Bu durum, artık futbol kulüplerinde nansal yönetimin büyük önem taşıdığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Her yıl dünyanın en zengin kulüpleri sıralamasını yayınlayan finansal danışmanlık şirketi
Deloitte'nin Türk futbolu üzerine hazırladığı raporda nansal yönetimin önemine dikkat çekiliyor.
Raporda kulüplerin sadece futboldan gelir sağlamadığı belirtilirken, ürün satışından gayrimenkul kiralamaya, benzin istasyonu işletmesinden seyahat düzenlemeye kadar birçok gelir kalemi artık kulüplerin gelir kaynakları arasında yer alıyor.
Raporda dikkati çeken unsurlardan bir tanesi, Spor Toto Süper Lig'de yer alan 18 kulübün toplam borcunun 5 milyar TL'yi aşmış olması. Bu rakamın yüzde 75'inden fazlasını 4 büyük kulübün borcu oluşturuyor. Finansal fair play kurallarıyla bu borcun ürkütücü boyutlara çıkmadığı belirtilirken finansal güç ile sportif başarı arasındaki ilişkiye de dikkat çekiliyor.
Yayınlanan raporda, kulüplerin nansman yönetiminde zor bir tabloyla karşı karşıya kalındığının da altı çiziliyor. Gelirlerin sürekli artmasının yanı sıra borçların da büyümesinin söz konusu olduğu kulüplerde sosyal, sportif ve ekonomik dengeyi sağlamanın hiç de kolay olmadığı belirtiliyor.
Öte yandan 2015 yılı için açıklanan Avrupa'nın en zengin kulüpleri listesine de raporda yer veriliyor, 2015 yılı en zengin kulüpler listesinde ilk 30 içerisindeki tek Türk takımı Galatasaray. Sarı-kırmızılı kulüp yirmibirinci sırada bulunurken Real Madrid listenin zirvesinde yer alıyor.