Darts Federasyonu’nun 1 Eylül 2015 tarihinde yapılacak olağan genel kurulunda, bugün itibariyle federasyon tüzüğünün 24’üncü maddesini tamamlayarak yeniden aday olan Gürtap Davutoğlu, iki yıllık görev süresinde darts sporcunun kalitesinin arttığını ve seçilmesi durumunda kalitenin daha da yukarılara çıkması için yönetimi ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.
İki yıl önce görevi devraldıklarında, ilk iş olarak dartsta dağınıklığı ve karmaşa ortamını çözmeye çalıştıklarının altını çizen Davutoğlu, “İlk yıl geçmiş dönemden kalan programı önümüzde bulduk ve bunun üzerinde küçük değişimler yaparak sezonu geçirdik. Ancak ikinci yıl bizim hedefimiz olan kurumsallaşma yoluna çıktık ve dart sporunun ivmesini, kalitesini yükselttik” dedi.
“Bu yapı bozulamaz”
İki yıl boyunca, birçok işlere imza attıklarını vurgulayan Davutoğlu, federasyonumuz kurallarla ilgili hata ve eksiklik gördüğü andan itibaren oyun kuralları, yönetmelikleri ayrıca Dünya Darts Federasyonu’nun tüzük ve oyun kurallarını Türkçeleştirerek kitapçık haline getirdiklerini söyledi.
Yapılan hakem seminerleri sonrasında kendi hakemlerimizle darts maçlarının kurallara göre oynanmaya başlandığını ve bunun büyük bir gurur olduğunu dile getiren Davutoğlu, bu yapıyı bozmanın imkânsız olduğunu vurguladı.
Bu durumu bozmaya kalkarsanız çok tehlikeli durumların doğuracağını ifade eden Davutoğlu: “Beden Eğitimi ve Spor Yasası ile Federasyon tüzük ve yönetmeliklere karşı çıkmış olursunuz ve yönetimde kim olursa olsun, bu durum ciddi şekilde başınızı ağrıtır” dedi.
53 değil 35 takım
Bazı kesimlerin dartsta 53 takımı olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirten Davutoğlu, göreve başladıklarında 35 mevcut kulüp olduğunu, geçtiğimiz sezon ise bu sayının 24’e birliklerin de 4’de düştüğünü ancak bu düşüşün sebebini farklı şekilde değerlendirmenin doğru bir yaklaşım olmadığını, vurguladı.
Dartsta uygulanan disiplin ve kurallar nedeninin yanında, kulüplerin de sürdürülebilir bir yapı olmaması nedeniyle takımlarda azalma olduğunu söyleyen Davutoğlu, ancak kalitenin ve seviyenin yükseldiğine inandığının altını çizdi.
Tescil yoksa katılım olmaz
Önümüzdeki yıllarda önlerinde zorlu bir yol olduğunu vurgulayan Gürtap Davutoğlu, özellikle 2010 yılından itibaren Beden Eğitimi ve Spor Yasası’na rağmen bugüne kadar, fazla üzerine düşülmeyen kulüplerin dartsta tescil konusunun 6 aydır gündemde olduğunu söyledi.
Artık kulüplerin tescili kaçınılmaz olduğunu ve önümüzdeki sezondan itibaren tescili olmayan kulübün darts faaliyetine katılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Davutoğlu, tescili olmayan kulübün oynatılması halinde liglerin düşeceği gibi birçok konularda da tehlike yaratabilecek bir durum olduğunu hatırlattı. “Örneğin tescilli olmayan bir kulübün olağan genel kurulda oy kullanması halinde o genel kurul düşer” diyen Davutoğlu, bunu riske atmanın yanlış olduğunu söyledi.
“Eskiye dönüş imkânsız”
Önümüzdeki sezondan itibaren takım sayılarının daha da düşebileceğini ama yeni kurulacak kulüplerin de olduğunun altını çizen Davutoğlu, tahmininin 20 kulüp civarında bir yapı oluşacağını söyledi.
Davutoğlu, “Bu noktada eskiye dönüş gibi bir söylem ile kulüp sayısını elli dört yapmazsanız o zaman zan altında kalırsınız” dedi.
Lokal hedefi
Dartsın kendi yönetimleri döneminde çıktığı kurumsallaşma yolunda daha çok yapılması gereken işlerin olduğunun altını çizen Davutoğlu, “Federasyona ait bir lokalyapma hedefimiz var. Bu konuda yer tespiti yaptık, proje hazırladık” dedi.
Tüzük tadilatı, oynanan mekânlar ve içki kültürüne bağlı nedenlerle gençlere ve bayanlara hazırlanacak ortamın önemine değinen Davutoğlu, “Yapılacak salonla bu gibi olumsuz durumları ortadan kalkacağını söyledi.
“Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir”
Darts Federasyonu Başkanı Gürtap Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kısa vadede attığımız, disiplin, kural ve hakemlik gibi adımlarımız orta ve uzun vadede yapılması gereken işlere bir ışık tutacaktır. Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir. Biz seçilir veya seçilmeyiz, bunların takipçisi olacağız. Sadece bir dönem daha diyoruz çünkü ilk yılımızda yapamadıklarımızı ikinci yılımızda yapmaya başladık ve sistemin tam olarak oturması adına yönetim kurulu olarak bir döneme daha ihtiyaç duyulduğuna karar verdik. Başkanlık sisteminin dünyada birçok kurum ve kuruluşlarda en çok iki dönem olarak sınırlandırılması doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Bizim de başkalarını eleştirdiğimiz gibi on sene buralarda kalma gibi bir düşüncemiz yoktur. Başkan olmam halinde 2 yıl sonra görevimi tamamlarım.”