Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs'ta daha doğrusu Kıbrıs'ın genelinde yeni bir sürece doğru gidiyoruz. Temennim odur ki; şu anda inşallah gelinen noktadan geri adım atılmaz ve böylece Kıbrıs sorununu da çözmüş oluruz diye inanıyorum. Bunun beklentisi içerisindeyiz" dedi.
Erdoğan, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada Kıbrıs konusunda da değinerek, Kıbrıs'ın genelinde yeni bir sürece doğru gittiklerini kaydetti. Erdoğan, gelinen noktadan geri adım atılmamasını ve böylece Kıbrıs sorununu da çözmelerini temenni etti.
Dışişleri memnuniyet belirtti
Öte yandan Türkiye, Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafların dün BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerine yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin, liderlerin ortak açıklaması ve süreçte sağlanmış olan yakınlaşmalar çerçevesinde, iki tarafın siyasi eşitliği ve iki eşit kurucu devletin oluşturacağı yeni ortaklık temelinde Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüm bulunması hedefine en kısa zamanda ulaşılmasını arzu ettiği bildirildi.
Açıklamada, “Türkiye, adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesiyle uzlaşmaya ve eşit statüye dayalı yeni bir ortaklık oluşturulmasını arzu etmekte olup, BM Genel Sekreteri’nin bu yöndeki çabalarına verdiği kararlı ve yapıcı desteği sürdürecektir” denildi.
Bahçeli: Ödünlere fırsat verilmemeli
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kıbrıs'ta yeni müzakere süreci başladığını, hükümetin "adil ve kalıcı çözüm" parolasıyla tarafların masaya oturmasını dikkatle izlemesi, Kıbrıs davasından geri adım atacak ödünlere fırsat vermemesi gerektiğini belirtti.
Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz'deki enerji hesaplarının, İsrail, ABD ve Rum yönetimi arasındaki paslaşmaların Kıbrıs'ı milli tezlerin aleyhine olacak bir güzergaha soktuğunu savunarak, Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği "Münhasır Ekonomik Bölge" kararının Kıbrıs meselesini farklı bir mecraya çektiğini ifade etti.
Rum kesiminin AB'yi, ABD'yi ve İsrail'i arkasına alarak, Türk toplumunu çözüm ve müzakere ambalajında bezdirerek sorunun çözülmesini hedeflediğini dile getiren Bahçeli, adil, kalıcı ve iki kesimliliği teminat altına almayan hiçbir plan, proje ve kararın kendileri için meşru ve geçerli olmayacağını söyledi.
Bahçeli, "Kıbrıs Türklüğü'nü sığınmacı, yurtsuz, ikinci sınıf insan yapma teşebbüslerini, 1974'ün rövanşını almaya dönük hamleleri asla kabul etmeyeceğimizi bu vesileyle ilan ediyorum. Dileğim yeni müzakere sürecinin Kıbrıs Türklüğü'nün çıkarlarını ve egemenlik haklarını tescil etmesidir" diye konuştu.
AB’den liderlere kutlama
Avrupa Birliği, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin ortak açıklama üzerinde anlaşmalarını duyurmalarını memnuniyetle karşıladığını açıkladı ve iki liderin bu uzlaşıya varmak için gösterdikleri cesareti kutlayarak selamladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy,Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin ortak açıklama konusunda anlaşmaya varması ve müzakerelerin yeniden başlaması dolayısıyla açıklama yaptı.
Avrupa Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin ortak açıklama üzerinde anlaşmalarını duyurmalarını memnuniyetle karşıladığı kaydedildi.
Ortak Açıklama’nın, uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununa adil ve uygulanabilir kapsamlı bir anlaşma için gerçekleştirilecek müzakerelerin yeniden başlaması için sağlam bir temel hazırladığı belirtildi.
Açıklamada, Ortak Açıklama’nın liderlerin özlü konuları süratle ele alması ve müzakerelerde hızlı sonuç alınması konularında yardım sağlayacağı kaydedildi. Açıklamaya göre Başkan Barroso ve Başkan Van Rompuy, liderlerin bu uzlaşıya varmak için gösterdikleri cesareti kutladı ve selamladı.
Açıklamada, Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs'ın üyeliğe katılımı esnasında, Birliğin temel ilkeleriyle uyumlu olduğu ölçüde, varılacak bir çözümün parametrelerini içselleştirmeye hazır olduğunu beyan ettiği hatırlatıldı.
Cameron: Çözüm
çabasına tam destek
İngiltere Başbakanı David Cameron, iki liderin müzakerelerin yeniden başlaması yönünde aldıkları kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
İngiliz Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamaya göre Cameron, ortak açıklamanın federasyonun alacağı şekli ve Kıbrıs Türk ile Rum toplumu arasında sürdürülecek müzakerelerin parametrelerini içerdiğini belirtti.
Açıklamada, Birleşik Krallığın (İngiltere) adil, kalıcı ve kapsamlı çözüme ulaşma çabalarına tam destek verdiği vurgulandı.
Sağlanan mutabakatın, ileriye yönelik önemli bir adım olduğunu belirten Cameron, “Bu kalıcı ve kapsamlı anlaşmayı elde etmek için gerçek bir fırsat yaratmıştır. İki lideri müzakereler yeniden başlamak konusunda gösterdikleri cesaretten ötürü tebrik ederim” dedi.
Yeşiller de durumdan memnun
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Kıbrıs’ta Ada’yı birleştirmek, Avrupa’nın geriye kalan tek duvarını ortadan kaldırmak için ümit verici bir gelişmenin eşiğinde olunduğunu söyledi.
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum müzakerecilerin, bugün uzun bir aradan sonra tekrar masaya oturduğunu anımsatan Parti, tarafların kendilerine çizdikleri çerçevenin, 1977-79 BM görüşmelerinde imzalanan Doruk Anlaşmaları’yla uyumlu, iki toplumlu fedaratif bir çözüm doğrultusunda, Ada’nın tek egemenliği olduğunu baştan ilân eden bir çerçeve olması gerektiğini belirtti.
TC Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun ve Türkiye hükümetinin sessizliğine ise anlam veremediklerini belirten Parti, “Türkiye, çözüm yönünde samimi bir irade göstermek için müzakerelerle birlikte gözle görülür adımlar atmaya hazır olmalı. Kıbrıs’ta 40’ıncı senesine dayanan askeri varlığını kayda değer bir sayıda azaltması, kuvvetli bir iyi niyet göstergesi olacak, karşılıklı güven ve barış atmosferinin oluşmasında katkı sunacaktır” dedi.
Merkel kutlama gönderdi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla KKTC ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında yürütülen müzakere sürecinin, 1,5 yıllık aradan sonra yeniden başlayacak olmasını memnuniyetle karşıladı.
Hükümet sözcüsü Steffen Seibert yaptığı yazılı açıklamada, Merkel’in taraflarca imzalanan ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladığını belirterek, müzakereler konusunda Rum lideri Nikos Anastasiadis tarafından geçen hafta haberdar edildiğini aktardı.
Seibert ayrıca Merkel’in Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in, taraflar tarafından desteklenen bu süreçte daha aktif rol almasını savunduğunu bildirdi.
Seibert, taraflar arasında güven artırıcı önlemler konusunda alınan kararın müzakere sürecine yeni bir ivme katacağını, bunun da memnuniyetle karşılandığını ifade etti.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier yaptığı yazılı açıklamada, müzakerelerin tekrar başlamasının Kıbrıs sorununa yeni bir ivme getireceğini bildirdi.
Steinmeier, Almanya olarak her iki tarafa bu süreçte destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.
Ban: Kıbrıs’ta yeni dönem
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlaması ve liderlerin ortak mutabakat bildirisi konusunda anlaşmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Ban yaptığı yazılı açıklamada, iki tarafın liderleri Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis’in son dönemde müzakerelerin tekrar başlaması için gösterdikleri liderliği takdir etiğini belirtti.
Öte yandan Ban, Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın danışmanlık görevinden ayrılma kararını kendisine ilettiğini ifade ederek, Downer’a 2008’den bu yana son 5 buçuk yılda gösterdiği sabırlı çabaları nedeniyle teşekkür etti ve gelecekteki görevleri için başarı diledi.
Genel Sekreter Ban, BM’nin Kıbrıs Türk ve Rum tarafını, Ada’nın yeniden birleşmesi çabalarında desteklemeye devam edeceklerini belirterek, bu konudaki kararlılığını vurguladı.
Downer memnuniyet belirtti
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, iki tarafın liderleri Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda kapsamlı çözüme ulaşmak amacıyla müzakerelere yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Downer da, Kıbrıs’taki Barış Gücü (UNFICYP) aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, liderlerin ortak mutabakat bildirisi konusunda vardığı anlaşma ve müzakerelerin tekrar başlaması için verdiği uğraşı takdirle karşıladığını ifade ederek, BM’nin tarafları, Ada’nın yeniden birleşmesi çabalarında desteklemeye ve cesaretlendirmeye devam edeceklerini kaydetti.
Beyaz Saray, yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri konusunda açıklama yaptı
Çözüm için çalışılmalı
Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Başkanı Barack Obama’nın Kıbrıslı Liderler Nikos Anastasiadis ve Derviş Eroğlu’nun dünkü buluşmasını, Birleşmiş Milletler himayesinde Kıbrıs’ın çözümü için müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi.
Beyaz Saray Basın Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün uzun sürdüğüne dikkat çekilerek, “Bir çözüm sayesinde adanın tüm insanları artan istikrar ve ekonomik refahla, her iki toplum tam potansiyellerinin farkına varabilecektir” denildi.
Açıklamada, “Tarafların, en kısa zamanda ortada duran ana konuları çözmeleri ve Kıbrıs’ı iki toplumlu, iki kesimli bir federasyon olarak yeniden birleştirecek bir çözüme ulaşmaları için süratli bir şekilde çalışmaya teşvik ederiz” ifadesine yer verildi.
Beyaz Saray Basın Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin her iki toplum tarafından kabul edildiği zaman çözüm müzakerelerini kuvvetlendirecek, Mağusa bölgesinin gelecekte yeniden canlandırılmasına yönelik önlemleri de içeren, olası inisiyatifleri araştırmak için ilgili tüm taraflarla diplomasiyi sürdüreceği belirtildi.
2 lider tarafından üzerinde anlaşılan Ortak Açıklama’nın uzlaşı ruhunu yansıttığının, sonuca yönelik müzakereler için sağlam bir temel oluşturduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
“Amerika Birleşik Devletleri, iki liderin ileriki çalışmalarına yön verecek anahtar prensipleri içeren bu önemli açıklama üzerinde anlaşmaya varmalarını sağlayan cesaretleri ve vizyonları nedeniyle tebrik etmektedir.
Yapıcı rol devam etmeli
Amerika Birleşik Devletleri aynı zamanda bu çabada Başbakan Erdoğan ve Başbakan Samaras önderliğindeki Türkiye ve Yunanistan’ın ve de uluslararası tarafların oynadıkları yapıcı rolü de memnuniyetle karşılamaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri Kıbrıs Cumhuriyetinin kendi offshore bölgesinde doğal kaynaklarını araştırmak ve geliştirmek için egemenlik haklarını kullanmasına desteğini yeniden teyit etmektedir.
Adanın petrol ve doğalgaz kaynaklarının diğer tüm doğal kaynakları gibi etraflı bir çözüm bağlamında iki toplum arasında adilane şekilde paylaşılmasına inancımız devam etmektedir.
Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de ve çevrelerinde barış ve güvenliği idame etmenin önemini vurgulamaktayız.
Amerika Birleşik Devletleri, tüm tarafların gerilimi artıracak herhangi bir davranış veya açıklama yapmaktan kaçınmasını teşvik etmektedir.”