi olmak veya ödül kazanmak gibi dış etkenler değildir. Olsaydı Nobel ödülünü kazananlar kendilerini amaçlarına ulaşmış addeder ve çalışmayı bırakırdı, diyor Gotian. 

Tersine birçok bilimci emeklilik yaşını aştıktan sonra bile çalışmalarını sürdürür. Çünkü onları motive eden dış değil, iç güdüleridir — bilinmeyeni araştırmak, çağ değiştirici bir buluşun eşiğinde olmak, meraklarının peşinden gitmek.

“Yüksek bir başarı yakalamış olanlar neden bir mesleği veya bir sorunu çözmeyi seçmiş olduklarını hiç unutmaz ve iç tutkularını araştırmalarının ivmesi olarak kullanırlar.”

Hiçbir şey, onları azmettikleri şeyin peşinden gitmekten alıkoymaz.

Üst düzey başarı yakalamış olanlar, elde ettikleri bir muvaffakiyetle yetinip başka muvaffakiyetler aramaktan vazgeçmez. Ödüllendirilmiş olsalar bile onlara o ödülü kazandıran çalışmayı bırakmaz. Nobel kazandıklarını öğrendikten sonra laboratuvarlarına gidip çalışmalarını sürdüren veya programlarındaki dersleri vermek için sınıfa dönen birçok bilim insanı vardır.

Çalışmalarından alıkoyacağı için dekanlık veya yöneticilik gibi görevleri kabul etmeyenlerin sayısı da az değildir.  


Ara vermeden öğrenmeye devam etmek, başarılı insanların bir diğer ortak özelliğidir. Bundan kasıt sınıflarda yapılan öğrenme değil kitaplardan, makalelerden, bloglardan, sohbetlerden elde edilen “gayri resmî” bilgilerdir. 

Hiç kimse sıradan olmak üzere yola çıkmaz. Birçok insan başarılı olmak ister ama bu amaca nasıl ulaşacağını bilmez. Belki başarı yolunda ilerlemiş kişilerin tecrübeleri onlara ışık tutar.

15 Şubat 2022 tarihli yazısı
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
…..(Dionysos)
…..(Dionysos) - 2 ay Önce

Diyalog yönetimi, biz hep buradayız ama yeni yazı yok. Sesimizi duyuyor musunuz?

…..(Dionysos)
…..(Dionysos) @…..(Dionysos) - 2 ay Önce

Diyalog yeni yazı ne zaman gelecek? Biz buradayız, bekliyoruz.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 ay Önce

Metin Bey, ilk okuduğumdan bu yana beni, “başarı” konusunda aydınlatan bir yazınız olmuştu bu yazı ve kendime bir kere daha bakmamı sağlamıştı .Tam da bugünlerde yine bir şeyden vazgeçmek ve vazgeçmemek arasında gidip gelirken bir kere daha bana “azim” kelimesini hatırlatarak vazgeçmemem gerektiğini söylediniz. Benim için çok kıymetli bir hatırlatma oldu bu. Çok teşekkür ediyorum…

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 ay Önce

Bugün,Kıbrıs Barış Harekâtının 50.yıldönümü. Bugünü, bir Kıbrıs mücahiti olan ve adanın barışa, refaha kavuşması için yazılar yazan Metin Bey’i anmadan nasıl geçirebiliriz ki. Emeğinize, mücadelenize, kaleminize sağlık Metin Bey. İyi ki yaşadınız, iyi ki yazdınız, iyi ki sizi tanıdık. Geçen sene bugün, bir yıl sonra bunları yazacağım hiç aklıma gelmezdi. Ve ne acıdır ki, biz okurlar böyle kıymetli bir insan için, en son çalıştığı gazeteye sesimizi duyurmaya çalışıp, yayınlanmayan yazılarından yeni bir yazı bekliyoruz, düzenli olarak yazınlarını yayınlamasını istiyoruz . Ama Diyalog Gazetesi bir türlü sesimizi duymuyor. Çok üzücü ve kabul edilemez bir tutum.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 ay Önce

Diyalog gazetesi yetkileri, en son yazıyı 25 Haziran 2024 tarihinde yayınladığınızın farkında mısınız? Lütfen; daha önce yayınlamadığınız yazılardan yeni bir yazı bekliyoruz.

Üsküdarlı
Üsküdarlı - 2 ay Önce

Diyalog yaz uykusunda galiba.

Ahmet
Ahmet - 2 ay Önce

Diyalog'a ulaşmanın bir sırrını bilen var mı? Yazıyı değiştirmelerini sağlasak?

Yaz
Yaz - 3 ay Önce

Keşke biraz daha kalsaydınız.

Yaz
Yaz @Yaz - 2 ay Önce

Yaz mevsiminde Diyalog kış uykusuna yatmış. Yeni yazı nerede?

Durmuş Aksoy
Durmuş Aksoy - 2 ay Önce

Ara vermeden öğrenmeye devam etmek, başarılı insanların ortak özelliği olmakla beraber kaliteli bir hayat yaşamak içinde gereklidir.

Burada itici güç meraktır. İnsan merak etmediği bir şeyi öğrenemez. Okullarda öğretmenlerin yapması gereken en önemli şey çocukları meraklandırmaktır. Meraklı olmak zamanla alışkanlık haline gelir.

Ne yapılacağını söyleyen ne kadar çoktur da, nasıl yapılacağını söyleyen ne kadar azdır.

Metin bey, yazısının son cümlesinde nasıl yapılacağına dair bir yol göstermiş. “O işte ilerlemiş kişilerin tecrübelerinden yararlanmak.”

Dikkatle okunduğunda Metin beyin yazılarını ne kadar özenle ve üzerinde düşünerek yazdığını fark ediyoruz.

Nur içinde yatsın.

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 3 ay Önce

Işığınız bizi aydınlatmaya devam ediyor. Ruhun şad olsun Sayın MM.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Faruk Ercan - 3 ay Önce

“Işığınız bizi aydınlatmaya devam ediyor.” Yazdığım yoruma bu cümleyi de eklemem gerekirdi aslında ama siz iyi ki yazmışsınız Sn. Faruk Ercan, sağ olun.

Durmuş Aksoy
Durmuş Aksoy - 2 ay Önce

Yeni yazı bir süredir yayınlanmıyor, aslında yeni değil eskiden yayınlanmış olan yazılar bunlar. Eskilere gidip herhangi bir yazısını okuyabiliriz, ama biz yine de burada yeni yazı gibi yayınlansın istiyoruz, altına yorumlar yazmak, Metin beyin okurları olarak onun anısını yaşatmak, onu ve fikirlerini hissetmek istiyoruz.

Peki neden yayınlanmıyor? Eski yazılar olmasına rağmen Diyalog’da yayınlanan diğer yazarlara ait güncel yazıların bir çoğundan fazla okunuyor. Bu durumda gazetenin yayına devam etmesi lazım ama etmekte çok tereddüt ediyor. Neden?

Bunun ben hiç bilmiyorum, ama bir tahminim var; Metin Bey’in yasal mirasçıları ile gazete arasında telif haklarına dair bir anlaşmazlık yaşanıyor olabilir. Söylediğim gibi böyle bir şeyin olup olmadığını bilmiyorum, sadece tahminde bulundum. Eğer öyleyse gazetede daha önce yayınlanmış yazıların tekrar yayınlanmasında bir telif sorunu olmaması gerekir diye düşünüyorum, ama hukuken böyle midir bunu da bilmiyorum.

Ama şunu biliyorum; Sorun varsa eğer, o sorun her neyse çözülmesini, Metin bey’in yazılarının burada yayınlanmaya devam etmesini, altına yorumlar yazmayı, bu şekilde onun anısını canlı tutmayı biz okurları olarak çok istiyoruz.


banner582

banner471

banner628

banner473