Diyalog Gazetesi

Yol haritası netleşti

KIBRIS

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti’nin desteğiyle hazırlanan Kanser Kayıt ve Tarama Projesi tanıtıldı

Sağlık Bakanlığı ile DAÜ Tıp Fakültesi tarafından hayata geçirilecek “Kanser Kayıt ve Tarama Projesi”, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti’nin desteğiyle hazırlanan ve 3 yıl içerisinde net veri alımına başlanması planlanan Projenin tamamlanmasıyla “KKTC Kanser Kontrol Programı” oluşmuş olacak.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kanserle ilgili vizyon ortaya koymak ve planladıkları adımları atarken hayata geçirecekleri projeleri tanıtmak için basın toplantısı düzenlediklerini kaydetti. En fazla ölümle sonuçlanan hastalığın kanser olduğunu; kanserin hastaya, ailesine ve çevresine olumsuz etkiler veren bir hastalık olduğunu söyleyen Gülle, kanser vakalarının tüm dünyada her yıl arttığını vurguladı. Gülle, verilere bakıldığında kanserin dünya genelinde her yıl her yüz bin kişiden 322 kişide, AB ülkelerinde 278 kişide, Türkiye’de 201 kişide, Güney Kıbrıs’ta 178 kişide görüldüğünün, KKTC’de ise bu rakamın 170-200 bandında olduğunu söyledi. Üzerinde çalıştıkları proje neticesinde veri alımına başlandığında bu rakamın netleşeceğini dile getiren Gülle, yapacakları çalışma ile hastane bazlı değil ülkesel bazlı bilgiler edinileceğini, tedavi için yurt dışına giden hastaların da kayıt altına alınacağını kaydetti.

Gökçora: Dünyada önemli bir sorun
DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Nahide Gökçora da, çağdaş tıp kanser konusunda gelişmiş olmasına rağmen kanserin dünyada önemli bir sorun olduğunu söyledi.


İnce: Aldığımız destekle şekillendirdik
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Figen İnce de, projenin ilk kez 2013 Nisan ayında DAÜ Tıp Fakültesi tarafında TC Yardım Heyeti’ne sunulduğunu, kendilerinin Sağlık Bakanlığı olarak projeyle tanışmalarının bundan sonra olduğunu anlattı. 

Tosun: AR-GE projelerine destek verdik
TC Yardım Heyeti Koordinatörü Ertan Tosun da, sadece finansman sağlamak açısından değil, bu çalışma sürecinde fikir sağlama açısından katkı sağlayabildilerse bundan çok memnun olduklarını kaydetti.
Kendilerinin şu an kadar hastalığa yakalanmış insanlara sivil toplum örgütleri vasıtasıyla palyatif yardım yapma mekanizmaları olduğunu kaydeden Tosun, 2010 yılından bu yana toplumsal önemli sorunlara toplumda dolaşan bilgilerle müdahale etmek yerine bilimsel araştırmalar neticesinde raporlar çıkarıp raporlara göre politika oluşturma yapıldığı AR-GE projelerine destek verdiklerini söyledi. Tosun bu çalışmanın da AR-GE projesi niteliğinde olduğunu ve finansmanını sağladıklarını anlattı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.