Diyalog Gazetesi

Blatter neden istifa etti?

SPOR

FIFA Başkanı Sepp Blatter'in istifası şaşkınlıkla karşılandı. İddialar, Amerika kaynaklı rüşvet soruşturmasının ucunun Blatter'e kadar dayandığı yolunda

FIFA başkanlık seçimlerinden sadece 2 gün önce patlak veren rüşvet skandalına karşın, üst üste 5. kez başkan seçilen Blatter, skandal ile bir ilgisi olmadığını söylüyor; FIFA'yı temizlemek için gelecek 4 yıl boyunca çalışacağı sözü veriyordu. Ancak ne olduysa bu 5 gün içinde oldu. Blatter, kimsenin beklemediği şekilde kameraların karşısına geçti ve başkanlık görevinden ayrılacağını açıkladı. Peki neden? Ne oldu da 1998'den beri FIFA'yı yöneten Blatter istifa kararı aldı?
Blatter istifa konuşmasında bu soruya açıklık getirmedi... İstifasını, futbol dünyasının kendisine güvenini kaybetmesine bağladı. Ancak Blatter'in FIFA başkanlığından istifa etmeden hemen önce, sağ kolu Jerome Valcke'nin adının da rüşvet skandalına karışması dikkatlerden kaçmadı. İddialara göre, 2010 Dünya Kupası'nın, Fas yerine Güney Afrika'ya verilmesi için eski Concacaf Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Jack Warner'a gönderilen 10 milyon dolarlık rüşvete Valcke onay vermişti. FIFA, Valcke'ye yönelik suçlamaları yalanlasa da rüşvet soruşturmasının ucunun artık Blatter'e kadar dayandığı öne sürülüyor.
Amerikan basınına göre, FBI rüşvet soruşturmasına Blatter'i de dahil etmiş durumda. New York Times Gazetesi ve ABC televizyonu, rüşvet operasyonuyla tutuklanan 14 kişiden birinin, kendisini kurtarmak için FBI'ya, Blatter'in adını vermesinin an meselesi olduğunu savundu. Blatter'in istifasında FIFA sponsorlarının kendisine büyük baskı yapmasının da etkisi olduğu sanılıyor.
2018 ve 2022 Dünya Kupalarına ev sahipliği sürecinde usulsüzlük yapılıp yapılmadığını araştıran İsviçre savcılığı ise Blatter hakkında herhangi bir soruşturma yürütmediğini yineledi. Bakalım Sepp Blatter, FIFA tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk skandalından sadece istifasını vererek kurtulabilecek mi?

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.