Diyalog Gazetesi
2017-09-17 10:00:13

Yüzü sabunla yıkamak doğru mu?

Yeşim Üstün AKSOY

yustunaksoy@diyaloggazetesi.com 17 Eylül 2017, 10:00

Sabunlanmak, geleneksel bir temizlik yöntemidir. Özellikle vücut temizliği ve ellerin yıkanması için kullanılır. Sabun insana büyük bir güven verdiği için birçoğumuz yüzümüzü sabunla köpürte köpürte yıkamayı çok severiz. Özellikle ciltleri yağlı ve sivilceli kimi bireyler, yüzlerini kuruturcasına sabunlamayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Sabun cildi tüm yağlardan arındırır. Oysa cildin bir miktar yağa ihtiyacı vardır. Bunun için sebum adı verilen yağlı bir madde salgılar ve sebum gözeneklerden cildin yüzeyine çıkar.
Cilt temizlenirken dikkat edilmesi gereken unsur şudur; cildin ürettiği faydalı yağlar giderilmemelidir. Cildin kendisinin ürettiği yararlı yağların silinmesi bireyi kirlilik gibi çevresel unsurlara karşı daha korumasız hale getirmektedir. Sabunlar parfüm ve diğer elementler içermekte bu sayede kokuyu baskılayabilmeyi hedeflemektedir. Yüz temizleyiciler ise sadece cilt temizliği için tasarlanmıştır. Sabunlar yüksek pH değeri içermekte ve ciltte iritasyona sebebiyet verebilmektedir. Yüzü temizlemede kullanılan ürünlerin önemli bir avantajı da cilt temizliğini etkin şekilde gerçekleştirebilmelidir. Kiri, makyajı gideren temizleyiciler cildin nefes almasına olanak tanımaktadır.
Doğal pH dengesi nedir?
İyi bir yüz temizliği, ciltteki sebumun kirlenen kısmını ve fazlasını arındırır ancak tümünü silip süpürmez. Çünkü en yağlı cildin bile bir miktar sebumun korumasına ihtiyacı vardır. Cildiniz sabunlandıktan sonra, kısa bir süre için bile olsa çok kuruyor ve geriliyorsa, kullandığınız sabunun gerekenden sert olduğunu bilmelisiniz. Büyük bir ihtimalle cildinizin doğal pH dengesini bozduğunu söylemek mümkündür. Öte yandan, sabunladıktan sonra cildiniz arınmıyor ve yağlı kalıyorsa, bu da hayra alamet sayılmaz. Bu durum, sabunun çok yağlı olduğunun ve derinizdeki gözenekleri tıkayacağının belirtisidir.
Sabun çeşitleri nelerdir?
• Deodorant (parfümlü) sabunlar, koku oluşturan bakterileri yok ettikleri için temizlik ve tazelik duygusu verirler. Ancak bu sabunların sadece vücut temizliğinde kullanılması, yüz için akla bile getirilmemesi gerekir. Parfümlü sabunların alerji yapma riski fazladır.
• Sivilceli ciltler için imal edilen özel sabunların, kurutucu özellikleri ön planda gelir. Bu sabunların çoğunluğu, cilt yüzeyindeki tüm sebumu yok ederken, ilaveten cildi soyan maddeler içerirler. Cildi soyarak, zamanla sivilce ve sivilce izlerini azaltması amaçlanır. Bu sabunların bazıları sivilcelere iyi gelse de yerleşmiş izlerde etkili olmaz. Bu tip sabunları seçerken dikkatli olmanız gerekir. Bu sabunlar cildi soyarken umulduğu kadar verimli olamazlar. Öte yandan esas soyulan, cildin asit mantosu olabilir. Sonuçta cilt yapısal olarak hâlâ yağlı, izler yerli yerinde, fakat yüzeyi kuru ve savunmasız bir hale gelebilir. Akne sabunlarından kullanıyorsanız, ölçülü olun ve cildinizi izleyin. Kurumaya başladığını fark ederseniz, kullandığınız üründen vazgeçin.
• Yağlı (kremli) sabunlar vücut için kullanılır. İçinde genellikle kakao yağları, perolatum ya da lanolin bulunur. Kuru ciltlerde nem kaybını gerçekten önler. Bunlar sık sık yıkanan herkes için uygun sabunlardır.
• Kakao yağı içeren sabunlar kuru ciltlerin kullanımı için uygundur. Cildi nemlendirir ve esneklik kazandırır. 
• Şeffaf sabunlarda gliserin bulunur. Bu tip sabunlar köpürmez ve diğer sabunlara göre hafiftir. Alerjik ve hassas ciltlerde hatta egzamalı hastalarda bile güvenle kullanılır.
• Şeffaf sabunların içeriğinde gliserin bulunur. Diğer sabunlara göre daha hafiftir ve hassas ciltler için kullanılabilir.
• Zeytinyağlı sabunlar cildi nemlendirir. Eğer yağlı ve karma cilde sahipseniz zeytinyağlı sabunlar cildinizde sivilce oluşmasına zemin hazırlayabilir. Zeytinyağlı sabunlar kuru ciltler için en uygun sabunlardan biridir.
• Antibakteriyel sabunlarda, antibakteriyel ajanlar daha fazladır. Esasında tüm sabunlar antibakteriyeldir ve mikropları yok eder. Normal koşullarda cildin antibakteriyel bir sabuna ihtiyacı yoktur. Bu tip sabunlar cildi tahriş edebilir. Ancak hastane koşullarında veya enfeksiyon riski fazla olan yerlerde gerekli olabilir.
• Birçok insan, içinde doğal maddeler bulunan sabunların (avokado, limon vb.) daha yararlı olduğuna inanır. Doğal maddeler insana masum gelir. Oysa kulağa pek hoş gelmeyen sentetik maddelerle yapılan sabunlar, laboratuvarlarda ve en uygun pH değerleriyle imal edilir. Sonuçta cildin doğal dengesine en fazla bu sentetik sabunlar uyum gösterir. Tezat gibi görünse de, cilt için en uygun sabunlar bunlardır.
• Güzellik sabunlarına gelince… Bunlar genelde sentetik sabunlardır. Cildin asit mantosuna nazik davranır, kurutmazlar, hatta nem bile verebilirler.
• Vitamin katkılı sabunlar da, doğal maddeler gibi hepimize çekici gelir. Oysa bu vitaminler suyla akıp giderler.
Cilt bakımı ve güzellik için özel üretilmiş sabunlar, kolayca durulanır ve cilt gözenekleri tıkamaz. Sıradan sabunlar yerine bu sabunları kullanabilirsiniz. Cilt temizliği için sabun kullanmak sizin için bir alışkanlıksa ve vazgeçmek istemiyorsanız;
• Yüzünüzü sabunla yıkadıktan sonra mutlaka bol ılık suyla durulayın.
• Cilt tipiniz mevsimlere göre değişebilir. Yazın yağlı olan cildiniz kış mevsiminde kuruyabilir. Bu durumda bulunduğunuz ortama göre sabun seçimi yapmanız gerekir.
Yüz için sabun alırken nelere dikkat edilmelidir?
• Cildin doğal dengesini koruyabilmesi için PH 5,5 – 6,5 değerleri arasında sabunları tercih edebilirsiniz.
• Doğal yağlarla üretilen sabunlar cildi kurutmaz.
• Nemlendiricili sabunları kullanabilirsiniz.
• Sabunun renkli olmaması renk vermek için ekstra madde kullanılmadığı anlamına gelir.
• Kokulu sabunları yüzünüzde kullanmayın. Bu sabunlar hassas ciltlerde kızarıklığa ve alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
• Organik sabunlar diğerlerine göre biraz daha pahalıdır ancak cildinizi tahriş etmez.
Aldığınız sabuna dikkat etmenize rağmen yüzünüzü yıkadıktan sonra aşırı yağlanıyorsa, tahriş oluyorsa veya cildiniz çok kuruyorsa sabun kullanmak yerine cilt tipinize uygun bir yüz temizleyici krem veya jel alabilirsiniz.

Yorumlar (2)

Emine 5 Yıl Önce

Ben çok jel temizleyici kullandım fakat cildim de hasara uğradı cildim yağlı fakat dengesi bozuldu essek sütü sabunu kullanıyorum cildim birazda olsa düzeldi su bazlı nem krem cildime yeterli nemi sağlaması çenemde kararma oldu tavsiyelerinizi beklyrm

Abdülkerim bin selim 4 Yıl Önce

Bimin dove sabunu fena değil ama uzun kullanımlarda toksik etki gibi alerjik reaksiyonlar gösterebiliyor hoş kokulu renksiz ph'i uygunda olsa dikkat etmek gerekir

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.