Yaz ayları tempo halinin yüksek, ayakların çok daha hareket halinde olduğu dönemlerdir. Açık ve daha rahat ayakkabı tercihlerinin ağırlık verildiği bu dönemlerde ayağın günlük bakım her dönemde olduğu gibi gereklidir. Bu aylarda ayakta uygulanması ve dikkat edilmesi gereken temel adımlar şunlardır:
• Ayaklarınızı terlemeye karşı koruyun. Terli ayakları mümkün olduğunca yıkayarak kurulamayı ihmal etmeyin. Neme maruz kalan ayaklarda mantar bulgusu gözlenebilir.
• Açık ayakkabılarınıza parmak arası ya da kayışlı kemere sahip terliklerin kullanımına ağırlık vermeyin. Temelde amacı ayağı korumak olan ayakkabı ve terliklerin günümüzde bu mantıktan oldukça uzak modelleri bulunduğunu göz önüne alın.
• Diyabetliyseniz diyabete bağlı takiplerinizi ihmal etmeden sürdürün. Diyabete bağlı yaygın gözlenen nöropati bulgusu ayakta yaz aylarında deniz kumu yanığı, açık ayakkabı kullanımlarında yaralanma ve tahrişlere neden olabilir. Bu durum, ayağı diyabetik ayak konusunda risk altında bulundurmaktadır.
• Tırnaklarınızın bakımında düz kesim uygulayın. Açık ayakkabı tercihi ile uzun tırnak ve oje tercihleri ileri dönemlerdeki kış ayaklarına sorunlu ayakları hazırlayabilir. Oje, tırnakların oksijenlenmesini keserek beslenme bozukluğunu oluşturur.
• İhtiyacı halinde ayağınızı nemlendirin. Nemlendirici krem uyguladığınız durumlarda parmak aralarını kuru tutmaya özen gösterin. Ayağınıza en uygun nemlendirici desteği için podoloğunuzdan destek alın.
• Ayakkabılarınızı değiştirin. Kış döneminde tercih ettiğiniz kalın ve ağır ayakkabılarınızı yaz aylarında kullanmayın. Yazın tercih ettiğiniz ayakkabıların hafif ve ince kumaşa sahip olduğuna dikkat edin.
• Güneş kremi sürerken ayaklar da ihmal edilmemeli.
• Çıplak ayak ile havuz kenarlarında, soyunma odalarında dolaşırken mantar, siğil enfeksiyonu kapma riski artar, mutlaka terlik giyilmeli. Özellikle diyabeti olan kişiler çıplak ayak ile dolaşmamaya özen göstermeli, ayaktaki en ufak bir kesi ya da enfeksiyon ciddi vakalar ile sonuçlanabilir.
• Yazla gelen sıcaklık artışı ile ayakta terleme artar, mantarın en sevdiği ortam oluşur. Yaza girerken ayakların hava alabileceği ayakkabılar seçilmeli, pamuklu çoraplar giyilmeli. Aynı ayakkabı üst üstte her gün giyilmemeli, havalandırılıp sonraki günler giyilmeli.
• Sıcak havalar ile belki dışarda daha fazla vakit geçirilmekte, daha çok yürünmekte, hatta çorapsız yürünmekte. Böylece ayaklarda deri sertleşmesi, çatlaklar ve nasırlar oluşabilmekte. Özellikle yaşla birlikte ayaktaki yağ tabakası da azaldığı için sertleşme ve nasır riski oluşmaktadır. Nasır bakımı yapılmalı, düzenli nemlendirici kullanılmalı.
• Yazla beraber ayak bakımı daha sık yaptırıldığı için, ayak bakımını yapan merkezin her uygulamadan sonra kullandığı ekipmanları steril ettiğinden (yalnızca dezenfekte etmediğinden) emin olunmalı.
Dezenefeksiyon ile mikroorganizmalar sadece inaktif hale gelir, halbuki sterilizasyonda tek canlı mikroorganizma dahi kalmaz. Kullanılan kesici aletlerin doğru steril edilmemesi halinde daha önce uygulama yapılan kişilerden alınan Hepatit B, Hepatit C, HIV, siğil virüsü bulaşabilir.
Ayak bakımı yaz aylarında da sürdürülmeli
• Ayaklarımızın ve tırnaklarımızın temiz ve bakımlı görünmesini isteriz. Ancak tırnaklarımızda kötü görüntüye sebep olan mantar, boşalma, kırılma, kayıp gibi problemler varsa açık ayaklar ile görünmekten kaçınırız.
• Tırnakta batık varsa açık ayakkabı giyildiğinde basılır, çarpılır endişesi taşırız. Nasırlar canımızı acıtır, çatlaklar kötü görünür, enfeksiyon kapılması için açık ortam yaratırlar. Bu problemler düzenli ayak bakımı ile giderilebilir.
• Ayak Sağlığı bölümlerinde yapılan batık tırnak tedavisi ile hastalarımız ilk günden rahatlık hissedebilir, bant/tel uygulamaları sonrası günlük hayatlarına devam edebilir, rahatlıkla duş alabilir, denize girebilir, isterlerse bant üzerine oje sürebilirler.
• Ayak Sağlığı bölümlerimizde kötü görüntüye sebep olan tırnak bozuklukları (deformiteler) tedavi edilebilir, gerekirse estetik kaygıyı gidermek için protez tırnak uygulaması yapılabilir. Nasır ve çatlak tedavileri yapılır.