Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, New Jersey ve New York'ta Ebola'nın yaygın olduğu ülkelerden dönen sağlık çalışanları için 21 gün zorunlu karantina kararı alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "bilimsel temeli olmayan kararlarla kendilerini insanlığa adamış sağlık görevlilerinin" sınırlamaya tabi tutulmamasını ve bu kişilere destek verilmesini istedi.
BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, Ebola salgını görülen ülkelerden dönenler için birçok ülkede uygulanan kısıtlayıcı önlemlerden dolayı duyduğu kaygıyı bildirdi.
Bu önlemlerin özellikle Ebola ile ön cephede savaşan sağlık görevlileri için baskı oluşturacağını vurgulayan Ban, "Batı Afrika ülkelerinden dönen sağlık çalışanları kendilerini insanlığa adamış müstesna insanlar. Bu kişiler bilimsel temele dayanmayan sınırlamalara tabi tutulmamalı. Enfeksiyon kapanlar damgalanmamalı, aksine desteklenmeli" ifadesini kullandı.
Ülkelerin kendi topraklarını Ebola'dan korumalarının en iyi yolunun, virüsün kaynağı olan Batı Afrika ülkelerindeki mücadeleye destek vermeleri olduğunu kaydeden Ban, bunun için mümkün olduğunca fazla sağlık görevlisine ve bu görevlilerin desteklenmesine ihtiyaçları olduğunu belirtti.
GİNE'DEN DÖNEN DOKTOR EBOLA'YA YAKALANMIŞTI
Ebola ile mücadele için Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ile bulunduğu Gine'den dönen ABD'li Doktor CraigSpencer'a geçen hafta Ebola teşhisi konmuştu.
Spencer'ın Ebola virüsü taşıdığının açıklanmasının ardından, New York Valisi Andrew Cuomo ve New Jersey Valisi ChrisChristie, Batı Afrika ülkelerinden gelen ve virüs taşıyan kişilerle temasta bulunan havayolu yolcuları için 21 günlük zorunlu karantina kararı almıştı.
Hemşire KaciHickox da Ebola'yla mücadele kapsamında bir süre hizmet ettiği Batı Afrika'dan New Jersey'e döndükten sonra zorunlu karantinaya tabi tutulan ilk sağlık personeli olmuştu. ABD medyasına konuşan Hickox, New Jersey Valisi Christie'yi, "temel insan haklarını ihlal ettiği" ve kendisini "açıkça hasta" gösterdiği gerekçesiyle eleştirmişti.
"BM PERSONELİ KARARLARA UYACAK"
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede görev yapan BM personelinin de görev dönüşü bulundukları ülkelerdeki uygulamalara tabi olduğunu belirtti.
Karantina kararlarının BM tarafından bilimsel bulunmadığı hatırlatılan Dujarric, ikisinin ayrı konu olduğunu ve BM'nin ev sahibi ülkenin kurallarına uyacağını kaydetti.
Öte yandan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da temaslarda bulunmak için Ebola salgını görülen Batı Afrika ülkelerine gitti. Gine ve Sierra Leone'da incelemelerde bulunan, yetkililer ve hastalıktan kurtulanlarla görüşen Power'ın New York'a dönüşünde 21 günlük karantinaya alınıp alınmayacağı BM'deki diplomatlar arasında tartışma konusu oldu.