Diyalog Gazetesi

Aksa’da baca gazı arıtım sistemi aralık sonunda hazır

Son Dakika

Kalecik’te faaliyet gösteren ve ülkedeki iki elektrik üretim santralinden biri olan AKSA’da baca gazındaki zehirli gazların Avrupa Birliği limitlerinin altına çekilmesi için sürdürülen çalışmaların Aralık ayı sonunda tamamlanması bekleniyor.

SANTRALDE 8 FİLTRENİN MONTE İŞLEMİ SÜRÜYOR
ÇAPTUĞ: “SİSTEM DEVREYE SOKULDUĞUNDA HAVA YÖNETMELİĞİNDEKİ TÜM PARAMETRELERİ SAĞLIYOR OLACAĞIZ”

KUSETOĞULLARI: “AKSA SANTRALİNE FİLTRE TAKILMASI BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARI RAHATLATACAK”

Kalecik’te faaliyet gösteren ve ülkedeki iki elektrik üretim santralinden biri olan AKSA’da baca gazındaki zehirli gazların Avrupa Birliği limitlerinin altına çekilmesi için sürdürülen çalışmaların Aralık ayı sonunda tamamlanması bekleniyor.

Zararlı gazlar arasında olan azot bileşenli gazların limitlerin altına çekilmesi için AKSA santralinde çöp arabası büyüklüğünde 8 filtrenin monte işlemi sürüyor.

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan AKSA Müdürü Murat Çaptuğ, “Şu an yapılan sistem son çıkan yönetmelik sayesinde zorunlu oldu” dedi.

Santralin bacasından salınan gazda bulunan kükürt oksit ile azot oksitlerin 17 Şubat 2014’te hayata geçen Hava Kirletici Emisyonların Sınırlandırılması Tüzüğü’ndeki değerlerin altına düşürülmesi gerektiğini belirten Çaptuğ, “Sistem devreye sokulduğunda hava yönetmeliğindeki tüm parametreleri sağlıyor olacağız” dedi.

MALİYETİ 20 MİLYON TL

Kükürt oksit ve azot oksitlerin filtreleme sistemlerinin farklı olduğunu anlatan Çaptuğ, “Son çıkan yönetmelikteki azot oksit değerlerinin altına inebilmek için “Denoks” adı altındaki sistemi kurmak zorunlu oldu” diye konuştu. Maliyeti 20 milyon TL civarında olan sistemin hayata geçirilmesiyle ilgili Çaptuğ, “Hedefimiz Aralık sonu bunu devreye almak” ifadelerini kullandı.

“KÜKÜRT OKSİT SIKINTISI YOK”

Santral bacası gazındaki kükürt oksit seviyesinin yönetmelikteki parametrelerin altında bulunduğunu, bunun nedenin ise kullanılan yakıtının kükürt oranının düşük olması olduğunu kaydeden Çaptuğ, ancak emisyon sınır değerlerinin zaman içerisinde daha da düşürüleceğinden kükürt dioksitlerin de arıtılması için “Desoks” ünitelerinin de bulunduğunu kaydetti.

“SALINIM SINIRININ 500 MİLİGRAM ALTINDA FAALİYET GÖSTERİYORUZ”

Tesisin 2003’te kurulduğunu, bugün 153 megavat kapasitesi olduğunu ve ülke ihtiyacının yüzde 55’ini karşıladıklarını kaydeden Çaptuğ, bugün 1700 miligram olan kükürt dioksit salınım sınırının 500 miligram altında faaliyet gösterdiklerini, 2017’ye kadar kükürt dioksit miktarını 200 miligrama düşürmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Desoks arıtma sisteminde deniz suyunun da kullanıldığını ifade eden Çaptuğ, ancak denize geri salınan suyun herhangi bir çevre veya sağlık sıkıntısına neden olmadığını savunarak “Bunun denize bir zararı yok. Çevre Etki Değerlendirme raporlarında da belirtilmiştir” dedi.

KUSETOĞULLARI: “FİLTRE EN BAŞTA BÖLGEDEKİ VATANDAŞI RAHATLATACAK”

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları da konu hakkında TAK muhabirine yaptığı açıklamada, “AKSA’da filtre sisteminin monte edilmesi en başta bölgedeki vatandaşı rahatlatacak” dedi.

Santrallerde hava kirliliğini kükürt oksit, azot oksit ve partiküllerin (tozların) yarattığını kaydeden Kusetoğulları, filtre sistemiyle birlikte, baca gazını izleme sisteminin de söz konusu şirket tarafından monte edilmesi gerektiği, bu sistem sayesinde de bacadan çıkan gazın takip edilebileceğini ifade etti.

Kusetoğulları, sistem ilk çalıştırıldığında tam randımanlı çalışmasa dahi belli bir süre sonra düzgün olarak çalışacağına inandığını kaydetti.

“2 KEZ CEZA KESİLDİ, FİLTRE TAKILMAZSA CEZAYA DEVAM EDİLECEK”

Gerekli işletme izinleri verilirken aranan Çevre Korum Dairesisi onaylı Çevre Etki Değerlendirme raporlarının santrale filtre takılmasında etkin bir rol oynadığını kaydeden Kusetoğulları, raporda AKSA tarafından Aralık ayı ortasına kadar fitre takılmasının taahhüt edildiğini bildirdi. 2014’te hayata giren hava kalitesiyle ilgili bir tüzük çerçevesinde şirkete iki kez ceza yazıldığını kaydeden Kusetoğulları filtrenin takılmaması halinde cezai müeyyidelerin uygulanmasına devam edileceğini ifade etti.

Büyük yakma tesislerinde filtre sisteminin tesisin işletmeye konmadan inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Kusetoğulları, “Bu bize bir tecrübedir, arıtması olmayan tesislerin işletmeye alınması engellenmelidir” diye konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.