Diyalog Gazetesi
2024-01-09 10:17:45

Öncelikli sorunların çözümü sağlanmalı

Reşat AKAR

rakar@diyaloggazetesi.com 09 Ocak 2024, 10:17

Kuzey Kıbrıs’ın öncelikli sorunlarını biliyoruz… Siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin üst düzeydeki temsilcileri de biliyor…
Öyleyse ‘iyi niyetli’ davranışlar sergileyerek, bu sorunların çözümü yönünde hızlı adımların atılması kaçınılmazdır…
İyi yönde atılan her adıma destek olmak görevimizdir…
Yanlışlar karşısında ise uyarıcı görevimizi yapmaya devam edeceğiz…
Ülkenin şu an için en önemli sorunu ekonomidir…
Aşırı derecede pahalılık, bitmek bilmeyen elektrik kesintileri ve ana tüketim maddelerine getirilen anormal artışlar herkesi rahatsız ediyor…
Asgari ücretin 32 bin lira olduğu Güney Kıbrıs’ta salatalığın kilosu 18 liraya satılırken, yarı maaş alan kuzeydeki insanlar neden 50 TL ödemek zorunda kalıyor?..
Basit bir örnekten yola çıkarak daha birçok gıda çeşidini örnek olarak sıralayabiliriz…
Ama buna gerek yoktur…
Mesele arz ve talep meselesidir…
Yerli üretim yetmiyorsa ithal yolunu açıp, piyasayı ucuzlatacaksınız…
İkinci önemli sorun ise sağlıkta yaşadıklarımızdır…
Acilen modern bir hastaneye, uzman doktor ve hasta bakıcılara ihtiyaç vardır…
Devlet, hasta hakları konusunda AB ile uyum içinde yeni bir sayfa açmalıdır…
Hasta olan vatandaşlar hastane kapılarında süründürülmemelidir…
İlaç eksikleri acilen giderilmelidir…

Adli suçlarda patlama

Bir başka önemli sorun giderek artan adli suçlardır… Başta uyuşturucu belası…
Öyleyse; halkı huzursuz eden olayların üzerine gitmek, katı kurallar uygulamak son derece önemlidir…
Üç yıl, 5 yıl önce vatandaş olmuşsa bile hiç kimsenin bu ülkede şiddete yönelme, insanlara ölüm korkusu verme hakkı yoktur…
Hele bazıları kendi eşlerine veya aile yakınlarına karşı dahi şiddet kullanıyor, ölüm tehditleri yapıyorsa; deport kuralları uygulamaya geçirilmelidir…
Sonradan vatandaş olmuşsa bile, bu hakkı elinden alınmalıdır…
Bir turizm ve eğitim adası olan ülkemizde suç makinelerine ihtiyacımız yoktur…
Şiddete yönelen ve bunu gittikçe yaygınlaştıran insanlara karşı en katı kurallar uygulanmalıdır…
Halka güven verebilmek için polisin sayısı artırılmalı, bırakın ana yollarda ve kent içlerinde dolaşmayı; sokak sokak devriyeler yapılmalıdır…
Devlet böylesi bir adım atarak “ben buradayım, halkı korumak için varım
” mesajını vermelidir…
Caydırıcı bir polis gücümüz ve caydırıcı yasalarınız yoksa; bugün yaşananlar, bir yıl sonrasında bile ikiye katlanabilir ve bu ülkede ne turizm gelişir, ne de güvenlik altında bir eğitim uygulaması sürdürülebilir…
İşin şakası yoktur…
Polis sayısı derhal artırılmalı, ceza yasaları gözden geçirilmelidir…
Komik cezalar öngören eskimiş yasalar ivedilikle değiştirilmelidir…

Yorumlar (8)

Hasan Nuri 11 Ay Önce

Kıbrıslı Türkler Yönetilemeyip Geri kalmışlığın Bedelini katmerlenerek her geçen gün maalesef ödemektedir Devlet edenlerimiz onayı ile de Dünyanın gözü önünde Çalıp Sattığımız Rum Mallarının da Bedelini ağır bir şekilde ödeyeceğimiz Kesindir , Tüm Sektörleri ve Ekonomimizi Batırdığımız gibi İnşaat Sektörümüzü de batırmaya maalesef almak kaldı Anavatan Turkiye Yasal olarak Garantörlük hakkını kullanarak Barış harekatının gerçekleştirmiştir ‘ Fakat Türkiye Bizlere Rum Mülklerini Yağmalayıp Dünyanın gözü önünde Gayriyasal SATINIZ katiyen dememiştir ! Uluslararası Hukukun bir Parçası olan Türkiye’nin de yardımları ile Elimize verilen TMK neden çalıştıramak istemiyoruz acaba ? Yıllardır İşlediğimiz suçun bedelini neden kurtarıcımız Türkiye’ye Tazminatlarla ödetelim ki ? Kırk yılda Kurduğumuz KKTCyi yüzümüze gözümüze bulaştırdığımızı Bizden başka bilmeyen kalmadı ! Yönetimsizlik ve Yatırımsızlıktan dökülen Devlet otoritesi olmayan Ben yaparım olur KKTC’sine Hangi TURİST veya YATIRIMCI gelmek istesin ki ? Pahalılık , işsizlik Gasp ve Hırsızlık ile Uyuşturucunun kol gezdiği KKTCyi getirdiğimiz noktada Bizlere Daha Beter Olunuz diyenlere Ne Diyebiliriz Ki ??

Öz 11 Ay Önce

KKTC de, kamu düzeni berbat, özel sektör berbat, trafik, çevre, eğitim, sağlık berbat. Siyaset berbat. Elektrifikasyon berbat, üretim berbat, maliye berbat. Bir ülkede işleyen her şey de berbat olur mu? Olur işte, örneği KKTC. Hani deveye sormuşlar, neden boynun eğri diye, nerem doğru ki demiş, tam da öyle. Artık KKTC veya Kuzeydeki yönetim neyse, uluslararası standartlara uyma zamanı geldi de çoktan geçiyor.

Magusalı 11 Ay Önce

Kovit olmuş 92 yaşında annemi Girne hastanesine almayıp tekerlekli sandalye ile hastane önüne koydular. Kovit hastaları için emir öyleymiş. Bakan öyle emir vermiş.

Magusalı 11 Ay Önce

Kızım Sağlık başkanını bizzat aradı. Cevap. Ne yapayım oldu. Acilde biraz bekleyiniz özel hastane bulalım dedik. Beklemeden kaşının önüne getirip braktılar. Kaldın nefes alamıyor. Arabaya alıp özel bir hastaneye götürdük. İki gün tedavi gördü.

Magusalı 11 Ay Önce

Sn. Bakanı yanıyorum. Hemen hemen annem yaşında olan babası Hüseyin amcaya bu yapılsa hoşuna gider miydi.? Yapamıyorsan bu görevi bırakırsınız Sn. Bakan. Kimsenin yüzüne telefonu da kapatma. Telefonu güzüne kapattığın kızım Prof. Senden kat kat bilgili. Dalında deneyimli.

Magusalı 11 Ay Önce

Yaşım yetmişi devirmiş birisiyim. Ülkemde güzel şeyler olmasını bekliyorum. Tüm olanaklar vardır. Toplum düzenli bir hızmet bekliyor. Yapılıyor mu? Hayır. O halde yaptığımız eleştirilere de kimse gücenmesin.

Turkish Power 11 Ay Önce

Calisma uretme 13. Maas ek mesai yarim gun calisma gumruksuz mersedes rum malina insaat sterlin uzerinden sat kirala universite ayagina zenciyi arabi sahte evrakli turku doldur 0 hizmet drvlete sirtini daya calismadan maas ab tc yardimlarini luplet doktoru hastanede ogretmeni okulda tutama habire bahane uretne olacagini zannediyordunuz

Hasan Nuri 11 Ay Önce

Rum Mülklerine İnşaat KKTCnin umurunda mı yani ? Cezasını varsın Tazminatlarla Turkiye ceksin ne olmuş yani ??

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.