Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Dayton Anlaşması'nın gözden geçirilmesi şart. Bu haliyle Bosna Hersek'in geleceğine yönelik çözüm üretmediği geçen sürede ortaya çıkmıştır." dedi. "Çekilme sürecinde Trump'ın kararlılığını gördük" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Münbiç'te düzenlenen saldırı ile ilgili de "ABD'nin çekilme kararını etkileme anlamına gelebilir" dedi.
Erdoğan konu hakkında şunları söyledi, “Trump'la yaptığımız görüşme ağırlıklı olarak bölgeden buradaki ABD askerlerinin çekilmesi, bu çekilme esnasında neler yapabiliriz... Bu mesele gündeme gelmedi. Diğer konu da 20 mil güvenli bölge konusu. Bu konuda da Türkiye olarak biz güvenli bölge ile ilgili üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle savaşmada biz varız. Türkiye'nin Kürtlere karşı yönünde farklı bir uygulamada olduğu yönünde bir spekülasyon var. Biz Kobani'den 300 bin Kürt'ü misafir ediyoruz. Bunun dışında Suriye'deki Hristiyanlara PYD/PYG zulüm yapmıştır. Biz hepsine kapımızı açtık. Aynı şekilde Araplara, Türkmenlere kapımızı açtık. Bunları konuşma fırsatı bulduk. Çekilme sürecinde Trump'ın kararlılığını gördük.Trump'ın çekilme kararlılığını gördüğüm için terör eylemine karşı geri durmayacağına inanıyorum. Geri durma olursa bu DEAŞ'ın zaferi olur.”
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
"Ülkelerimizi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası sorunda aynı hassasiyetleri paylaştığımızı ifade etmek isterim."
"Hırvatistan, AB üyelik sürecinde en büyük destekçilerinden biri olmuştur."
"1 milyar dolarlık bir hedef var. 2019 yılında bu hedefe biraz daha yaklaşırız diye temenni ediyorum."
"Brexit ihtimali karşısında Birleşik Krallık ile ticari, ekonomik ilişkilerimizin etkilenmemesi için görüşmelerimiz sürüyor."
"(İngiltere'de Brexit süreci) Vatandaşlarımızın Türkiye-Avrupa Birliği ortaklık hukukundan kaynaklanan haklarını koruyacak önlemlerin alınması için de muhataplarımızla temas halindeyiz."
Kitaroviç ise şunları söyledi;
"Türkiye'nin AB için öneminin farkındayız."
"Burada konuştuğumuz konulardan dolayı teşekkür etmek istiyorum."
"Hırvatistan ve Türkiye arasında çok tarihi ilişkiler bulunmaktadır."
"Hırvatistan AB sürecinde Türkiye'yi destekleyecektir."
"Mülteci krizi çok önemli konu. Türkiye burada çok mühim bir yol taşımaktadır. Mültecilere yer verildiği için teşekkür ediyoruz."
Karşılıklı açıklamalar sonrası basının iki Cumhurbaşkanı gazetecilerin sorularını yanıtladı.