Diyalog Gazetesi

Bayındırlık ve Ulaştırma bakanlığı bütçesi onaylandı

Son Dakika

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı kapsamında ele aldığı 200 milyon 670 bin 320 TL olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini de oy çokluğuyla onayladı.

 Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı kapsamında ele aldığı 200 milyon 670 bin 320 TL olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini de oy çokluğuyla onayladı.
Komite, dün akşam saat 19.00 sıralarında ele aldığı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini görüşmeyi saat 22.00 sıralarında oy çokluğuyla kabul ederek tamamladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında Maliye Bakanlığı bürokratları ile Bayındırlık be Ulaştırma Bakanlığı bürokratları ve müdürleri de hazır bulundu.

Komite Başkanı Birikim Özgür görüşmenin başında Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası’nın Komite’ye gönderdiği mektup hakkında bilgi verdi.

TATAR

Görüşme sırasında ilk sözü alan Komite Başkan Yardımcısı UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, bakanlığın yatırım bütçelerinin büyük olduğunu belirterek verimli kullanılması dileğinde bulundu.

Tatar, Türkiye’nin KKTC’ye yönelik yatırım kalemlerinin yatırımlar yapılmadığı için ertelendiğini kaydederek, projelerin hızlandırılması halinde yolların hızla hayata geçirileceğini ve ekonominin canlılığının artacağını kaydetti.

Araç Kayıt Dairesi’nin yıllık 100 milyon TL gelir elde ettiğini söyleyen Tatar, Daire’nin baraka konumundan kurtarılması gerektiğini anlattı.

GSM konusuna değinen Tatar, rekabet koşullarının oluşturulması gerektiğini, GSM konuşma ücretlerinin KKTC’de yüksek olduğunu kaydetti. Tatar, “İki şirket arasında rekabet olmazsa, bedelini halk öder” dedi.

Tatar, fiber optik hatların döşenmesinde hükümetin hassas davranmadığını, hatların GSM operatörü tarafından döşenmesinin Telekomünikasyon Dairesi’nin değerini düşürdüğünü, devletin de büyük maddi kayıplara uğrayabileceğini ileri sürdü.

Tatar, Ercan Havalimanı ihalesine değinerek, ihalede yeni yatırımların da yer aldığını ancak ihaleyi alan şirketin yatırımlarının şu anda sadece mevcut bina içerisinde olduğunu söyledi.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, İnşaat Dairesi’nin ihale miktarlarında 2012 yılına oranla yüzde 50 azalma olduğunu, bunun da ciddi sıkıntı anlamına geldiğini kaydetti.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için açılan uluslararası ihaleye 180 projenin katıldığını söyleyen Saner, projenin iki yıldır hayata geçirilmemesini eleştirdi.

Karayolları Dairesi’nin bütçesine değinen Saner, 2015 yılına ilişkin projelerde bölünmüş yol yapımı yer almadığını ileri sürdü.

Kendi hükümetleri döneminde 127 kilometre bölünmüş yol yapıldığını söyleyen Saner, planlanan yolların dahi mevcut hükümet döneminde hayata geçirilmediğini anlattı.

Saner, Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne bağlanan bölünmüş yolun ihale süresinin 6 ay olmasına karşın neredeyse iki yıldır bitirilemediğini ileri sürdü.

Saner, Posta Dairesi’nde “yaprak kımıldamadığını” öngörülen bütçeyle bir şey yapılamayacağını iddia etti.

Hükümetin Ercan Havalimanı konusundaki düşüncesinin ne olduğunu soran Saner, Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirileceğini mi yoksa özerkleşeceğini mi sordu.

Saner, hükümetin Telekomünikasyon Dairesi ile ilgili icraatlarının Daire’yi özelleştirmeye yönelik olduğunu savundu.

CTP-BG’nin 2008 yılında CAS’ı da özelleştirdiğini iddia eden Saner, hükümetin çıkardığı yasa gücünde kararnamelerle devletin temeline dinamit koyduğunu iddia etti.

HAMZAOĞULLARI

CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da İskele ve Karpaz’da 40 yıldır asfaltlanmayan yollar bulunduğunu, yapılmayan yollar nedeniyle insanların eczaneden bir hap almak için 28 kilometre yol kat etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Hamzaoğulları, Yedikonuk Sahil Yolu –Zeybekköy, Mehmetçik- Zeybekköy - Büyükkonuk yollarının halen toprak olduğunu anlattı
Hamzaoğulları, siyasilerin toplu taşımacılığa önem vermemesi nedeniyle Karpaz bölgesinde 50 kişinin meslek değiştirdiğini kaydetti.

Hamzaoğulları sistemsizlik nedeniyle üniversitelerin toplu taşımada işveren konumuna geldiğini, esas meslek sahiplerinin üniversitelerle rekabet edemeyeceğini belirtti.

Hamzaoğulları, toplu taşıma meslek grubu ve taksicilerin sorunlarına değinerek en az 2 yıl süreyle “T” izni verilmemesi gerektiğini söyledi.

KALYONCU

CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, karayolların yapılması sırasında denetimin artırılmasında yarar olduğunu söyledi.

Kalyoncu, yapılan yollarda çökmeler meydana geldiğini belirterek, yolların en sağlam şekilde yapılması için Bakanlığın tedbir alması gerektiğini kaydetti.

ÖZGÜR

GSM konusuna değinen Komite Başkanı Birikim Özgür halkta konuşmaların ucuzlaması konusunda beklenti olduğunu, bunun da siyasiler üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Özgür, yürürlükteki sözleşme ve enflasyon nedeniyle azami fiyatları AB seviyesine düşürme şansı olmadığını ifade etti.

TAÇOY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy 2015 yılında yapılacak yollar hakkında bilgi verdi.

Taçoy, Araç Kayıt Dairesi için önümüzdeki yıl yeni bina yapımına başlanmasını öngördüklerini kaydetti.

Bakan Taçoy, e-devlet projesinin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütüleceğini, hayata geçirilmesiyle birlikte Vergi Dairesi’nin bütün işlemlerinin e–devlet üzerinden yapılabileceğini anlattı.

GSM sözleşmesinin operatörlere kendi trafiklerini taşıma amacıyla fiber optik hatlarını döşeme hakkı verdiğini söyleyen Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’ne kamu kurumu olması nedeniyle ayrı önem gösterdiklerini belirtti.

Taçoy Elektronik Haberleşme Yasası’na göre, kablo döşeme nedeniyle asfaltlarda yapılan zararların giderilmesinin öngörüldüğünü bunların denetleneceğini kaydetti.

Taçoy, Ercan Havalimanı ile ilgili eleştirilere cevap vererek, sözleşmeden kaynaklanan pek çok hata bulunduğunu belirtti.

Taçoy, ihaleyi alan firmanın sözleşmeden doğan yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Taçoy, karayollarının yapımındaki gecikmelerin istimlak bedellerinin ödenmemiş olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Taşımacılıkla ilgili çalışmaları anlatan Taçoy, toplu taşımacılığın ve güzergahlarının düzenlenmesi üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, devletin istihdam yaratmak amacıyla verdiği “T” izninin başka bir amaçla kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Taçoy Komite’de yapılan eleştirileri dikkate alacaklarını söyledi.

Taçoy’un konuşmasının ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi onaylandı.,
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.