Diyalog Gazetesi

“Dünya 5’ten büyüktür”

TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in bölgede yaşanan sorunlara ağırlığını koymasını istedi, önemli uyarılarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in bölgede yaşanan sorunlara ağırlığını koymasını isteyerek, "Altını çizerek ifade etmek isterim ki, dünya, 5’ten büyüktür. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin, dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir" dedi.
Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Irak’ta yaşanan sorunların, Iraklılar için büyük bir yıkıma dönüştüğünü ifade ederek, son dönemde sorunun, Irak sınırlarının dışına taştığını ve Irak'ın terör örgütlerinin hareket alanı haline geldiğine işaret etti. Irak’taki krizin Türkiye başta olmak üzere bütün bölge ülkelerini doğrudan etkilediğini anlatan Erdoğan, "Yeni kurulan hükümet ile Irak’ın yeni bir başlangıç yapacağına olan umudumuzu muhafaza ediyoruz. Barış, huzur ve istikrar için Türkiye, Irak halkının yanında olmaya devam edecektir. Suriye meselesi de aynı şekilde sınırları aşmaya başlamıştır" dedi.
Konuşmasında Filistin sorununa da değinen Erdoğan, "Filistin’de yarım asırdır devam eden sorun, zaten bölgedeki bir çok meselenin temel kaynağıdır. Filistin’de iki-devletli çözümün derhal hayata geçirilmesi, Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması ve İsrail’in yanında bağımsız ve sürdürülebilir bir Filistin devletinin kurulması, siyasi, insani ve ahlaki bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.
BM kürsüsünde iki devletli çözüm konusunun konuşulduğunu ancak adım atılmadığını vurgulayan Erdoğan, "Konuşmak yetmez. Artık icraata ihtiyacımız var. Artık icra zamanıdır. Laf zamanı olmaktan bu iş geçmiştir. Bir günde yüzlerce, binlerce insanın öldürüldüğü bir ortamda hala biz bunu konuşuyor olmakla gerçekten BM'deki sorumluluk duygumuzun nerelere vardığını göstermesi bakımından da tekrar soru işaretleri arka arkaya gelmektedir" diye konuştu. 

"Daha fazla gecikmeden"
Erdoğan, küresel sorunlar için BM'yi göreve çağırarak, "Daha fazla gecikmeden, daha fazla masum insan hayatını kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, Birleşmiş Milletler sorunlara ağırlığını koymalıdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki, dünya, 5’ten büyüktür. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin, dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir" dedi.
Kararların bir ülkenin iki dudağı arasında kalabildiğini kaydeden Erdoğan "Filistin’de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken Birleşmiş Milletler beklenen çözümü üretememiştir. Suriye’de 4 yıldır 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, Birleşmiş Milletler yine etkili çözümler sunamamıştır" ifadesini kullandı.
Suriye'de kimyasal silahlar için harekete geçen BM'nin konvansiyonel silahlarla öldürülen 200 bin kişi için sessiz kalmasını eleştiren Erdoğan, "Bu nasıl bir anlayıştır, bu nasıl bir zihniyettir. Önce bunu çözüme kavuşturmamız lazım. Neticesi ölüm olan, insanın ölümüne, canlıların ölümüne neden olan her türlü silahın kullanılması suçtur. İster kimyasal olsun ister konvansiyonel olsun" dedi.

Sisi’ye eleştiri
Konuşmasında Mısır'daki darbeye de değinen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Mısır’da, halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken, verdikleri oyun hesabını sormak isteyen binlerce masum katledilirken, Birleşmiş Milletler de, demokratik ülkeler de bunu sadece izliyor. Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak sandığa saygı duyalım. Yok demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksak o zaman bu BM niye var diye merak ediyorum. Şu anda da, Irak’ta yaşanan kontrolsüzlük, terör ve göç dalgaları karşısında Birleşmiş Milletler etkin bir tavır ortaya koyamıyor. Bu suskunluk, çaresizlik ve tepkisizlik durumunun daha fazla devam edemeyeceği açıktır. Küresel ve bölgesel sorunlara çözüm konusunda daha hızlı ve etkili karar alma mekanizmaları kurulmalı, Birleşmiş Milletler doğruyu savunma konusunda çok daha cesur olmalıdır."
Erdoğan, konuşmasında terör ile İslam kavramının yan yana getirilmesini de eleştirerek, "Din adına terör kavramını hiçbir şekilde onaylamıyor, böyle bir tanımlamanın en başta dinlere yönelik büyük bir saygısızlık olduğuna inanıyoruz. Barış anlamına gelen İslam kavramının terör ile yan yana kullanılmasına da şiddetle karşı çıkıyoruz. İslam ile terörün yan yana kullanılması inciticidir. Aynı şekilde kendi insanlık dışı eylemlerine İslami etiketini yakıştıranlar da başta İslam dini olmak üzere tüm dinlere ve insanlığa karşı çok büyük saygısızlık içindedir" dedi.

"Beş günde 150 bin Suriyeli geldi"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak, bölgede barış ve refahın tesis edilmesi için yoğun bir gayret içinde olduklarını da belirterek, "Hiçbir ülkenin içişlerine karışmıyoruz; bölgemizdeki her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösteriyor, bunu güçlü şekilde savunuyoruz. İsrail Filistin meselesinde, barışa, karşılıklı saygıya, iki devletli çözüme dayalı samimi bir çaba içindeyiz. Filistin meselesindeki hassasiyetimiz, herkesin hayat hakkının kutsal olduğu ilkesinden kaynaklanmaktadır" dedi.

"Türkiye teröre karşı en etkili mücadeleyi veren ülkedir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin teröre göz yummadığını, aksine terörle mücadele ettiğini belirterek, "Burada özellikle vurgulamak isterim ki; Türkiye teröre destek veren, göz yuman bir ülke değil, bilakis teröre karşı en etkili mücadeleyi veren ülkedir. Zira terörden çok çekmiş bir ülkeyiz 30 yıldır. Hala çekiyoruz. Türkiye, antisemitizmin, İslamofobi’nin, her türlü ırkçılığın karşısında bir ülkedir. Şahsım antisemitizmin bir insanlık suçu olduğunu ilan eden dünyadaki belki de istisna siyasilerden bir tanesidir. Ama aynı şekilde İslamofobinin de insanlık suçu olduğunu tüm dünyanın kabul etmesini özellikle vurguluyorum" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.