Sigaranın bize vermiş olduğu zararı en iyi görebildiğimiz kısım cildimizdir. Sigara sadece akciğerler ve kalp damar sistemimizi etkilemez. Tüm vücudumuz sigaranın içindeki maddelerden doğrudan etkilenir. Buna cildimiz de dahildir. Sigara kullanan kişilerin ciltleri; kullanmayan kişilere göre daha sağlıksız ve yaşlı görünmektedir. Kısaca söylemek gerekirse, sigara içen kişiler çok daha çabuk yaşlanırlar. Uzun vadeli sigara bağımlılığı olanlar hemen fark edilirler. Yaşlarına göre daha büyük görünen bu kimseler, dudaklarına dik gelen kırışıklıklar, yüzde oluşmuş lekeler, mor veya koyu renge çalan dudaklar ve gri sarı arası tenleriyle dikkat çekerler. Erkeklerde, bıyık ve sakalda sararmalar başlar. Beyaz saçlı erkeklerin saçlarının bile sarardığı görülmektedir. Bunun nedeni, vücutta biriken katrandır. Dudaklar ve yüzle birlikte, parmaklar ve tırnaklar da sararır. Bu etkiler, sigara bırakıldığında dahi çok zor önlenir.
Ciltteki etkilerle birlikte ses kalınlaşır, nefes alıp verme zorlaşır ve konuşma esnasında hırıltılar duyulur. Sigara cilt ve dudaklarla birlikte diş etlerini ve dişleri de sarartır. Bu görüntüye, koyu renkte bir ağız içi eşlik eder. Sigara, kanda oksijen taşıyan hemoglobinin yüzde 10’luk kısmını geri döndürülemez biçimde işlevsiz hale getirir. Bu, sigara içen kişinin içmeyene göre daha az yorulmasına sebep olur. Çünkü, efor sarf ederken, kişi hemoglobinin daha azını kullanabilecektir. Dolayısıyla, alınması gereken oksijen, damarların daralması ve kandaki oksijen oranının azalması nedeniyle kısıtlanır. Bu da cildin erken yaşlanmasına sebep olur.
Sigara ciltte kırmızılık ve pullanmalara da sebep olur. Aynı zamanda, sivilce ve akne oluşumunu tetikler.
Düzenli sigara tüketimi kandaki oksijeni azalttığı için organlar gibi cilt hücreleri de ihtiyaç duyduğu oksijeni tam olarak alamaz. C ve A vitaminlerinin vücut tarafından emilimini azalttığı için sigara kullananların normalden daha yüksek dozlarda C ve A vitamini alması gerekir. Bazı kişilerde sigaranın ciltte yarattığı etkiler kansızlık belirtileri ile benzeşebilir. Deri incelmeye başlar ve skuamöz hücreli karsinom gibi cilt kanseri türlerine daha yatkın hale gelir.
Sigarada bulunan ve bağımlılık etkisi yaratan nikotin, karbonmonoksitli duman ve katran/zift ile de birleşerek derinin hava almasını engeller. Bu da, derinin cansız, sarımsı ve soluk bir görünüme ulaşmasına neden olur. Besin emilimi neredeyse sıfıra iner ve cildin içindeki su değeri azalır. Hava alamayan cilt, terleme ve sıvı atımını da daha güç yapacaktır. Bu durum, kurumaya ve cansız bir görünüme sebep olur.
Sigaradaki nikotin, zamanla vücutta derinin altında birikmeye başlar. Normal şartlarda, derinin altında bir yağ tabakası vardır. Ancak sigara içildiğinde, bu yağ tabakası zamanla erir ve incelir. Bu da, kırışıklıkların daha çok belirginleşmesi demektir. Derinin altında birikmiş olan nikotin, ciltte lekeler de oluşturarak kötü bir görüntüyü beraberinde getirir. Aynı zamanda, deri inceldiği için derinin üzerindeki çatlak ve yarıklar da belirginleşir. Kırışıklıkların bir sebebi de, sigara içilirken, dudak ve çevresindeki kasların sıkça kullanılmasıdır. Stres, fiziksel koşullar ve daha pek çok etkenden etkilenerek oluşan bu kırışıklıklar, kas kasılmalarıyla iyice artarak zaten solgun ve bitkin görünen cildi iyice bitap gösterir.
Sigara aynı zamanda, yüzümüzde ve vücudumuzdaki derinin kan ihtiyacını karşılayan kılcal damarların daralmasına sebep olur. Yeterince kan bulamayan deri, hem solar hem de insanı bitkinleştirir. Kan akışında sorun yaşandığında ve damar daralması oluştuğunda, vücutta açılan yaralar ve çizikler de normalden daha geç vakitte iyileşir. Bu, cilt hücrelerinin aldığı besini ve oksijeni de keser. Dolayısıyla, hücreler yavaş yavaş ölmeye başlar. Özellikle 40 yaşından sonra içilen sigara, ciltte daha yıkıcı etkilere sebep olur. Çünkü 40 yaş sonrasında, ölen hücrelerin eskisi kadar sık yenilenmediği görülür. Ölü hücreler, cildi iyice sağlıksızlaştırır.
Derinin gözenekleri, kandan oksijen alamadığından genişler ve oksijen ihtiyacını dışarıdan almaya çalışır. Bu durum, güneşten gelen zararlı UV ışınlarının cilde daha çok zarar vermesine sebebiyet verir. Zamanla deri incelir ve sarkar. Özellikle, yanak kasları gevşediğinden yanak sarkması oluşur. Ayrıca, sigara içtikçe, cildin genç ve parlak görünmesini sağlayan cilde elastikiyetini veren kolajen baskılanır ve giderek azalır. Bu da cilt üzerinde olumsuz etkilere sebep olur. Cilt kırışmaya, esnekliğini kaybederek sarkmaya başlar.
Sigara ayrıca, saçların kırılmasına, daha çok dökülmesine ve cılız görünmesine sebep olur.
Sigara içenler veya sigarayı başlamayı düşünenler, hem kendilerine hem de çevresindeki sevdiklerine verecekleri zararı tekrar gözden geçirmelidir. Her yeni gün sigarayı bırakmak için yepyeni bir şanstır. Sigarayı bırakmak isteyenler, hekimlere danışarak kendilerine en uygun bırakma yöntemini belirleyebilir.