Bşbakan Ahmet Davutoğlu, BBC'nin uluslararası başmuhabiri Lyse Doucet'in Kobani'deki gelişmeler, IŞİD ve Suriye konularındaki sorularını yanıtladı. Davutoğlu'nun BBC mülakatına BBC Türkçe servisi internet sitesinde yer verdi.
Kobani'nin, Suriye'deki savaş açısından şüphesiz çok önemli olduğunu kaydeden Davutoğlu, ancak Kobani'nin Suriye'deki daha geniş kapsamlı bir krizin sonucu olarak ortaya çıktığının unutulmaması gerektiğini vurguladı. "Bu nedenle Kobani'ye odaklanmak, Suriye'de teröre karşı, IŞİD'e karşı savaşla mücadelenin sembolü haline geldiği için önemli" diyen Davutoğlu, Kobani meselesinin birkaç ay önce başladığını, Suriye'deki iç savaşın ise üç buçuk yıl önce başladığını belirtti.
Davutoğlu, Suriye krizi çözülmeden Kobani kurtulsa bile, Suriye rejiminden ya da IŞİD'den başka bir saldırı olacağını ve bugün Kobani'de görülen sonuçlarla karşı karşıya kalınacağını ifade etti. Başbakan Davutoğlu, "Birkaç yüz Peşmerge'nin kente geçişi, Kobani'deki savaşın gidişatını değiştirir mi, savaşın kazanılmasını sağlayabilir mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Açık konuşmak gerekirse bu yeterli olmaz fakat Kobani'nin yalnız olmadığını göstermek bakımından psikolojik olarak önemli. Kobani'yi kurtarmak, son iki aydır uluslararası toplumun sloganı, ana mesajı oldu. Ama bunun ne anlama geldiğini, Kobani'yi kurtarmanın ne olduğunu tanımlamalıyız. Kobani'yi kurtarmak, Kobani'de yaşayan sivillerin kurtarılması demekse oradaki insanların çoğu zaten Türkiye'ye geldi ve güvendeler. Sadece insanlar değil, hayvanlar, araçlar bile Türkiye'ye getirildi. Kobani'den Türkiye'ye 200 bin kişi geldi."
"PYD, bizden ne bekliyor?"
"Suriyeli Kürtlerin ÖSO güçlerinin Kobani'ye geçme önerisine tepki gösterdiklerinin" anımsatılması üzerine Başbakan Davutoğlu, Suriyeli Kürtlerin kim olduğunu tanımlamanın önemine işaret ederek ÖSO'nun içinde de savaşan Kürtler olduğunu ayrıca yalnızca PYD'yi değil Barzani'nin partisi KDP'yi destekleyen Kürtler de olduğunu kaydetti. Türkiye'den Kobani'ye yardım talepleri geldiğinden bu yana, onlara bizden ne istendiğini soruyoruz. Türk ordusunu göndermiyoruz - ki ne PYD, ne başka birinin bunu istediğini düşünüyorum. Kimse Suriye'de kara birlikleri, Peşmerge ya da ÖSO güçlerini görmek istemiyor. Ve PYD'den Kobani'ye güç göndermesini istedik ama gitmek istemiyorlar. 300 kişiden sadece 60'ı Kobani'ye dönmek istedi. Diğerlerine, Amerikalılara dilerseler kara birlikleri gönderebileceklerini söylüyoruz. Sadece Peşmerge ve ÖSO, Kobani'ye birlik göndermek için bizle temasa geçtiler."