Diyalog Gazetesi
2022-01-09 02:47:26

Lazerle sivilce tedavisi

Yeşim Üstün AKSOY

yustunaksoy@diyaloggazetesi.com 09 Ocak 2022, 02:47

Kişiyi sivilce probleminden kurtaran, ciltteki iltihaplı lezyonları yok etmeye yönelik olan lazerle sivilce tedavisi, ciltteki sivilce ve aknelerin yanı sıra sivilce izlerinin de ortadan kalkmasını amaç ediniyor. Kronikleşen yani uzun süreli sivilce ve aknelerin tedavisi amacıyla tercih edilen lazerle sivilce tedavisi sonrasında kişi, sağlıklı cildine yeniden sahip oluyor. Cildi pürüzsüzleştirmeyi de hedefleyen bu tedavi, estetik kaygılar da içeriyor.

Lazerle sivilce tedavisi nedir?

Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde oldukça rahatsız edici boyutlarda olabilen akne ve sivilceleri kalıcı olarak yok etmeye yönelik olan lazerle sivilce tedavisi, ciltteki sivilcelerin kontrol altında tutulmasını, aynı zamanda ciltte akne ve sivilce izlerinin kalmamasını sağlıyor.

Bu tedavi ile ciltteki aşırı yağ üreten bezeler küçültülüp, ciltte sivilce ve akne oluşumuna yol açan P.acnes adlı bakteriyi ciltten tamamen uzaklaştırmak hedefleniyor. Tedavi sonrasında ciltteki dokular yenilendiği gibi ciltteki genişlemiş ve siyah noktalarla dolmuş olan gözenekler de kapatılıp, sıkılaştırılıyor.

Lazerle sivilce tedavisi nasıl yapılır?

Lazerle sivilce tedavisinde farklı teknoloji ve tekniklerin kullanıldığı birden çok yöntemden yararlanılıyor. Hangi yöntemin tercih edileceği kişinin durumuna ve sivilcelerin şiddetine göre değişebiliyor. Lazerle sivilce tedavisinde kullanılan bu yöntemleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

• IPL
• Fraksiyonel lazer
• Radyofrekans
• Fotodinamik
• Led Terapi
• Mavi ışık tedavisi
• Kırmızı ve mavi ışık kombinasyonu
• Q-switched ND yag lazer

Tedavi, yukarıdaki teknik ve ekipmanlardan hangisinin kullanıldığına göre değişebiliyor. Örneğin, en çok tercih edilen ve en iyi sonuçların alındığı yöntemlerden biri olan Q-switched Nd yag lazer tedavisinde cilde karbon parçacıkları sürülüyor.Bu parçacıklar, aynı zamanda gözeneklerin arasına da giriyorlar. Bu karbon parçacıkların lazerle patlatılması ile cildin üst ve alt tabakası yenilenmiş, yani ciltteki sivilceler yok edilmiş oluyor.

IPL ışık terapisi nedir? Nasıl yapılır?

Yoğun atımlı ışık olarak da ifade edilen bu yöntemde filtrelenmiş ışık, cilde kristal safir başlıklar kullanılarak uygulanıyor. Uygulama sonrası cildin kolajen üretimi artıyor. Tedavi sonrasında cilt sivilce, akne, leke ve izlerden derinlemesine arınıyor. Bu yöntem sivilce tedavisinin yanı sıra leke tedavisinde de sıklıkla tercih ediliyor. IPL ışık terapisi genellikle 3 haftada 1 olacak şekilde 3-5 seans sürüyor.

Fraksiyonel lazer tedavisi nedir? Nasıl yapılır?

Yan etkileri oldukça düşük olan lazerle sivilce tedavilerinden biri olan bu yöntem, cildin hem üst hem de alt tabakalarında etki gösteriyor. Tedavi esnasında lazer ışınları, cilde ufak sütunlar şeklinde gönderiliyor. Gönderilen bu ışınlar ile ciltte kolajen oluşumu teşvik ediliyor. Tedavi sonrasında ciltteki hasar minimum olduğundan cilt, kısa bir süre içerisinde iyileşiyor. Tedavi, sorunun büyüklüğüne göre 3-8 hafta aralıklarla yapılıyor ve 3-5 seans sürüyor.

Radyofrekans tedavisi nedir? Nasıl yapılır?

Kişide çok derin akne ve sivilce izlerinin varlığı söz konusu olduğunda lazerle tedavi öncesinde radyo frekans tedavisi ile öncelikle cilt sıkılığı arttırılıyor. Radyofrekans tedavisinde kullanılan radyofrekans dalgaları, deri altı bağ dokusunun ısısını arttırıp, deri altında kolajen sentezini arttırıyor. Yaklaşık 6 ay süren kolajen sentezinden sonra kişi, daha sıkı bir cilde sahip oluyor. Bu yöntem, daha sonra yapılacak akne ve sivilce tedavilerinden daha iyi bir sonuç elde edilmesini mümkün bir hale getiriyor. Bu tedavi, yalnızca bir seans sürüyor. Seans sonrası hastada hafif bir kızarıklık dışında herhangi bir yan etki görülmüyor. Kişi, hastaneden ayrılır ayrılmaz rutin yaşantısına ve günlük aktivitelerine geri dönebiliyor.

Fotodinamik tedavisi nedir? Nasıl yapılır?

Ciddi aknelerin tedavisinde uygulanan bu yöntemde ciltteki sorunlu bölgeye ışığa duyarlı hale getirilmiş krem ve sıvı uygulanıyor. Ardından bu sıvı ve kremin cilt tarafından emilmesi ve kuruması bekleniyor. Daha sonra cilde ışık uygulanarak, bu ışığın cilde sürülen sıvıyı açması ve sıvının oksijen ile reaksiyona girerek, bakterileri öldürmesi sağlanıyor. Fotodinamik tedavisi sonrasında ciltteki yağ bezeleri de küçültülmüş oluyor. Tedavi genellikle dört ile altı hafta sürüyor ve tedavide 2 ya da 3 seans uygulanıyor.

LED terapi tedavisi nedir? Nasıl yapılır?

Akne ve sivilcelerin yanı sıra ciltteki lekelerin tedavisinde de tercih edilen LED terapisinde 4 farklı ışık kullanılıyor. Gençlik ışığı olarak da isimlendirilen LED Terapisinde cilt altında kolajen dokunun oluşumu ve bu dokunun artması hedefleniyor. Tedavide kullanılan sarı ışık; detoks etkisi gösterip, ciltteki kan dolaşımını hızlandırırken, kırmızı ışık; gözenekleri sıkılaştırıp, ciltteki hasarlı dokuları onarıyor. Kırmızı ışık, aynı zamanda ciltteki belirgin kırışıklıkları giderip, cildin daha genç ve canlı görünmesini sağlıyor. Leke tedavisinde kullanılan yeşil ışık, aynı zamanda ciltte aşırı melanin üretimini engelliyor. Yani ciltteki ton dengesizliklerini gideriyor. Sivilce ve akne tedavisinde ise mavi ışıktan yararlanılıyor.


Mavi ışık tedavisi

Akne tedavisinde tercih edilen ve Led tedavisinin bir kolu olan bu yöntemde de ciltteki bakterileri yok etmek hedefleniyor. LED ışık enerjisinin kullanıldığı mavi ışık tedavisinde ciltteki sivilce ve akneleri hedef alan mavi ışık dalgalar, bakterileri yok etmenin yanı sıra gözenekleri de derinlemesine temizliyor.

Kırmızı ve mavi ışık kombinasyonu:

Cildin hem yağlı hem de akneli olduğu hallerde ise kombine bir şekilde mavi ve kırmızı ışık kullanılıyor.

Lazerle sivilce tedavisi ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Lazerle sivilce tedavisinin en önemli faydalarını ve kişiye sunduğu avantajları aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

• Ciltteki yağ bezeleri tarafından yağ üretimi, ilk seans sonrasında bile en az %30
gibi büyük bir oranda azalıyor.
• Ciltteki yağ bezeleri küçülüyor.
• Yağ bezelerinin yanı sıra gözenekler de küçülüp, kapanıyorlar.
• İltihaplı sivilceler iyileşip, sivilceden kaynaklı kızarıklık ve izler de yok oluyor.
• Daha ilk seans sonrasında bile ciltteki akne sayısı büyük ölçüde azalıyor.
• Cildin hem üst hem de alt tabakası yenileniyor.
• Lazerle sivilce tedavisi ile iltihaplı sivilce ve sivilcelerin yanı sıra siyah noktalar, 
nodüler akneler, beyaz uçlu sivilceler ve kistik akneler de tedavi edilebiliyorlar.
• Ciltte sivilce oluşumunu beraberinde getiren P.acnes isimli bakteri ciltten 
uzaklaştırılıyor.

Lazerle sivilce tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

Tedavi sonrasında iyileşme süreci, hangi tekniğin kullanıldığına göre değişebiliyor. Uygulama sonrasında hastanın cildinde çoğunlukla lazerin uygulandığı bölgelerde kabuklanmalar ve pembeleşmeler görülüyor. İyileşmenin göstergesi olan bu yan etkiler, kısa bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden geçiyor. Lazer uygulaması sonrası hastanın güneşlenmekten kaçınması, mümkünse güneşe çıkmaması, dışarı çıkması gerekiyorsa mutlaka yüksek SPF faktörlü bir güneş koruyucu kullanması ve güneş koruyucusunu gün içerisinde sık sık yenilemesi gerekiyor. Tedavi sonrasında üçüncü seanstan sonra ciltteki sivilcelerde büyük oranda azalma elde ediliyor. Ciltte yeni sivilceler çıksa bile bu sivilceler, kısa sürede kendiliğinden kayboluyorlar. Gerekli sayıda seanslar tamamlandığında ciltteki tüm sivilceler tamamen yok oluyor. Ciltte sivilce izinin kalması halinde sivilce izleri de lazer uygulaması ile yok ediliyor. Ciltteki sivilce izlerinin tedavisinde ise genellikle ‘fraksiyonel lazer uygulaması’ tercih ediliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.