Diyetisyenler Birliği Başkanı Uz. Dyt. Hidayet Ağören kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de arttığına dikkat çekerek, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
Kurban et tüketimi konusunda da uyaran Ağören, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmesi gerektiğini ifade etti.
Ağören yazılı açıklamasında, etlerin mangalda pişirilecekse kömür ve et arasında 15 cm kadar mesafe olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesinin, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntem olduğunu kaydetti.
Kurban etleri nasıl saklanmalı?
Ağören şöyle devam etti: “Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.
Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.”
Veteriner Hekimler Birliği açıklama yaptı
Öte yandan Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, hayvan sağlığını korumak ile hayvanların hayvan refahı ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamanın veteriner hekimlerin görev ve sorumluluğu olduğunu açıkladı.
Birlikten yapılan yazılı açıklamada, İslam aleminin önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı’nın ileriki günlerde kutlanacağı dile getirilerek, öncelikle, kurban ibadetinin kamuoyunda hayvan katliamı gibi gösterilmesinin önlenmesi, halkın ibadetini kolay ve rahat yapabilmelerinin temini, insan ve hayvan sağlığını korumak ile hayvanların hayvan refahı ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamanın veteriner hekimlerin görev ve sorumluluğu olduğu kaydedildi.
Kurbanlık hayvanların nakil ve kesimi yapılırken, hayvan refahı ve sağlığı kurallarının gözetilmesi, hayvana eziyet edilmemesi, insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği belirtilen açıklamada, kesimi yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin mevcut olması ve kesim yapılan mezbahalarda görevli sorumlular tarafından kayıtlarının tutularak veteriner dairesine bildirilmesinin yasal bir zorunluluk olduğu kaydedildi.
Kurban kesim yeri olarak; kolay temizlenebilir malzemeden yapılmış olan, zemininde su biriktirmeyen, yeterli miktarda tazyikli su, ışıklandırma ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik şartlarına asgari derecede uygun ve veteriner hekim kontrolünde kesim yapılan, özel veya belediyelere ait mezbahaların seçilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, Kurbanlık hayvanların bu mezbahalarda usulüne uygun olarak kasaplar tarafından veteriner hekimler kontrolünde ve insan, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde kesilmesi gerektiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, başta Kıbrıs Türk toplumu olmak üzere, tüm Müslüman aleminin Kurban Bayramını sağlıklı, huzurlu ve barış içinde kutlaması temenni edildi.