TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyaset hukunun yeni baştan ele alınması gerektiğini belirterek, yeni Anayasa ihtiyacının Türkiye'nin önünde durduğunu kaydetti. Çiçek, TBMM İçtüzüğü, Siyasi Etik, Siyasi Partiler ile Seçim yasalarının da çıkarılması gerektiğini söyledi. Çiçek, düzenlediği basın toplantısında, 24. Dönem 4 Yasama Yılı'nı değerlendirirken, etkin ve verimli yeterli denetim yapılamamasının nedenlerinden birinin araştırma önergelerinde yaşandığını belirterek, yüzlerce ifade edilen öneri bulunduğunu ancak bunlardan bir kaçının rapora bağlandığını ve Genel Kurul'da henüz görüşülemediğini kaydetti.
Çiçek,"Bir konuyu araştırıp bu kadar azaman imkan harcanıp o raporun süratle Genel Kurul'da görüşülmesi gerekiyor. Süresi içinde görüşülemediği takdirde, Genel Kurul'un da onayı da çıkmadığ ıiçin istifade edilecek rapora dönüşmüyor. Dönüştüğünü kabul edilip raporun sonuçlarını denetleme imkanı yok. Geçmişte de kararı bağlanmış Meclis'te bir çok görüşülmüş araştırma konuları var; diyelimki o sorunla ilgili 15 öneri teklifi edilmiş kaçı yerini getirilip, kaçı neden yerine getirilmemiş. Meclis araştırmasının sonuçlarının hükümetler tarafından ne ölçüde kabul görüp tedbire dönüştüğü, yapılamayanların neden yapılamadığı hususu bilgi olarak Meclis'e dönememekte. Onun için de araştırma komisyonu raporlarından istenen sonuç yeteri kadar hasıl olamamaktadır" diye konuştu.
Denetimin etkin ve verilmli yapılamaması, yasama süreçlerinin uzun ve karmaşık olmasının en önemli sebeplerinden birinin TBMM İçtüzüğü'nün günün ihtiyaçlarına yanıt vermemesi olduğunu belirten Çiçek, bunun grupların mutabık kaldığı husus olduğunu vurguladı. "Artık yeni Türkiye, yeni ihtiyaçlar, teknoloijinin getirdiği imkanlar ortadayken eski usulle bilgiye ulaşmak, soruları cevaplandırmak ve buna uygun neticeler elde etmek mümkün değil" diyen Çiçek, kaliteli yasama ve denetim faayiliyeti açısından İçtüzüğün mutlak surette değiştirilmesi gerektiğini anlattı. Bunun her dönem gündem geldiğini, herkesin konuştuğunu ama ortak sonuca ulaşamadığını kaydeden Çiçek, geçmiş dönemde konuyla ilgili olarak dört siyasi parti temsilcilerinin uzun bir çalışma yaptığını, hazırlanan çalışmanın gruplarca benimsenmediği için kaldığını, kendi döneminde ihtiyacın daha açık ve aleni haline geldiği için yeni bir İçtüzük Komisyonu kurulduğunu ve uzun çalışma yapılarak 21 madde hariç anlaştıklarını söyledi.