Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için gittiği Kuveyt'te açıklamalarda bulundu.
Avrupa Birliği ile ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "AB üyelik süreci kazan-kazan anlayışıyla devam edecek" dedi. Avrupa'yı ırkçılık ve İslamafobi üzerinden eleştiren Erdoğan, "Ayrımcılık, kültürel ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve İslam düşmanlığı gibi sosyal hastalıklar, maalesef kıta genelinde yaygınlık kazanıyor" diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti: "Giderek oy oranlarını artıran ve siyasette belirleyici konuma ulaşan aşırı sağ partiler, Avrupa'nın sosyo-politik hayatını esir alıyor. Birliğin kurucu değerlerini ve Avrupa'nın ortak geleceğini tehdit eden bu akımlara karşı birçok Avrupalı siyasetçinin, kısa vadeli hesaplar adına sessiz ve tepkisiz kaldığını görüyoruz. Aşırı sağ eğilimler Türkiye-AB ilişkilerini zehirliyor."
“Türkiye – AB ilişkilerini zehirliyor”
Erdoğan’ın mesajında şu ifadeler yer aldı: “Avrupa’da yükselen bu tür eğilimler ve politikalar, aynı zamanda Türkiye-AB ilişkilerini de zehirliyor. Tarihi, coğrafi ve kültürel olarak yüzyıllardır Avrupa’nın bir parçası olan ülkemiz, stratejik hedef olarak gördüğü AB üyelik sürecini, karşılıklı saygı, eşitlik ve kazan-kazan anlayışı çerçevesinde devam ettirmek arzusundadır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum öncesi son mesajlarında AB yönelik “16 Nisan’dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirler” demişti. Erdoğan son dönemde birçok kez Türkiye’nin Brüksel’le yürüttüğü müzakerelerin halka götürülebileceğini söylemişti.
Nazi tepkisi
Referandum öncesi Türkiye-Brüksel ilişkileri kopma noktasına gelmişti. Türk bakanların Avrupa’da miting yapmalarının engellenmesi üzerine, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP yetkilileri, Avrupa politikalarını NAZİ dönemiyle kıyaslamıştı. Bunun üzerine Avrupa başkentlerinden Türkiye’ye çok sert tepkiler gelmişti. Son günlerde de Avrupalı yetkililer, olası bir idam referandumu üzerinden Ankara Yönetimi’ni hedef alıyor. Bugün Almanya lideri Angela Merkel, muhtemel bir idam oylamasında Almanya’da propaganda yapılamayacağını söyledi. Benzer bir söylem Belçika Başbakanı Charles Michel tarafından dile getirilmişti. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da idamı yeniden getirilmesi durumunda Türkiye'nin AB içerisinde yerinin olmayacağını söyledi. Juncker, Mayıs ayındaki toplantıya dikkat çekerek, şöyle konuşmuştu: “NATO zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu soruları açıkça sorma fırsatı verecek. Türkiye'nin geleceğini nasıl düşünüyor? Avrupa ile mi yoksa değil mi?”