Diyalog Gazetesi

Yasal zemin aranıyor

KIBRIS

Gece kulüpleriyle ilgili öneriler masaya yatırıldı

 İçişleri Bakanlığı’nın çağrısıyla düzenlenen gece kulüpleriyle ilgili çalıştay Lefkoşa’da yapıldı. İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ve Sağlık Bakanı Filiz Besim’in de konuşma yaptığı çalıştaya, siyasiler, bakanlıklar ve sivil toplum örgütlerden temsilciler ile akademisyenler katıldı. Gece kulübü işletmecilerinin oluşturduğu birliği ise Avukat Mustafa Asena temsil ediyor. 

Çalıştayda ilk sözü Bakan Baybars aldı. Baybars’ın konuşması sırasında, Baraka Kültür Merkezi, Kadın Eğitim Kolektifi ve Bağımsızlık Yolu’ndan aktivistler kürsünün önüne gelerek pankart açtı.
“26 yaşındayken gece kulübünde ölen kız kardeşimiz Volha”, “Bir otelin havuzda ölü bulunan 24 yaşındaki konsomatris Judy” ve “Gece kulüpleri kapatılsın” gibi pankartları bir süre tutan aktivistler daha sonra salonu terk etti.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, gece kulüplerini yasal bir zemine oturtmanın, politika oluşturmanın öncelikleri olduğunu vurgulayarak, gece kulüplerinin kamu düzeni, genel sağlık, insan hakları, iş güvenliği, çalışma hayatı koşulları ve birçok alanı ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.
Baybars, insanların sömürülmesine izin vermemek, insan hakları ihlallerini ortadan kaldırmak ve köleliğe varan çalışma koşullarını iyileştirmenin kendilerinin temel görevi olduğunu vurguladı. 
Baybars, ülkede her kim olursa olsun, insan hakkı ihlalinin önüne geçilmesinin ve ne sebeple ülkede olduğuna bakılmaksızın kişileri korumak için bazı yasal düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. 

5 tane aktif olmayan 37 gece kulübü
Baybars, ülkede 5 tane aktif olmayan, toplam 37 tane gece kulübü olduğunu belirterek, gece kulüplerinde 2018 yılında ön izin ve çalışma izniyle 217 kişinin konsomatris olarak çalıştığını söyledi. 
Konsomatrislerin ülkeye giriş çıkış, çalışma izinleri alınması, çalışırken uygulanan kurallara bakıldığında da temel insan hak ve özgürlüklerinin sıkıntıya düştüğünün görüldüğüne dikkat çeken Baybars, yasada konsomatrislerin ülkeye girdiklerinde pasaportunu polise teslim etmesinden bahsedildiğini, bunun da aslında seyahat özgürlüğünün elinden alınması anlamına gelebilecek bir uygulama olduğunu kaydetti. 

“Yasal düzenlemelerin getirilmesi kaçınılmaz”
İçişleri Bakanı Baybars, şöyle devam etti: “Ülkede seks işçiliğini konuşacaksak, tanımlayacaksak veya çalıştay sonrasında ortaya çıkması muhtemel veya çalıştayı takip edecek bir dizi başka çalışmalardan sonra kısa orta ve uzun vadede bir takım çalışmalar yapacaksak, denetimlerin eksiksiz yapılacağı yaslar, çalışanların haklarını koruyacak düzenlemeler ve insan ticaretini önleyecek, insan ticaretiyle mücadele edebilecek yasal düzenlemelerin getirilmesi kaçınılmazdır.” 

Çeler: kabul edilemez bir kölelik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, insan haklarının korunması, yoksun ve güvensiz koşullarda çalışmak zorunda bırakılan seks işçilerinin durumlarının iyileştirilmesi yönünde yasal düzenlemelerin yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu söyledi. 
Çalıştayda, toplumun, kamuoyunun ciddi anamda önem verdiği, hassasiyet duyduğu bir konunun ele alınacağını ifade eden Çeler, çalıştayın kabul edilemez bir köleliğin önüne geçmek için düzenlediğini kaydetti. 

Besim: Başımızı kuma gömmekten vazgeçelim
Sağlık Bakanı Filiz Besim, her yıl ülkeye bin 200 yeni konsomatris girdiğini, bu kadınların sağlık kontrollerinin düzenli yapıldığını kaydederek, “Bu kadınların dışında çok büyük başka bir fuhuş sektörü daha var. Gözümüzü buna kapatmamalıyız” dedi. 
Bu fuhuş sektörünün, çoğu zaman var olan gece kulüplerinin çevresinde konuşlandığını kaydeden Besim, “Sağlık anlamında hiç kontrol edilmeyen bu grup toplum için büyük tehlike” uyarısında bulundu. İçişleri Bakanlığı’nın çağrısıyla düzenlenen Gece Kulüpleri Çalıştayı’nda konuşan Sağlık Bakanı Besim, “Şeffaf, demokratik, adil ve insanca bir yaşam için başımızı kuma gömmekten vazgeçelim” çağrısında bulundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.