Babalar günü her yıl haziran ayının 3. pazar günü kutlanıyor. Ancak her sene haziran ayının 3. pazarı aynı tarihe denk gelmediği için belli ve değişmeyen bir tarihi yoktur. Tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de kabul gören Babalar günü ilk yıllarda anneler günü kadar rağbet görmemiş, çoğu zaman unutulmuş ya da kutlanmasına karşı direnilmiştir. Ancak erkek ebeveynlerin de çocukların büyümesindeki aktif rolünün zamanla artması ve anneler kadar bebeklerini beslemesi, giydirmesi, değişmesi, yıkaması, çocuğu ile ilgilenmesi ve büyüyene kadar her gelişim sürecinde büyük emekler vermesi işin seyrini değiştirdi. Erkek ebeveynler çalışan ve eve para getiren kişi olmanın ötesine hızla geçti.
Her çocuk için gücün ve güvenin sembolü olan baba, yine çoğu insan için örnek alınan, rol model olarak kabul edilen, öğütleri kulağa küpe yapılan bir figürdür. Yaşam yolunda evlatları için emek vermiş her baba sevgiyle ve minnet duygusuyla kucaklanır. İlk olarak 19 Haziran 1910 yılında kutlanan Babalar Günü’nün nasıl doğduğu da merak edilir. Bu özel günün kendine has bir hikayesi var.
Babalar Günü’nün ardındaki hikâye
İlk çağlardan beri Anneler Günü kadının doğurganlık niteliğini ön plana çıkarmak için bahar aylarında kutlanmıştır. Elbette adı ve kutlama şekli yerel ve dönemsel olarak farklılık göstermiş olsa da resmi olarak kutlanması ve kadınlara bir gün olarak adanması 1907 yılını bulmuştur. Anneler günü’ne kıyasla babalar günü çok daha geç kutlanmaya başlamıştır ama kısa sürede tüm dünyaya üzerinde birçok ülkede benimsenmiştir.
Babalar Günü hikayesi nasıl ortaya çıkmıştır?
Geçmişten günümüze kadar Babalar Günü’nün ilk ortaya çıkışı ile ilgili iki farklı hikâye gelmiştir:
İlk ve en çok kabul gören öykü Sanora adında ve babasını çok seven Amerikalı bir kadın ile birlikte ortaya çıkmıştır. Sanora’nın babası, iç savaş gazisi William Smart karısını altıncı çocuğunu doğururken kaybetmiş ve dul kalmıştır. Bunun üzerine altı çocuğuyla birlikte Washington’daki çiftliğinde yalnız kalan Smart, çocuklarını tek başına büyük bir sevgi ve özveri ile büyütmüştür. İşte her şey bu altı çocuktan biri olan Sanora’nın, babasının da tıpkı bir anne gibi kendilerini büyütmesine olan minnettarlığını göstermek istemesiyle başlamıştır.
Sanora Smart Dodd 1909 yılında kilisede katıldığı Anneler Günü kutlamasından ilham aldı. Kutlama sırasında annesinin ölmüş ve babasının onları büyük bir özenle büyütmüş olduğunu, bu sebeple babasının da kutlanmaya değer olduğunu düşündü. Bu düşüncesini dönemin bakanına “Sizce babalar da güneşte bir yeri hak etmiyor mu?” şeklinde bir soru ile yöneltti. Bunun üzerine Sanora 1910 yılında,ilk Babalar Günü’nü, Spokane’de babasının doğum tarihi olan haziran ayında kutladı.
Başka bir inanışa göre ilk Babalar Günü hikayesi Amerika’nın diğer bir ucunda, Batı Virginia Eyaletinde Fairmont kentinde ortaya çıkmıştır. Üstelik Sanora’dan tam 1 yıl önce…
Bu hikâyeye göre 5 Mayıs 1908’de Grace Golden Clayton’un yerel metodist kilisesinin bakanına erkek ebeveynlerin de tıpkı anneler gibi onurlandırılması ve kutlanması için ayin düzenleme önerisi götürmesi ile başlamıştır.
Başlangıç hikayesinin hangisi olduğu kesin olmamakla birlikte artık kabul gördüğü kesin… Amerikan başkanı Nixon’un 1972 yılında haziran ayının üçüncü pazarını Babalar Günü ilan etmesi ile birlikte Amerika’da Resmi olarak kutlanmaya başladı. Resmiyet kazanmadan önce dünyada yayılmaya zaten başlamış olan bu özel gün 1972’den itibaren daha hızlı tanınmaya başlamıştır.
ABD haricinde diğer ülkelerde kutlanması
Diğer ülkeler de ABD’den Babalar Günü fikrini öğrendi. Birçoğu Haziran ayında üçüncü Pazar günü kutlayarak uygulamayı izlerken, bazıları farklı tarihlerde babayı onurlandırmaya karar verdi. Babalar Günü dünya çapında kabullenilmiş olup hemen hemen her yerde kutlanmaktadır.
• 14 Mart – İran
• 19 Mart – Bolivya, Honduras, İtalya, Lichtenstein, Portekiz, İspanya
• 8 Mayıs – Güney Kore
• Haziran ayında ilk Pazar – Litvanya
• Haziran ayında ikinci Pazar – Avusturya, Ekvador, Belçika
• Haziran ayında üçüncü Pazar – Antigua, Bahamalar, Bangladeş, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Yunanistan, Guyana, Hong Kong, Hindistan, İrlanda, Jamaika, Japonya, Malezya, Malta , Mauritius, Meksika, Hollanda, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Filipinler, Porto Riko, Saint Vincent, Singapur, Slovakya, Güney Afrika, Sri Lanka, İsviçre, Trinidad, Türkiye, Kıbrıs, İngiltere, Venezuela, Zimbabve
• 17 Haziran – El Salvador, Guatemala
• 23 Haziran – Nikaragua, Polonya, Uganda
• Temmuz’daki ikinci pazar – Uruguay
• Temmuz ayında geçen pazar – Dominik Cumhuriyeti
• Ağustos’taki ikinci pazar – Brezilya
• 8 Ağustos – Tayvan, Çin
• 24 Ağustos – Arjantin
• Eylül ayında ilk pazar – Avustralya ve Yeni Zelanda
• Eylül’ün Yeni Ayı – Nepal
• Ekim ayında ilk Pazar – Lüksemburg
• Kasım ayının ikinci pazar günü- Estonya, Finlandiya, Norveç, İsveç
• 5 Aralık – Tayland
Başta eşim, babam ve kayınpederim olmak üzere tüm babaların Babalar Gününü kutluyorum. Sonsuzluk uykusunda olan babalara da özlem ve rahmetle...