Lefkoşa, 6 Ağustos 14 (T.A.K.): Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Ebola enfeksiyonları ile ilgili KKTC’de alınması gereken önlemlere dair öneriler sundu.
KTTB adına yazılı açıklama yapan Dr. Ahmet Körceğez, Batı Afrika’da Ebola salgınından ölenlerin sayısının 800’ü geçtiğine dikkat çekti.
Kuzey Kıbrıs’ın, özellikle faaliyet gösteren üniversitelerde okuyan öğrencilerden dolayı Afrika ile yakın temasta olduğuna işaret eden Körceğez, son günlerde toplumda giderek artan kaygılar ve sıkça dile getirilen endişe ve sorular yüzünden, KTTB’nin konuya eğilerek, KKTC’de alınması gereken önlemler olduğunu düşündüğünü kaydetti.
ÖNERİLER
KTTB’nin Ebola enfeksiyonları ile ilgili KKTC’de alınması gereken önlemlere dair önerileri şöyle sıralandı:
“Ülkeye girişlerde termal kamera uygulanması. Bugün için pek çok Avrupa ülkesi bu uygulamaya geçmiştir. Ülkemiz de tereddüt etmeden bu uygulamaya geçmelidir.
Özellikle Batı Afrika’dan gelen yolcuların izlenmesi. Hastalık belirtileri virüs alındıktan 3 hafta sonra görülebilmektedir. Bu yüzden termal kameradan geçilse bile, hastalık olmadığı anlamına gelmez. Afrika'dan gelen herkesin bu bilinçle hareket etmesi için gereğinde gelenlerin bilgilendirilmesi gerekir.
Ülkedeki hastane ve diğer sağlık birimlerinin ateşli hastayı karşılama protokolü geliştirilmelidir.
İlk müracaat yeri olan acil servislerde, bu tip hastaları karşılayabilmek için özel bir oda oluşturulması.
Bu tip hastaların muayenesi sırasında kullanılması gereken aparatların temin edilmesi (eldiven, maske, özel giysi).
Şüpheli vakaların doğrulanması için Hıfzıssıhha ile istişare halinde olunması.
Tüm sağlık çalışanlarının konuyla ilgili bilgilendirilmesi, eğitilmesi.
Olası vakalarda uygulanması gereken yöntemin belirlenmesi.
Olası vakaların tedavi edileceği ünitelerin şimdiden oluşturulması.
Sivil halkın, özellikle ateşli olan ve şüpheli kişilerle temastan kaçınması için bilgilendirilmesi.
Halkta bir panik havası oluşmaması için, Sağlık Bakanlığı’nın belli aralıklarla ve tereddüde yer vermeyecek şeklide basın yoluyla kamuoyunu bilgilendirilmesi.
Ebola virüsü, her ne kadar damlacık enfeksiyonu ile bulaşmasa da, eldeki verilere göre yakın temasla, cinsel ilişkiyle, dışkı yoluyla, ter temasıyla bulaşabilmektedir. Hastalığın kesin tedavisi veya aşısı yoktur. Tedavi, genelde destek tedavisidir. Afrika’da özellikle hastalarla ilgilenen sağlık çalışanlarına da bulaşabilmektedir. Tedavi altında olan doktorlar vardır.
Sonbaharla birlikte virüs enfeksiyonlarında ve ateşli hastalıklarda artış olması şaşırtıcı olmayacaktır. Ateş şikayeti olan kişilerin en yakın sağlık ocağı veya hastaneye başvurması ve profesyonel yardım alması önemlidir.”