Melin DOBRAN
Girne’ye bağlı Karakum bölgesinde faaliyet gösteren Girne 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi, engelli bireylerin kaynaşması için hizmetlerini sürdürüyor. Kurum, 2008 yılında 18 yaşını aşmış, zihinsel engelli genç ve yetişkinlerin beceri gelişimi ve sosyal rehabilitasyonu için hizmete açılmış. Kendi öz bakımını gerçekleştirebilen, tıbbi ve eğitimsel tanımlamaları ile rehabilitasyona uygun olduğu belirlenmiş, zihinsel engelli bireyler kuruma kabul ediliyor. Birçok atölyenin bulunduğu merkezde, bireyler kendi çabasıyla bir şeyler üretip, gurup halinde çalışmayı öğreniyor.
“Amacımız topluma kazandırmak”
Merkez sorumlusu Ali Rıza Göksu, kurum çalışmalarının atölye temelinde düzenlendiğini söyledi. Göksu, her gencin kendi beceri düzeyine göre her atölyede eğitim aldığını ifade etti. Göksu, “Hedefimiz, engelli gençlerin yaşam boyu eğitim düşüncesi ışığında mevcut bilgi ve becerilerinin korunması ve gencin potansiyeli içinde, yeni bilgi ve becerilerin eklenebilmesidir. Ayrıca engelli gençlerin toplumsal yaşantıya maksimum katılımını sağlamaya çalışan sosyal rehabilitasyon da öncelikli hedeflerimiz arasındadır” dedi. Merkezde bulunan 42 öğrenciye 1 müdür, 6 öğretmen, 1 hemşire, 1 şoför ve 1 bahçe görevlisi hizmet veriyor” dedi.
“El becerileri gelişiyor”
Göksu konuşmasının devamında şunları aktardı, “Merkezimize gelen bireyler ahşap, el sanatları, bilgisayar ve seramik atölyelerinde hoşça vakit geçirerek, kendi el becerilerini geliştiriyor. Ayrıca yaşam atölyesi ve tarım gibi uğraşlarda bulunan bireyler, hem bilgi sahibi oluyor hem de günlük hayatta yapılan işleri öğreniyor. Çerçeve, abajur, bahçe ürünleri, çeşitli kutular ve sandıklar, yapılan çalışmalar arasındadır.
“Mutfak konusunda da gelişiyorlar”
Uygulama mutfağı çalışmasında, gençlerimizin mutfak konusundaki becerilerini geliştirmek, kendi beslenmesini kendi sağlayabilecek duruma getirmek amacıyla hareket edilir. Çağımızın vazgeçilmez teknolojisi ve eğitim aracı olan bilgisayar, özel eğitimde de önemli yer tutmaktadır. Bu atölyede her genç için ayrı bir çalışma şekli vardır. Bazıları ciddi bir bilgisayar eğitimi alabiliyorken, bazıları çok yönlü bir uyaran ile çalışmanın keyfini tatmış oluyor.
“Psikolojik destek de sağlanıyor”
Akademik çalışmalar, kuruma devam eden gençlerin daha önceki eğitimlerinde edinmiş oldukları okuma-yazma, matematik, kavramsal bilgiler gibi akademik bilgileri korumak ve geliştirmek üzere şekillendirilmiştir. Tarım etkinliğinde ise kurumun bahçesinde sebze ve meyve yetiştirilerek, gençlerimizin rehabilitasyonunda fayda sağlaması amaçlanmıştır. Atölye çalışmaları dışında çeşitli sosyal aktivitelerle spor, müzik, dans, oyun ve çevre bilinci konulu etkinlikler de yapılmaktadır. Gençlerle ve ailelerle yapılan görüşmelerle psikolojik destek de sağlanıyor. Vizyonumuz, yaşam boyu eğitim anlayışı içinde engelli gençlerin toplumsal hayatta yerini alabilmesi için onlarla birlikte koşmaktır.”