Diyalog Gazetesi
2019-01-27 03:51:35

Saç bakımında doğru bilinen yanlışlar

Yeşim Üstün AKSOY

yustunaksoy@diyaloggazetesi.com 27 Ocak 2019, 03:51

 Sağlıklı ve bakımlı saçlar, kadın erkek ayrımı olmadan hemen herkes için büyük önem taşıyor. Bu nedenle sık sık bakım yapmaya çalışıyor, arayı fazla uzatmadan kuaföre gidiyor ve eş dostun tavsiyelerine uymaya çalışıyoruz. Ancak eş dost önerilerinde dikkatli olmakta fayda var, çünkü toplumda saç bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar, saçların matlaşmasına, kırılmasına ve çok daha önemlisi ise dökülmesine neden olabiliyor. Peki nedir bu doğru bilinen yanlışlar?


Her gün saçları yıkamak saçları yıpratır

Her gün saçları yıkamanın saçları yıprattığı ve matlaştırdığı doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Nasıl ki her gün yıkadığınız halde yüzünüz kurumuyorsa, doğru ürünlerle ve doğru bir yıkama tekniği uyguladığınızda saçlarınız da kurumaz. Saçınızın cinsini iyi tanımlamalı ve ayrıca saçınıza uygulayacağınız bakıma sağlıklı karar vermelisiniz. Bu yöntemle seçeceğiniz şampuan ve ürünlerle saçınızı düzenli olarak yıkayabilirsiniz. 

Sık yıkamak saçı kurutur

Eğer saçlarınızı doğru şampuanlarla, doğru şekilde yıkarsanız saçlarınız kurumaz; aksine arındığı için saç derinizdeki doğal yağlar kendini yenileyebilir. Saçlarınız sürekli bakıma ihtiyaç duyan bir yapıda, kuru, yıpranmış veya boyalıysa köpürmeyen şampuanlardan yararlanmanızı öneririm. Bu şampuanlar yumuşak şekilde saçlarınızı temizledikleri için günlük kullanıma da çok uygundur.

Sık yıkamak saçı yağlandırır

Sık yıkamanın saçı kuruttuğu düşüncesinin yanında bir de saçı daha fazla yağlandırdığı düşüncesi de çok yaygın. Ancak saçı yıkarken temizleyip, yağdan, kirden arındırmış olursunuz. Saçın yağlanmasına neden olan asıl faktörler ise hormonlar ve stres düzeyidir.

Kepek sadece yağlı saçlarda görülür

Saçın yıkanma sıklığı çok önemlidir. Aşırı yıkama, saçlı derinin gergin ve kuru bir yapı kazanmasına, ayrıca kaşınma şikayetlerinin artmasına yol açar. Yeterince yıkamamak ise saçların yağlı kalmasına neden olur. Her iki durum da saçlarda kepek problemi yaratır. Herkesin yıkama alışkanlığı kendine özgü olmalı; kişisel faktörler, günlük aktiviteler ve yağlanma düzeyi göz önünde bulundurularak yıkama sıklığı saptanmalıdır.

Saç uzun süre yıkanmadığında kendini temizler

Saçlarınızı yıkamadığınızda saç deriniz kendisini temizleyemez; aksine daha da fazla kirlenir. Vücudumuzun bir parçasını yıkamadığımızda kendini temizleyebiliyor mu? Tabii ki hayır! Saçlarımız da vücudumuzun bir parçası, hatta temizlenmeye, arındırılmaya en çok ihtiyaç duyan bir parçası.


Çok sıcak suyla yıkayınca saçlar daha iyi temizlenir

Saç bakımı konusunda en sık yapılan yanlışlardan biri de “kaynar su” ile saçları yıkamaktır! Çok sıcak su ile banyo yaptığınız zaman cildinizde gözeneklerin açıldığını hissedebilirsiniz. Ama saçlarınızın ve saç derinizin bu durumdan olumsuz etkileneceğini bilmeniz gerekir. Saçlarınızı çok sıcak su ile yıkadığınızda kurutabilirsiniz. Çok sıcak su, saçın doğal neminin kaybolmasına neden olur. Dolayısıyla saçınızı normal sıcaklıkta suyla yıkayarak daha sağlıklı bir sonuç alabilirsiniz.

Duştan önce saç fırçalanmaz

Duştan önce saçlarınızı fırçalayarak hem yıkama sırasında saçlarınızın karışmasını engelleyebilir hem de kopmuş saçları uzaklaştırarak yıkama işini kolaylaştırabilirsiniz. Saçlarınızı kuruyken nazikçe fırçalamanın saçlarınıza bir zararı olmaz.

Duş sonrası saçlar hemen şekillendirilmelidir

Duş sonrası saçın kurulanması ve şekillendirilmesinde çok dikkatli olunmalıdır. Islak saçın hemen taranması ya da şekillendirilmesi ciddi anlamda saçı yıpratmaktadır. Kurulamada çok hassas davranılmalı, saç havlu ile sert bir şekilde ovulmamalıdır. Havlu saçın nemini aldıktan sonra, yaklaşık 15 cm uzakta tutulacak şekilde saç kurutma makinesi ile saç kurulanmalıdır. Saça şekil verilmeden önce de yüzde doksan kuru olduğuna dikkat edilmelidir.

Saçlarınızı ne kadar tararsanız o kadar sağlıklı olur

Saçları günde 3-4 defa (ya da daha fazla) taramak saçların için sandığın kadar iyi bir şey değil. Saçlarınızı sürekli tarak darbesine maruz bırakmak saçlarınızın daha da kırılmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Saçlarınızı günde en fazla 2 kere taramanızı öneririm.

Saç şekillendiriciler saçı besler

Saçları düzleştirmek ya da dalgalı bir görünüm kazanması için kullanılan elektronik bakım aletleri saça ciddi anlamda zarar vermektedir. Kullanılması gerekiyorsa çok nadir yapılmalı, ısı düzeyi mümkün olduğunca düşük tutulmalıdır.

Böyle bir durumda fön tercih edilirse saç daha az zarar görecektir. Fönde kullanılan fırçanın ise metal değil, tahta gövdeli olanları tercih edilmelidir. Saçı şekillendiren kremler ise olabildiğince seyrek kullanılmalı, haftada birden fazla saça sürülmemeli ve sadece saç uçlarına uygulanmalıdır. Saç şekillendirici serumların ise mümkün olduğu kadar doğal olanı tercih edilmelidir.

Postişler saça zarar vermez

Saçları uzatma amaçlı kullanılan klipsler ya da yapıştırmalı postişler saça zarar vermektedir. Takma saçın yapıştırıldığı noktalar, kullanılan kimyasallar nedeniyle saçı yıpratır.

Lokal olarak saçı etkilenmesinin yanı sıra ağırlık yarattıkları için de saçın dökülmesine neden olmaktadır. Sürekli yapılması durumunda kalıcı hasar da bırakabilir. Zorunlu olmadıkça yılda bir kereden fazla bunlar tercih edilmemelidir. 

Sık sık veya saçı kısa kestirmek saç çıkışını hızlandırır

Toplumdaki yaygın inanışın aksine sık sık saç kestirmek ya da saçı kısa kestirmek saç çıkışını hızlandırmaz. Bunun nedeni ise dökülmenin genetik, metabolik veya saç kökünü ilgilendiren sorunlarla ilgili olarak ortaya çıkmasıdır. O nedenle saç kestirmenin saç dökülmesini önlemek yönünde bir etkisi yoktur. 

Saçların kestirilme sıklığı önemlidir. İhtiyaç olması durumunda saç uçları temizlenmelidir. Günlük bakımda yapılan hatalar özellikle saçların kestirilme sıklığını belirlemektedir.

Saçına her gün işlem uygulayan bir kişinin saçı daha hızlı yıpranır ve daha çok kırık oluşur. Bu kişiler saçlarının sağlıklı uzaması için daha sık kestirmelidir. Saçların küt bir görünümde olması önemlidir.

Saçı toplamak saç dökümesini azaltır

Saç bakımında en sık yapılan hatalardan biri de saçın çok sıkı bir şekilde toplanmasıdır. Özellikle anneler kız çocuklarının saçını toplarken fazla sıkı toplayabilmektedir. Kıvırcık ve kabarık saçları olan kişiler bu hatayı çok sık yapmaktadır. Küçük yaşlarda, sürekli yapılırsa traksiyonel alopesiye yani yanlarda bulunan saçların zayıflamasına ve incelmesine neden olur. Özellikle hasarlı bölgelerde bir daha saç çıkmadığı unutulmamalıdır. Nadiren saçı toplamak da bir sıkıntı yok ancak her gün ve sıkı bir şekilde toplanması kalıcı hasar bırakabilmektedir.

Boya saçı besler

Saça uygulanan yanlış boyalar ve o boyanın çıkarılması için hemen ardından yeniden işlem uygulanması yüksek derecede saça zarar vermektedir.

Açıcılar saçta stres yaratır, elektriklenmesine ve saçın incelmesine yol açar. Son yıllarda yaygınlaşan organik boyalar da saç için zararlıdır. Özellikle boyaların alerji riskinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Boya sonrası saçta yanma, kızarıklık ve aşırı şikayet olursa saç hemen yıkanmalı ve boya akıtılmalıdır.

Beslenmenin saç sağlığına etkisi yoktur

Kötü beslenme alışkanlıkları saça zarar vermektedir. Vücut yeterli protein, vitamin ve minerali alamazsa saç da gelişememektedir. Yeme bozuklukları olan ve vejetaryen beslenen kişiler saçlarına daha fazla dikkat etmelidir.

Özellikle kadınlarda belli dönemlerde görülen demir eksikliği saç yapısını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Her zaman aynı şampuanı kullanmak faydalıdır

En sık yapılan bir diğer hata da her zaman aynı şampuanı kullanmaktır. Unutmayın ki saçlar da canlıdır. Nasıl ki mevsimlere göre ve yaşadığınız stres koşullarına göre vücudunuzun ihtiyaçları değişiyorsa saçlarınızın da ihtiyaçları değişir. İşte bu nedenle saçınızı iyi tanımalı ve yıpratıcı dış etkenleri göz önüne alarak kullandığınız şampuanın formülünü ihtiyacına göre değiştirmelisiniz.

Herhangi bir şampuan kullanmak yeter

Şampuan seçerken pek çok kriteri göz önünde bulundurmalısınız. Öncelikle saçınızı iyi tanımlamalı, ikinci aşamada ise hedefini iyi belirlemelisiniz. Saçınızın düz, dalgalı ya da kıvırcık olması; ince, normal ya da kalın telli olması; kuru, normal ya da yağlı olması ve her gün, gün aşırı ya da haftada bir olan yıkama sıklığını göz önüne alarak saçınızı tanımlayabilirsiniz. Bütün bu özellikleri bilmeniz, doğru şampuanı seçmeniz için yeterli olmaz.

Şampuan seçmeden önceki ikinci aşamada ise hedeflerinizi belirlemelisiniz. Örneğin; bakım ve onarım, besleme ve saçı canlandırma, hacim kazandırma, kepek önleme, hava almayan saçlara bakım yapma, anti-aging, saç kökü besleme, boya koruma, ipeksi yumuşaklık, yağ seviyesini düzenleme gibi hedeflerden bir ya da birkaçını belirlediğinizde artık şampuanınızı bilinçli olarak seçebilirsiniz.

Köpürmeyen şampuan saçı temizlemez

Saçlarımızı şampuanladığımızda, o şampuan eğer köpürmüyorsa saçımızın temizlenmediğini düşünüyoruz! Ancak saçların özellikle bakım ihtiyaç duyan bir yapıdaysa köpük saçlarının daha da yıpranmasına, kurumasına neden olabilir. Ayrıca köpürmeyen şampuanlar da saçları arındırır, nazikçe temizler. Daha da önemlisi hassas şekilde bakım yaparak temizler.

Şampuanı saç uçlarına uygulamak gerekir

Şampuanı saç kremi gibi yalnızca saçın uç kısımlarına uygulamanın doğru olduğunu düşünenler var! Şampuan sadece ve sadece saç derisine uygulanmalıdır. Hatta şampuanı uygularken saç derisine de dairesel hareketlerle masaj yapılmalıdır.

Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı

Bazılarımız saçlarını yıkamak için doğal olması nedeniyle şampuan yerine sabun tercih ediyor. Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yoktur. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph’ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor. Tabii ki doğal içeriğe sahip olan sabunlar, örneğin zeytinyağlı olanlar kimyasal maddeler içermedikleri için sağlıklılar. Ancak burada önemli olan sabunun saçlı deriniz ve kökleriniz için uygun içeriğe sahip olup olmadığıdır. Saç yapınız için uygun olmayan sabun kullanımı doğal olsa da, saç kökleri ve saçlı derinizde egzama, kaşıntı ile saç dökülmesine yol açabiliyor.

Saç kremleri saçı döker

Saç kremlerinin kimyasal özellikleri saç tellerinin yapısına uygun şekilde üretiliyor. Bu nedenle doğru uygulanan kremler dökülmeye yol açmıyor, tam aksine saç tellerini onarıyor. Saç kreminin faydalı olması içinse saç köklerine değil, özellikle saç uçlarına uygulamak daha doğru bir yaklaşımdır.

Saç bakım yağlarını yağlı saçlar kullanamaz

Saç bakım yağları saçı yağlandırmaz, nemlendirir ve bakım yapar. Ancak ince telli ve yağlı saçlarınız varsa çiçek yağları içeren, ağırlaştırmayan yapıdaki saç bakım yağlarını kullanmanızı öneririm.

Koyu saçlar sarı saçlardan daha gürdür

Saç gürlüğü ve dolgunluğu saçın rengine göre değişmiyor çünkü bu durum her saçta farklıdır. Yani genel inanışın aksine sarı saçlar da koyu saçlar kadar gür olabiliyor.

Sadece kuru saçlar neme ihtiyaç duyar

Her saç neme ihtiyaç duyar. Ancak sürekli bakıma ihtiyaç duyan kuru, yıpranmış ve boyalı saçlar diğer saçlardan biraz daha fazla nemlendirilmeye ihtiyaç duyarlar.

Yaz aylarında saç bakımını sadece denize ve havuza girenler yapmalı

Sadece deniz suyu değil, havuz suyu da saça bir o kadar zararlıdır. Her ikisi de saçı kurutur ve yeteri kadar bakım yapılmazsa kırılmalara ve yıpranmaya sebep olur. Bu yüzden denize veya havuza girerken bone takmak, çıktıktan sonra da saçınızı temiz bir suyla tuzdan veya klordan arındırmak görebileceğiniz zarardan korumak için ideal bir yöntemdir. Ayrıca sadece bunlar değil, güneş ışınları cilde ne kadar zararlıysa saça da bir o kadar zararlı. Bu zarardan, saçınızı direk güneş ışınlarına maruz kalmasından koruyarak kaçabilirsiniz. Uzun saatler güneşte kalacağınız günlerde şapka takmanız, güneşlenirken saçınızı örtmeniz gibi çabasız hareketlerle bu ışınlardan korunmak mümkündür.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.