Diyalog Gazetesi
2024-07-12 09:14:47

Polisin gücü, devletin gücü, halkın huzurudur

Reşat AKAR

rakar@diyaloggazetesi.com 12 Temmuz 2024, 09:14

Kıbrıs’ın kuzeyinde polisin işi gerçekten çok zor…

Uyuşturucu ihbarı geliyor, polis baskın düzenliyor…

Kaçakçılık oluyor polis çağrılıyor…

Trafik kazasında yine polis…

Gümrüklerden mal kaçırılıyor polise şikayetler gidiyor…

Araştıracak, sorgulayacak ve dosya tanzim edip mahkemenin huzuruna çıkacak…

Rüzgarlı havada elektrik direği devrildiği zaman polis yine görevde…

İtfaiyenin yetersiz kaldığı yangınlarda polisten takviye…

Marketten eşya çalınıyorsa, ihbar polise…

Apartman sakinlerinden biri bağırıyor, çağırıyor, gürültü çıkarıyorsa “polis imdaat” aranıyor…

Sadece görevde olanları değil Eski Cumhurbaşkanları ve Başbakanların emrine ‘koruma amaçlı’ polis veriliyor…

İnşaatta kaçak işçi, denizde boğulma, aile içi şiddet, sahte paranın tedavüle sürülmesi, kavga, yaralama olayında görev yine poliste…
Soran var mı onların durumunu?..
Son zamanlarda çoğunluğu Afrika kökenliler olmak üzere polise yönelik şiddet olaylarında ciddi artışların olduğunu görüyoruz…

Bir elinde bıçak, diğerinde satırla polisin üzerine saldırıyor Nijeryalı…

Aşırı derecede alkollü sürücü, kontrol yapan polisin üzerine sürüyor aracını…

Kolunu, ayaklarını kırıyorlar…

Silah çekenler oluyor…

Tüm bu yaşananlara bakarak, polisin müdahale yetkisini genişletmek kaçınılmazdır…

Ayrıca, kamu kuruluşlarında ek maaş uygulamasını sonlandırıp, yaklaşık 2 milyar lira olan bu kaynağı polise ve yolların iyileştirilmesine kaydırmalı…

Bunun şakası yok…

“Bir süre daha bekleyelim, bakalım da görelim, yapacağız inşallah” diyerek bugünlere geldik…

Artık aynı kafa yapısıyla devam edilemez…

Özellikle trafikte polisi hem eleman hem de teknoloji açısından güçlendirmek şarttır…

Bakınız Güney Kıbrıs’ta 20 mobil ve 85 adet kurulu kamera sayesinde her gün bin 700 sürücü rapor ediliyor…

Kamera ağı genişledikçe polisin yükü hafiflediği gibi, suç işleyenlerin yakalanması daha da kolaylaşıyor…

Kameraların yakaladığı sürücülerin isimleri tüm muhaceret noktalarına da veriliyor…

Larnaka’dan çıkış yaparken, trafik suçu varsa durduruluyor…

Cezayı ödemeden çıkışına izin verilmiyor…

Kültürsüzlüğün, saygısızlığın dibe vurduğu; hırsızlığın, kabadayılığın, serseriliğin, uyuşturucu kullanımının tavan yaptığı bu ülkede artık ‘medeni kuralların’ geçerli olabileceğini hiç kimse iddia edemez…

Polisin gücü; devletin gücü, halkın huzurudur…

Yorumlar (23)

HasN Nuri 2 Ay Önce

Sayın Akar. KkTC Ekonomisinin Güney Kıbrıs’a kaydığı Bu Günlerde Yönetimsizlikten Patlak veren Suçlar ile Uyuşturucu Sahtekarlık Usulsüzlük ve Kayıt Dışılıklar maalesef aldı başını gitmektedir sorma gir Hanı KKTCyi getirdiğimiz noktada Gerçekten KKTCye Polis gücü mü dayanır ? Yılların kötü Siyaseti ve Yönetimi ile Suçluların ve kayıt Dışılığın Devletin zirvesine kadar yükseldiği KKTCde gerçekten kimin eli kimin cebinde olduğunu bilen mi var ? Temelsiz kurduğumuz KKTCnin bir gün Başımıza yıkılacağını hiç mi düşünemedik yani ! Yollarına Çevresine çıkmaya korkar olduğumuz Güzelim Ülkemizin bugünkü Hali içler acısı değil de nedir ! , TURİZMİ üretimi ve Ekonomisi yerle bir olmuş Suçluların ve Suçluların patlak verdiği Bugünün KKTCsinde gelecek Günler için ne kadar Polise mi İhtiyacımız var olacak ? Bu soruya Cevap bulabilmek için Falcı Elmaziye Hanımın İlahilerle KKTCye dönmesini beklemekten başka ne Yapabiliriz ki ! Anavatan Türkiye’nin yıllardır Heba Edilen verdiği milyarlar Ancak maaşları ödeyebilen dibi delik KKTCye artık Devede kulak yetmiyor ! Bir şekilde yönetilemeyip ayakta tutulmaya çalışılan Kasası Boş KKTCye binlerce Polis getirilse bile ne yarar ! FOR ever TRNC = FOR HOW LONG !!

Magusalı 2 Ay Önce

Polis 1963 yılından beri angarya çalıştırılıyor. Diyeceksiniz 1974 yılına kadar olaganüstü durum vardı. Anayasa geçtikten sonra da devam ett. Şimdi halen devam ediyor.

Magusalı 2 Ay Önce

Nakil tüzüğü, terfi adaletsizliği, emir ile fazla çalıştırılıp sadece bir kısmının karşılığının ödenmesi. Polis huzurlu değil.

Magusalı 2 Ay Önce

Canı gönülden bir iş sahibi olmak istiyor. Yüzlerce kişi arasında on sınavdan geçiyor. Boyu, kaç kilo geldiği, ne kadar koştuğu, önü, arkası kontrol edilerek mesleğe alınıyor.

Magusalı 2 Ay Önce

Girdiğine bin pişman oluyor. İlk fırsatta devletin diğer münhallrrine katılarak meslek değiştiriyor. Devletin onu polis yapmak için harcadığı cabası.

Magusalı 2 Ay Önce

1/84 polis yasası. Yollar önce geçmiş. Bir sürü de tadilat yapılmış. Ancak polis dayısı ne gelişen teknolojiye ne de artan nüfusa göre gelişememiş.

Magusalı 2 Ay Önce

Yollar önce çeşitli sebeplerle Kırklar yaşlarda polis mensuplar hızmetlerine mücahitlik görev yollatınız ekleyerek emekli olmuşlar. Başka iş tutup ikinci defa emeklilik hakkı elde etmişler. Zaten orta üçgen beri mücahit olaönlar vardı,

Magusalı 2 Ay Önce

Kendisi huzurlu olmayan bir polis topluma ne derece huzur sağlayacak. O gördüğünüz huzur operasyonlarındaki görevlilerin büyük çoğunluğu ekstra görev için çağrılıyor. Huzursuzdur. Sinirlidir. Evde bir ailesi vardır. Bir programı vardır. Bir sosyal hayatı olduğunu kimse düşünmüyor.

Magusalı 2 Ay Önce

KKTC Anayasası yapılırken. Bir geçici onuncu madde konmuş. Ülkenin iç ve diş güvenliği Anavatan tarafından sağlanır diye. Polis Teşkilatı da Güvenlik Kuvvetler Komutasına verilmiş.

Magusalı 2 Ay Önce

1963 sonrası Anayasa geçene kadar Polis. bayraktarlık tarafından yönetiliyordu. İlçelerde de sancaktarlar yönetiyordu. Köy komutanları bile polise emirler veriyordu. Bir keşmekeşlik dönemi yaşanmıştı.

Magusalı 2 Ay Önce

Polis sürekli olarak kan kaybetmiştir. O geçici onuncu madde kalıcı onuncu maddeye dönüştü. Yarım asır geçti. Polisin GKK bağlı olması benim görüşüme göre hem iyidir bazı yönlerden kötüdür.

Magusal 2 Ay Önce

İyidir çünkü sürekli değişen yönetimler ve başkanların nasıl çalıştığını görüyoruz. Bu kötü könetim dışında kalıyor polis. Etkilenmez mi. ? Etkileniyor. Kelepce takma konusu bile kişilere göre bir anda değişti. Devamlı talimat nasıl değişir.

Magusalı 2 Ay Önce

Kötüdür çünkü Anavatanda gelen komutan muhakkak çok iyidir. Geldiği zaman ülkeyi tanımıyor. Yasa ve uygulamalardan uzaktır. Bunları öğreniyor. Uygulamaya kalmadan iki yıllık süresi dolup gidiyor. Bu Askeri yönden uygun olabilir.Ancak bir ülkenin temel taşı polis yönünden bence uygun değildir.

Magusalı 2 Ay Önce

Polis iyi çalışıyormu. Bu kadar personel ve imkanlarla zar zor. Trafik denetimi yetersizdir. Tahkikatlar zayıftır. Narkotükte ortada ne kadar dönüyor ne yakalanıyor bilinmiyor.

Magusalı 2 Ay Önce

Muhaceret kaydı polisin elimdedir. Kaç kişi girdi kim çıkmadı. Nerededir nerede çalışıyor. Bir tuşa basarak görmesi lazım göremiyor. Ülkenin en büyük sorunu zaten bu.

Magusalı 2 Ay Önce

Bugün anavatanda trafik eki, görevli diğer ekipler ellerinde tabletle görev yapıyor. Kontrolü ondan sağlıyor. E devletten aracın da kişinin de herşeyini görebiliyor. Onu da göster bunu da göster söylemiyor.

Magusalı 2 Ay Önce

geceleyin bir yere gidiyorsunuz birkaç dakika ara ile polis tarafından durdurulup farklı noktalarda kontrol ediliyorsunuz. Bir haftada ayni araç üç defa kontrol. Ayni şeyler isteniyor.

Magusalı 2 Ay Önce

Bu bir program ile bilgisayar ortamında yapılıp kayda alınsa ne kendi kendilerine eziyet edecekler ne de dürüst vatandaşı taciz edecekler. Evet üç defa ayni gün durdurulup kontrol ediliyorsam tacizlik oluyor.

Magusalı 2 Ay Önce

Polis trafik ontrolu yapabilir aracı ve özel eşyaları arayabilmeli için bazı yasalara göre yapacak. O yasaya uymuyorsa mahkeme emri alacak. Yahut da vatandaş gönüllü hür iradesi ile izin verecek.

Magusalı 2 Ay Önce

Asayiş kontrolü adı altında her gelen aracın bagajı ve içi açtırılır aranıyor. Her araçta ateşli silah, patlayıcı madde şüphesi mi var. Olmadığına göre yetkisiz aranıyor. Vatandaş bilmiyor. Aç bagajını da bakacam ne demek. Geçen gün bir subaya bahsettim. Ne söylediğini bilirmişsiniz. Bu söylediğinizi kaç polis subayı ve kaç polis mensubu biliyor.

Magusalı 2 Ay Önce

Sn. Akar. Polis şu anda Sarıca çok az personelle çakışıyor. Yetersizdir. Pekiş hakkında bir roman yapılsa en fazla satılan olacaktır. Yasasıyla, mevcudu ile güçlenmesi gerekiyor. Siyasetten de uzak olması gerekiyor yoksa dağılır.

Magusalı 2 Ay Önce

Polis mensupları görevleri ile ilgili hiçbir şey açıklayamazlar. Mahkeme hariç. Emekliliklerinde de açıklama yasağı var. Böyle bir madde konmuş. Zaman süre de yok. Zaman aşınımı yok. Bildiklerini mezara girene kadar saklıyorsun. Roman da yazamazsın, torunlarına hatıralarını da söyleyemezsin.

Magusalı 2 Ay Önce

Geçmişde de şimdi de çok iyi müdürler, amirler ve polisler var. Bireysel olarak gayretleri ile götürmeye çakışıyorlar ancak nereye kadar!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.