Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, belki de tebdil-i kıyafet ile Ercan Havaalanı’na gitmiş… Tek başına dolaşırken şahit olduğu konuşmaları aktararak “Havaalanı açılalı 48 saat oldu. Başarılı bir taşınma operasyonu yapıldı. Birileri hala daha bu muazzam eserle uğraşmaya, onda bir takım eksiklikler bulup abartarak sosyal medyada yayınlamaya, böylece içinde bulundukları aşağılık kompleksinin gereğini yerine getirmeye çalışıyor” diye yazdı.
Ercan’a gitmedim. Uçma planım yok; şimdiki halini de merak etmiyorum. Doğrudan işin içinde olan 3-4 kişiye sorduğum zaman ne yazık ki bakanı doğrulamıyorlar. Altyapıdan kaynaklanan ciddi sorunlar varmış…
Fiziki eksiklikler bir şekilde giderilecektir herhalde… Asıl sorun Arıklı’nın da koyduğu teşhiste: Aşağılık kompleksi…
Anlı şanlı psikologlar, “aşağılık kompleksinin” bir insanlık hali olduğunu anlatırlar. İnsan, tek başına hayatta kalamayacağı ve doğumundan itibaren başkalarının yardımına muhtaç olduğu için böyle bir “kompleks” geliştiriyormuş… Sayın Bakan, bunun toplumsal bir travmaya dönüştüğünü ve KKTC yurttaşlarının hiçbir şeyi beğenmediklerini ve yapılan her şeyde eksiklik bulduklarını anlatmaya çalışıyorsa, bunun “toplumsal bir hastalık” haline geldiğini de kabul etmemiz gerekiyor demektir.
Havaalanı yapılıyor, beğenmiyoruz. Türkiye’den su getirildi diye dertleniyoruz. Şimdi elektrik gelmesin diye uğraşıp duruyoruz. Çıplak gözle yaptığımız gözlemler Arıklı’yı doğruluyor aslında…
Bir toplumun ruh hali, kullanmakta olduğu altyapıların fiziki durumundan daha önemlidir diye düşünüyorum. Hemen “tedavi” aşamasına geçilmesi gerekir. Toplumda yaygın bir hal alan bu “aşağılık duygusunu” nasıl yok edeceğiz? Yönetenler bu soruya yanıt bulup, bu toplumu aşağılık duygusundan kurtaramazlarsa yaptıkları havaalanı veya Türkiye’den getirdikleri elektrik hiçbir işe yaramayacak demektir. Her şey amaçlarımız ile ilgilidir. Bu toplumun mutlu olmasını istiyorsak bunu yapmanın yollarını bulmak için çaba ve kaynak harcamaları gerekir.
Benim aklıma, daha küçük ama kendimizin yaptığı havaalanından uçmak; koruyup kolladığımız su kaynaklarını kullanmak; yağmurların tek bir zerresini bile boşa harcamamak için dev sarnıçlar inşa etmek; enerji sorununu jeneratör ve güneş panelleri ile çözmek ve sonuçta Kıbrıs Türk halkına özgüven kazandırmak geliyor. Bu özgüvenin yerleşmesine, atalarımızın toplumsal bir katılımla gerçekleştirdiği varoluş mücadelesini hatırlatarak katkıda bulunabileceğimizi de hesaba katmak istiyorum.
Aşağılık kompleksi içinde olduğumuz teşhisi bizi yönetenler tarafından konulmuş olduğuna göre, bundan sonraki aşamada bütün yönetim kararlarının bu hastalığı tedavi etmeye yönelik olmasını, başlıca kaynakların bunun için harcanmasını bekliyorum.
Yeni Ercan Havaalanı, Kıbrıslı Türklerin “toplumsal gururuna” katkıda bulunmak yerine aşağılık kompleksinin derinleşmesine yardımcı olmuşsa, yapılması çok büyük bir yanlış olmuştur demektir.