Diyalog Gazetesi

Yeter ki halk bilinçlensin

KIBRIS

Sivil Savunma Başkanı Yarımbaş, afetlerle ortaya çıkan sıkıntıların çoğunun önceden alınacak tedbirlerle önlenebileceğini işaret etti

“Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi Afet ve Acil Durumlarda Gönüllülüğün ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi, AKUT Örneği" konulu konferans yapıldı. Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş konferansta yaptığı konuşmada, afetlerle ortaya çıkan sıkıntıların çoğunun önceden alınacak tedbirlerle önlenebileceğini işaret ederek, bu konuda farkındalık yaratmak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla, BM Afet Risklerini Azaltılması Günü’nde Üniversiteler Konseyi ile işbirliğinde bilimsel ve akademik bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Gün dolayısıyla hafta boyunca etkinlikler düzenlediklerini ifade eden ve bu yönde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Yarımbaş, bu çalışmalara çocukları da dahil ettiklerini, bunun geleceğe yönelik önem taşıdığını vurguladı.


Eroğlu: Konseyin çalışmaları takdire değer
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile üniversitelerin oluşturduğu konseyin yaptığı çalışmaları taktir ettiğini belirterek, doğal afetlerin önlenmesi amacıyla düzenlenen etkinliklerde emeği geçenleri kutladı.
Eroğlu, konferansın sonuçlarının ülke ve insanlık adına olumlu olmasını temenni ederek, doğal afet risklerinin önlenmesi için yapılacak çalışmalarına önemine vurgu yaptı, doğal afetlerin önlenmesi veya etkilerinin en aza indirgenmesi için yetkililerin üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çekti.
Doğal afetlere karşı ciddi koordinasyon ve planlama gerektiğini, ortaya çıkan yaraların çok erken zamanda sarılması gerektiğini ifade eden Eroğlu, KKTC’de, pek çok ülke ve Anavatan Türkiye’de olduğu gibi bir “Afet Risklerini Azaltma Platformu” kurulması gerektiğini, bu konuda Anavatanın deneyimlerinden faydalanılması ve gerekli işbirliği anlaşmalarının yapılması gerektiğini kaydetti.
Doğal afetler konusunda BM’nin tüm ülkelere önerdiği modele geçilmesi, sadece afetlerin olduğu zaman değil, afetlerin etkilerini de azaltmaya yönelmeleri gerektiğini anlatan Eroğlu, yağmurdan dolayı sel oluşmaması için tüm riskleri öngörüp önceden gereken tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Siber: Yıkım önlenebilirdir
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, doğal afetlerin önlenebilir bir durum olmadığını, ancak doğal afetin yaratabileceği yıkımın önlenebilir olduğuna işaret ederek, bunun için toplumun bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Doğal afetler konusunda yapılan farkındalık yaratma çalışmalarının bilinçli bir toplum yaratacağına inanç belirten Siber, bazı ülkeler için normal sayılabilecek doğa olaylarının bazı ülkelerde doğal afetler yarattığına dikkat çekerek, bu risk faktörünü yaratan en önemli şeylerin yönetim anlayışı ve toplum bilinci olduğunu söyledi. Siber, iyi planlanmış yerleşme düzeniyle doğal afet risklerinin en aza indirgenebileceğini belirterek, Lefkoşa’da son yaşanan doğal afetin, doğal afet olarak nitelendirilemeyeceğini, çünkü planlama düzeni olan şehirlerde bu tip olayların yaşanmasının ihtimal olmadığını kaydetti. 

Erdem: Önceden tedbir alınsa yaşanmaz
Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem de, doğal afetlerdeki en büyük etkenin ve kayıpların nedeninin insanoğlu olduğuna vurgu yaparak, önceden tedbirler alınması ve planlama yapılması durumunda doğal afetlerin yaşanmayacağına inanç belirtti.
Erdem, Lefkoşa’da bunun örneğini yakın zamanda yaşadıklarını belirterek, sel ve su baskını yaşanan yerler konusunda görsel sunum yaptı, yaşanan çarpık yapılaşmaya ve derelerin içine inşaat yapıldığı alanlara işaret etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.