Diyalog Gazetesi

Ege Bölgesi 8 saatte 114 kez sallandı

TÜRKİYE

Deprem paniği

Ege Bölgesi'nde 8 saatte büyüklükleri 1,1 ila 6 arasında değişen 114 deprem meydana geldi.

Kuşadası Körfezi'nde saat 11.39'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir, Denizli, Muğla ve Manisa illeri ile Ege Denizi'nde çok sayıda deprem oldu.
İzmir'in Bergama, Menderes; Muğla'nın Menteşe, Marmaris; Çanakkale'nin Biga ve Balıkesir'in Susurluk ilçeleri, Gökova ve Kuşadası Körfezi'nde 25 sarsıntı kaydedildi.
Denizli'nin Bozkurt ilçesinde önce saat 14.19'da 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremden 6 dakika sonra aynı bölgede 6 büyüklüğünde deprem oldu.
Ana şok olduğu belirtilen 6 büyüklüğündeki sarsıntıdan sonraki yaklaşık 5 saatte Bozkurt, Çardak, Honaz, Çivril, Çal, Acıpayam ve Çameli ilçelerinde 89 artçı daha yaşandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, Denizli'nin Bozkurt ilçesi Armutalanı köyü yakınlarında saat 14.25'te, 7 kilometre derinlikte 6 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Aydın, Manisa, Isparta, Burdur, İzmir, Afyonkarahisar, Antalya ve çevrelerinde de hissedildi.

390'ın üzerinde evde hasar var
Bazı binalarda çatlakların oluştuğu Bozkurt ilçe merkezinde de kaymakamlık ve belediye başta olmak üzere kamu binaları geçici olarak kapatıldı.
AFAD Mobil Koordinasyon Merkezinden ekipler, Bozkurt ilçesine sevk edildi.
İlçede bulunan Bozkurt Stadyumu'na AFAD ve Türk Kızılay tarafından getirilen çadırlar, askerler ve taraftar gruplarının da yardımıyla kuruldu.
AFAD Bursa, Muğla, Burdur, Manisa ve Isparta müdürlükleri ile Denizli, Manisa, Muğla ve Afyonkarahisar'daki AFAD Bölgesel Lojistik merkezleri olası ihtiyaç için teyakkuz haline geçirildi.
Bu arada Denizli'de incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklama yaptı. Soylu, "59'u ağır 390'ın üzerinde evde hasar var. 78 kişi taburcu oldu, 3 vatandaşımızın tedavileri sürüyor" dedi.
Soylu şunları söyledi: 
“Hem can kaybının olmaması ve hasarın bu ölçekte bir depreme göre fazla olmaması bizim şükretmemiz gereken bir sonuç olarak değerlendiriyoruz. 
Vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacı karşılanmaktadır. Talep edilen 400 çadırın yüzde 80'ü kuruldu. 
59'u ağır 390'ın üzerinde evde hasar var. 
78 kişi taburcu oldu, 3 vatandaşımızın tedavileri sürüyor. 
Evlere bugün girmezsek iyi olur, tedbirli olunması gerekiyor.”

AFAD'dan "binalara girmeyin" uyarısı
AFAD, vatandaşları, afet bölgesindeki hasarlı yapılara girilmemesi, yolların acil yardım araçları için boş bırakılması, doğal gaz ve su vanaları ile elektrik şalterlerinin kapatılması ve yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunması konularında uyardı.
Bu arada Denizli'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, ilk belirlemelere göre, hafif yaralanan 81 kişi hastanelere başvurdu.

“Deprem sürpriz değil”
Denizli'deki depremle ilgili NTV'ye konuşan Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem Araştrıma Merkezi Müdürü Doğan Kalafat "Bu bölgede çok fazla diri fay var. Bu deprem bizim için sürpriz değil. Birkaç yılda bir bu büyüklükte depremler oluyor. Bu orta büyüklükte bir deprem" dedi. Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem Araştrıma Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, Denizli'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremle ilgili NTV'ye konuştu.
Kalafat şunları söyledi: 
"Bu yıl genel olarak Çanakkale, Ege Denizi, Girit, Gökova, Aydın, Denizli civarı oldukça aktif. Bu bölgede çok fazla diri fay var. Bu deprem bizim için sürpriz değil. Birkaç yılda bir bu büyüklükte depremler oluyor. Bu orta büyüklükte bir deprem. Bu tip depremlerin hasara can kaybına neden olmaması gerekir. Kerpiç evlerde kısmen hasar olabilir. Vatandaşların muhakkak depreme dayanıklı konutlarda ikamet etmeleri gerekir.

Artçılar 3-4 gün sürebilir
Artçı depremler her orta büyüklükteki deprem sonrası olağan. O yörede ana deprem olmuşsa artçılar ana depremden bir birim düşük. Birkaç saatlik olay çok yoğun artçıların olmasına sebep olacaktır. Vatandaşlar hasarlı konutların dışına çıkmalı. Bu tür depremlerin 3-4 gün süren artçıları olabilir. Birkaç saat kritik, 4'ün üzerinde artçı olma olasılığı yüksek."
"Depremin bir başka fay hattını tetikleme riski var mıdır" sorusunu yanıtlayan Kalafat şunları söyledi: "Aynı sistem içindeki farklı parçaların birbirlerine kısmen de olsa enerjisini transfer etmesiyle söylüyoruz. Komşu parçanın biriktireceği enerjiyi bu kırılmayla öne çekiyor. Burada öyle bir şey yok. Sabahki olan deprem aktiviteleriyle aynı sistem içinde değil. Farklı aktif parçalar." 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.