Haftalık Kathimerini gazetesi, Kıbrıs müzakerelerinin başlama işaretini de teşkil edecek ortak açıklama metninde mutabakatın 15 gün içinde sağlanacağı, ardından AB’nin devreye gireceği, uluslararası unsurun çözüm penceresinin 15 haftalık dönemde kapanacağı kanaatinde olduğunu savundu.
Gazete, “Güney Kıbrıs, Brüksel, New York ve İstanbul kaynaklı bilgilerin, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin baş döndürücü hızda olacağı noktasında birleştiğini” yazdı.
Ortak açıklamada mutabakat için, Kıbrıs Türk tarafının “tek egemenlik” ifadesini kabul etmesinin beklendiğini yazan gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’ya gelmesiyle ortak açıklamada Noel’den önce mutabakata varılması için yoğun istişareler beklendiğini belirtti.
Süre tahminleri
Gazete, uluslararası unsurun, Kıbrıs sorununda çözüm penceresinin 15 haftada kapanacağı kanaatinde olduğunu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Youwin Barış Gücü’yle ilgili raporu öncesinde çıkmazın uzaması ihtimalinin Rum tarafını endişelendirdiğini kaydetti. Gazete, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Diplomatik kaynaklara göre uluslararası unsur ‘fırsat penceresinin’ kapanmakta olduğu kanaatindedir. Geriye kalan sürenin bir çözüm bulunması için yeterli olup olmadığını ise kimse değerlendiremiyor. Bilindiği gibi, Türkiye’de yapılacak seçimler nedeniyle sonraki 9 ay ‘verimsiz dönem’ olacağından Mart sonu ‘doğal sınır’ olarak belirlendi. Diplomatik kaynağın gazetemize yorumu ‘geriye yaklaşık 15 hafta kalıyor. Zaman yeterli mi? müzakere masasında gösterilecek iradeden ortaya çıkacak. Noel’den önce ortak açıklamada mutabakat sağlanırsa iki taraf 2014 başından itibaren yoğun diyaloğa girecek. Yılın ilk aylarında bir çözüme ulaşılması kuvvetle muhtemel’ şeklindeydi ve müdahil bütün taraflar bu yoruma katılıyor görünüyor.”
Anastasiadis’in eli bağlı
Haberde, Başkan Anastasiadis’in Ulusal Konsey’den ve hükümet ortağı Nikolas Papadopulos’tan onay almadan ortak anlaşmaya ‘evet’ demesinin söz konusu olmadığı da vurgulandı.
Fileleftheros gazetesi de, müzakereler 15 Ocak’a kadar başlamazsa İngilizler’i BM Barış Gücü (UNFCYP) kararını Rum tarafına baskı unsuru olarak kullanacağı yorumu yaparak, şu ifadeleri kullandı.
“New York’ta İngilizler, Lefkoşa’ya baskı aracı olarak kullanmak için BM Barış Gücü kararı konusunda çalışmaya başladı. Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması kararında Barış Gücü’nün rolü ve görevinin revize edilmesi/ gözden geçirilmesi konusunun yeniden yer alacağını ima ediyorlar. Bu, ilgili kararın oylanacağı 15 Ocak 2014’e kadar Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamaması halinde ileri götürülecek.”