Diyalog Gazetesi
2018-06-24 10:19:22

Saç Beyazlaması: Nedenleri ve Çözümler

Yeşim Üstün AKSOY

yustunaksoy@diyaloggazetesi.com 24 Haziran 2018, 10:19

 Genelde yaşlılığı çağrıştıran beyaz saçlar, erken yaş dönemlerinde de görülebilir. Genetik faktörler, stres, dengeli beslenmeme, gizli şeker, kan şekeri düşüklüğü, D vitamini eksikli, tiroid hastalıkları gibi nedenlerden dolayı ilk başlarda kafanın ön kısmında başlayan beyaz saçlar, bu bölgede sınırlı kalabilir ya da tüm kafa üzerindeki saçlara yayılabilir. Derinin rengini veren pigmentlerin aynısı saç diplerinde bulunur. Pigmentlerin çeşitli nedenler dolaysıyla akışa geçememesi durumunda ise beyazlar meydana gelir. Bu yüzden beyazlıklar ilk önce saç dibinden başlayarak, daha sonra saçın uzamasıyla daha görünür bir hale gelir. Saça renk veren pigmentlerin adı melanindir. Beyazlaşmaya başlayan saçlarda ise melanin hiç bulunmaz. Protein bazlı melaninleri ise geri getirmek veya tekrar o bölgenin pigmentlerin canlanmasını sağlamak, bazen tüm saçı beyaz hale gelmesini engeller. Bitkisel çözümler elbette bu protein oluşmasını desteklerken biraz zamana gereksinim duyar. Bu yüzden düzenli kullanım ve en az 2 ay kadar uygulamayı aksatmamak önemlidir.

Beyaz Saçlar Niçin Oluşur?

Saçların beyazlaşması bazen erken yaşta görülebilmektedir. Saçların beyazlaşmaya başlaması aslında yaşın ilerlemesi ile doğru orantılı olsa da erken dönemde beyazlayan saçlar bazı nedenlere bağlıdır. Hidrojen peroksit birikimi bu durumun ortaya çıkmasına neden olan sebeptir. Tabii ki sadece beyazlamaya neden olan şeyin ismini bilmek yeterli değildir, ayrıca bunun saç diplerinin ömrünü tükettiği veya yeni saç oluşmasını sağlayan kaynaklarının yok olduğu anlamına geldiğini bilmelisiniz. Peroksit birikimi, saçlarınıza rengini veren melanin elementinin sentezini engeller.

Eğer daha önce saçlarının rengini açmış bir kadınsanız (bunu erkekler de yapar) peroksidin bu iş için temel malzemelerden biri olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Vücudunuz da peroksit üretir, ancak bu çok küçük bir miktardır.
Vücut yaşlandıkça peroksit üretimini arttırır, çünkü peroksidin bileşenleri olan hidrojen ve suya ayrılması için gerekli enzim yoğunluğu artık vücutta bulunmaz.

Buna ek olarak, saçlarınız peroksit artışından kaynaklanan yıpranmayı onaramaz, çünkü melanin üretiminde yer alan tirosinaz enziminin de üretimi yavaşlamıştır. Bu sürecin en büyük sorumlusu yaşlanma olsa da tek faktör bu değildir. Genetik faktörlerin de etkisi büyüktür.

Peroksit birikimine ve enzim kaybına yol açan daha birçok neden vardır, örneğin:
Hormonlar
Çevresel etkenler
Genetik faktörler
Yabancı maddeler
Toksinler
Belli bir maddeye maruz kalmak

Stres vücudun hem içinde hem de dışında birçok probleme neden olur. DNA’ya zarar veren nörolojik durumlar oluşturabilir. Bu da saç renginizin değişmesine yol açabilir. Ama tek suçlu olarak stresi görmeyin, çünkü saçların beyazlamasına neden olan birçok faktör vardır:

Genetik Faktörler

Ailenizdekilerin saçları beyazladığında buna dikkat edin. Onların yaşına geldiğiniz zaman aynı şeyin size de olmasına şaşırmayın. Saçların beyazlamaya ne zaman başlayacağını genetik faktörler belirler. Eğer aile büyüklerinizin saçları erken yaşta beyazladıysa, aynı durumla sizin de karşılaşmanız muhtemeldir.

Dengesiz Beslenme

Beslenme düzeniniz vücudunuzdaki tüm süreçleri etkiler. 50 yaşından önce saçlarınızın tamamen beyazlamaması için yeteri kadar B12 vitamini almanız oldukça önemlidir.

Somon, sardalya, ton balığı ve yumurta B12 vitamini içeren besinlerdir. Çok fazla kızarmış yiyecek yemek, çok yüksek miktarda kahve ve baharat tüketmek ise beyazlama sürecini hızlandıran etkenlerdir.

Kötü Alışkanlıklar ve Duygusal Problemler

Beyaz saçlar, sigara ve aşırı alkol tüketimi gibi kötü alışkanlıklar ve yetersiz egzersiz gibi nedenler sonucunda oluşur. Depresyon ve aşırı stres de erken yaşta saçlarınızın beyazlamasına neden olabilir. Bazı vakalarda ise sizi strese sokan durum sona erdikten sonra saçlarınız “normal” rengine döner.
Saçlarınızın Beyazlamasını Önlemek İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
• Stresten uzak yaşamaya çalışın.
• Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Doğal sebze ve meyveleri günlük olarak tüketin. Eğer ihtiyaç duyuyorsanız vitamin takviyesi alın.
• Eğer sigara kullanıyorsanız en kısa sürede bırakın.
• Kaliteli uyku uyumaya çalışın.
• Vücudunuzu, B12 vitamini açısından zengin tutmaya çalışın. Bunu sağlamak için et ve süt ürünlerini tüketme özen gösterin.
• Güneşin bunaltıcı olduğu saatlerde dışarıya çıkmayın, gölgede durun. Saçlarınızı güneşten koruyun.
• Çok sıcak su ile banyo yapmaktan kaçının.
• Saçlarınızı çok yüksek sıcaklıkta kurutmayın.
• Günlük olarak yeterli su tüketin.

Beyaz Saçları Kapatmak İçi Neler Yapılır?

 Saç rimeli ve yeni çıkan boyalı saç spreyleri beyaz saçları geçici olarak kapatabilecek sayılanlar arasındadır. Özellikle uzamamış ve yaygınlaşmamış yani tek tük çıkmış olan beyazları kapatır. Dip boyası gelmiş bayanlar günü kurtarmak için çoğunlukla tercih ederler. Yıkandıktan sonra suyla birlikte akar gider. Her defasında yeniden uygulama gerektirir. Beyazlar uzayıp çok belirginleştiğinde ise sürecek ya da püskürtülecek alan çoğaldığından, her seferinde neredeyse bir kutuyu bitirmek zorunda kalırsınız. Bu da çok ekonomik olmaz.

Saçlara kendi rengini vermesi için kullanılan etkili şampuanlar vardır. Beyaz saçları kapatan şampuan saçınıza sürüp yıkadıktan sonra 3-4 hafta etkisini devam ettirir. Her yıkamada kullanılmaya devam edilebildiği gibi ara ara da saçlarda beyazlar göründükçe de kullanılanları vardır. Bu tip şampuanlar az ya da bölgesel olarak beyaza sahip olan kişilerin saçlarında etkili olur. Başka bir tip şampuan olan, içerdiği melanin ve bazı proteinlerle birlikte saçın keratin dokusunu ve saç diplerini destekleyerek tekrardan kendi saç renginizde saçın çıkmasını sağlar. Saçların büyük kısmında ya da hepsinde olsa bile etki eder. Doğal saç renginize kavuşurken aynı zamanda saçlarınız yeniden doğmuş gibi olur. Bu tür şampuanların kullanımdan sonuç almak için biraz sabır gereklidir. 1 yıl kadar düzenli kullanılmalıdır.

Beyaz Saçlara Bitkisel Çözümler

Beyaz saçları kapatmak için bitkisel çözüm öneriler ile saçlarınızdaki beyazlıkları kapatabilirsiniz. Beyaz saçları doğal rengine döndürmek için sizlere vereceğim bitkisel önerileri uygulayarak etkili sonuçlar almanız mümkün.

1 litre kaynayan suya 10 tane kurumuş ceviz kabukları atılarak, 15 dakika kaynatmaya devam edin. Alışılagelen şampuanınızı kullanıp duşunuzu aldıktan sonra, hemen banyodan çıkarken, ceviz kabuklarından süzülmüş suyu kullanın 3 hafta düzenli kullanmaya devam edin.

Ceviz ile yapılan daha etkili bir formül ise; 1 litre suya 5 tane ceviz yeşil kabuğunu 10 
dakika boyunca kaynatın. Son durulma suyunda saç diplerine friksiyon yaparak tüm 
saçınıza yedirin.

Diğer bir kür ise; 1 tatlı kaşığı ceviz yağı, 2 çay kaşığı kristal tuz, 1 çay bardağı alkali 
su (içme suyu içine çok az karbonat atarak elde edebilirsiniz) karıştırılarak elde edilir. Saç köklerine masaj yapılarak bone ya da streç film ile sararak minimum 1 .maksimum 3 saat beklenmelidir. Sulandırılmış üzüm veya elma sirkesini kullanarak saç durulanır. Her gece ve 21 gün boyunca uygulanmalıdır.

Beyaz saçlar için soğan kürü

Soğuk pres çörek otu yağı yada 3 çay kaşığı çörek otunu havanda ezerek suyla yutmak suretiyle 6 ay boyunca kullanılır. Yoğurda karıştırarak sabah aç karnına da tüketebilirsiniz.

2 tane cennet meyvesi hurma kabuksuz ve çekirdeksiz olacak şekilde, 3 tane yumurta 
sarısı eklenerek rondodan geçirilir.1 çorba kaşığı Türk kahvesi veya kakao, 1 su 
bardağı soğuk pres yapılmış ve rendelenmiş kükürtlü katranlı sabun ve 1 bardağı su 
ilave edilerek rondodan geçirilerek tüm malzemelerin birbirine iyice karışması 
sağlanır. Saç beyazlaması durduran, bakır ve iyot bulunduran cennet meyvesi hurma 
çok faydalıdır. Saça sürdükten sonra yarım saat beklettikten sonra durulanır.

200 gram Keten tohumu yağı, 4 tane limon, 3 diş sarımsak,1 kilo baldan oluşan 
karışım ise içten destekleme yaparak melanin oluşmasını sağlar. Sarımsak ve limonları rondodan geçirin. Limonların ikisi kabuklu ikisi kabuksuz olmalıdır. Keten tohumu ve bal da ilave edilir. Kavanoza konulup, buzdolabında saklanmalıdır. Tahta kaşık ile her öğünden yarım saat önce 1 kez yiyin. Günde 3 defaya mutlaka tamamlayın.

1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı ile 3 kaşık limon suyunu karıştırın. Hindistan cevizi 
yağını benmari usulü ya da mikrodalga da erimesini sağlarsanız, daha kolay 
sürülebilir bir karışım elde edersiniz. Her banyodan 1 saat önce uygulanmalıdır.

Biberiye ve adaçayı teker teker saç beyazlatmada gidermek için kullanılabilirken, 
birlikte bir karışım hazırlamak suretiyle etkisini arttırabilirsiniz. Aktardan alacağınız kuru adaçayı ve biberiyeden ikişer tepeleme çorba kaşığı miktarında, 2 bardak kaynayan suya atılır. 15 dakika demledikten sonra süzülür. Her banyodan sonra durulama suyu olarak kullanılır.

Saçları güzelleştiren ve bakım yapan siyah çay, saçtaki beyazları kapatmak içinde 
kullanılır. 1 bardak kaynamakta olan suya 2 tatlı kaşığı siyah çay atılır. 15 dakika 
demledikten sonra içine bir tutam tuz atılır. Süzüldükten sonra saçı bu suyla yıkayıp 
20 dakika bekletin. Daha sonra sadece su ile durulayın.

Zerdeçal ve bal karışımı ise sarışın kadınların beyazlarını kapatmaya yöneliktir.
Sarının koyulaşması için bal miktarını kendi saç renginize göre ayarlamanız
gerekmektedir.

Toz altın çilek ve limon suyu ile yapılan karışım ise oldukça etkilidir. Aynı oranda 
karıştırmak yeterlidir. Beyazların üzerine sürülüp, yarım saat beklenmelidir. Su ile durulanmalıdır. Temiz saça uygulanır.

Köri yaprağı ile hindistancevizi yağının birleşimi beyazlar üzerine etkisini hızlı
gösteren kürler arasındadır. Kaynayan 250 ml suya 2 çorba kaşığı köri yaprağı atılıp,
20 dakika ağzı kapalı olarak 20 dakika demlendirilir. İçine 1 tatlı kaşığı Hindistan 
cevizi yağı konulur. Ilındıktan sonra saç diplerine masaj yapılarak yedilir ve 45 
dakika bekletilir. Daha sonra durulanır. Haftada iki kez uygulanmalıdır.

Soğan püresi ise birkaç gün içinde beyazlarınızdan kurtulmanızı sağlayacaktır.
Rondodan geçirilen soğanı saç diplerine ve tüm saçınıza yedirin.30 dakika bekletin.
Su ile durulayın. Sonuç alana kadar her gün uygulayın.

Bir avuç Bektaşi üzümünü , küçük parçalara ayırıp gölgede kurutun. 1 çorba kaşığı 
eritilmiş Hindistan cevizi yağı ile karıştırıp bir gece bekletin. Saçınıza masaj yaparak
sürün. 1 saat bekledikten sonra saçınızı durulayın. En az haftada 2 kez 
tekrarlayın.

1 çay bardağı taze Bektaşi üzümünün suyunu 1 tatlı kaşığı badem yağı, 1 çay bardağı 
yeşil üzüm suyu, 2 çorba kaşığı limon suyunu karıştırarak saçınıza sürün. 1 saat beklettikten sonra iyice durulayın. Sonuç alana kadar hergün uygulayın.

Etkili çözümlerin arasında bulunan kına ve limon suyu karışımıdır. Bunun için 2 
çorba kaşığı kına ile 1 çorba kaşığı limon suyu karıştırılır. Kıvamlı bir hal alması
sağlanmalıdır. Bir iki damla fazla limon kullanılabilinir. Saç sürüldükten sonra streç 
film, üzerine havlu sararak ısınması sağlanmalıdır. Arada sırada fön makinesi 
de tutulabilir. 2 – 2,5 saat sonra yıkayabilirsiniz. İlk başta kızıl olan saç renginiz,
birkaç uygulama sonrasında iyice koyulaşacaktır. Beyazlar belirginleştikçe 
tekrarlanmalıdır.

Horozibiği çiçeği mor çiçeklerinin suyu sıkılarak, etkili bir saç koyulaştırıcı elde 
edebilirsiniz. Saçınıza sürüp yarım saat bekletmeniz yeterli olacaktır.

1 adet yeşil kabağı dilimleyerek kurutun. 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı ile lapa 
haline getirin. Saça sürüp 1 -1,5 saat bekletin. Daha sonra durulayın. 3-4 adet defne 
yaprağını ezerek, 1 çorba kaşığı süt kreması içine atın. Karışımı saça sürüp 1 saat
bekletin. Ilık su ile durulayın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.