Diyalog Gazetesi

Sondaj Cezası

TÜRKİYE

AB, Türkiye’ye yönelik siyasi ve mali yaptırım kararını onayladı

Avrupa Birliği, Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetlerinden dolayı Türkiye’ye yönelik bir dizi siyasi ve mali yaptırımları onayladığını açıkladı. AB Dış Politika Şefi Federica Mogherini, Brüksel’deki dışişleri bakanları toplantısı sonrası, “Türkiye ile ilgili kesintiler konusunda anlaşmaya varıldı” dedi. Ankara’ya yönelik en ağır ceza, birliğin Türkiye’yi AB üyeliğine hazırlamada siyasi reformlardan tarım projelerine birçok konuda yapacağı reform çalışmaları için ayırdığı 145 milyon 800 bin Euroluk fonu kesmsi olacak. Fransız haber ajansı AFP’ye bilgi veren kaynaklar da Avrupa Yatırım Bankası’nın Ankara’ya mali yardım şartları gözden geçirmeye davet edildiğini bildirdi. AB son olarak da Ankara ile üst düzey müzakereleri kesmeyecek ancak azaltacak. AFP’ye konuşan bir kıdemli diplomat da belirlenen yaptırımların en kısa zamanda uygulanacağını söyledi.  Roth: Türkiye’nin provokasyonları kabul edilemez
Öte yandan Alman Haber Ajansı DPA da AB’nin hava taşımacılığı anlaşması ile ilgili görüşmeleri askıya alacağını bildirdi. DPA, Dış İlişkiler Konseyi toplantısında çıkan ortak açıklamaya göre AB ülkelerinin, Türkiye’nin Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmeyi sürdürmesi halinde daha farklı kısıtlayıcı önlemleri de değerlendirmeye hazır olduğunu bildirdiğini duyurdu. AB liderleri Haziran ayında Türkiye’yi Kıbrıs açıklarında petrol arama faaliyetleri yürütmemesi konusunda uyarmıştı. AB üyesi Kıbrıs Rum yönetimi gelecekte Türkiye’ye yönelik daha sert yaptırımlar uygulanması konusunda birliğe baskı yapıyor. Ancak bazı kesimler AB’nin güvenlik ve göçle ilgili konularda kilit müttefiki Ankara’yı kızdıracak kararlar alınmasından endişe ediyor. Almanya’nın Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Michel Roth görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada “Türkiye’nin provokasyonları hiçbirimiz açısından kabul edilemez. Tüm seçenekleri masada tutan dengeli bir dil bulduk, buna elbette yaptırımlar da dâhil. Umudumuz zaten var olan birçok kriz ve çatışmaya bir yenisini daha eklememek. Türkiye neleri kaybedeceğini AB’nin Kıbrıs’ın tarafında birleşmiş vaziyette olduğunu biliyor” diye konuştu.

Türkiye’ye 4,45 milyar aktarılacaktı
AB’nin 2014-2020 arasında Türkiye’ye 4,45 milyar kaynak aktarması planlanmıştı, ancak bunların bazıları geçen yıl iptal edildi. AB, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı insan hakları ihlalleri yapmakla suçlayarak uzun süredir devam eden üyelik görüşmelerini ve gümrük birliğinin ilerletilmesi görüşmelerini de askıya almıştı. Ancak Ortadoğu’dan gelen göçü kontrol altına almasına ihtiyaç duyulan Ankara’nın tepkisini çekmemek için AB’nin geçen yıllarda Ukrayna konusunda Rusya’ya uyguladığı gibi geniş kapsamlı yaptırım uygulamasıysa beklenmiyor. AB ve Ankara arasındaki ilişkiler, bazı yakın tarihteki işbirliği örneklerine rağmen, 2016 yılında yapılan darbe girişiminin ardından Erdoğan’ın muhaliflere yönelik baskıları arttırmasının ardından bozulmuştu. Ankara, Kıbrıs kara sularının bazı bölümlerinde Türkiye ve KKTC’nin hak sahibi olduğunu öne sürüyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.