Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, gıda güvenliği konusunda var olan sıkıntıların, Meclis’e gönderilen “Gıda ve Yem Yasası”nın yürürlüğe girmesi ve Gıda Dairesi’nin kurulmasıyla giderileceğini söyledi.
Bakanlıktan verilen bilgiye göre, bir televizyon programına katılan Sennaroğlu, başta gıda güvenliği olmak üzere gündemdeki konuları değerlendirdi.
Ülkede gerek meyve sebze, gerekse un mamullerinin gıda güvenliğine ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Sennaroğlu, gıda güvenliği konusunda var olan sıkıntıların, Meclis’e gönderilen “Gıda ve Yem Yasası”nın yürürlüğe girmesi ve Gıda Dairesi’nin kurulmasıyla giderileceğini söyledi.
Tarlalarda yapılan sıkı denetimlerle gıda güvenliğini en üst noktada tutmaya çalıştıklarını ifade eden Sennaroğlu, “Hal Yasası”nın da Meclis’e gönderildiğini, bu iki yasanın birlikte işleyeceğini ve gıda güvenliğinde sorunların aşılacağını kaydetti.
Sennaroğlu, gıda güvenliğinde yetkilerin tek otoritede toplanmasının gerekliliğini vurgulayarak, gıda güvenliğine verdikleri değerin, yapılan düzenlemelerden anlaşılabileceğini belirtti.
Son günlerde meyve ve sebzelerde limit üstü tarımsal ilaç kalıntılarının tespit edilmesiyle ilgili haberler üzerine ise Bakan Sennaroğlu, gıda güvenliğinin Tarım Dairesi’nin analizleri çoğaltıp sonuçları halkla paylaşmaya başlaması nedeniyle bu kadar çok konuşulmaya başlandığını, bunun da gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratılması açısından önemli olduğunu söyledi.
“Kalıntıya rastlanan ürünler imha ediliyor”
Yapılan analizlerle ilgili bilgiler de veren Sennaroğlu, Tarım Dairesi’nin gerekli analizlerin yapılması için yoğun bir mesai harcadığını, her üreticiden mutlaka örnekler alınıp analizlerin yapıldığını belirtti.
Limit üstü kalıntıya rastlanan ürünlerin kesinlikle piyasaya sürülmeden imha edildiğine de vurgu yapan Bakan Sennaroğlu, göreve geldikleri günden bu yana maydanozdan alınan 50 örnekten 7 tanesinde limit üstü kalıntıya rastlandığını, 44 örnek alınan domates ile 49 örnek alınan enginar örneğinin ise tamamen temiz bulunduğunu anlattı.
Ülkede üretilen ekmeklerdeki gıda güvenliğine yönelik soruya karşılık ise Sennaroğlu, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Belediyeler ve Ticaret Dairesi olmak üzere birçok kurumun ekmekteki gıda güvenliğinden sorumlu olduğunu anlatarak, gıda güvenliğinde tek otoritenin olmasının önemini vurguladı.
Sennaroğlu, gıdadan da sorumlu bakanlık olarak gıda güvenliği konusunda yetkilerin bu bakanlıkta ve kurulacak gıda dairesinde toplanması gerekliliğini belirtti.