Diyalog Gazetesi

Yasal değişiklik şart

KIBRIS

“40 dereceyi aşan sıcaklıklarda insan çalıştırmak bir insanlık suçudur” diyen Gürcafer, Bakan Saner’den destek istedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Cafer Gürcafer başkanlığındaki Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği heyetini kabul etti. 
Kabulde konuşan Cafer Gürcafer, 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda insan çalıştırmanın bir insanlık suçu olduğunu söyledi ve bu konuda yasal bir mevzuat değişikliği yapılarak soruna köklü çözüm üretilmesi için Saner’den destek istedi.
Gürcafer, her yıl hava sıcaklıklarının yükseldiği günlerde paliyatif çözümler üretmek yerine hava sıcaklığı yükseldiği zaman otomatik olarak devreye girecek bir mevzuatın tartışılması gerektiğini kaydetti.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’ie hassasiyetinden dolayı teşekkür eden Gürcafer, bu hususta hükümetin de Bakan Saner’in düşüncelerini destekler nitelikte politika üretmesi ve özellikle denetimler konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilmesinin önemli olduğunu da belirten Gürcafer, yapı denetiminin hayata geçirilmesini istedi.

Saner: 6 bin 382 kişi aftan yararlandı
Bakan Saner de K.T İnşaat Müteahhitleri Birliği ile diyalog içerisinde olduklarını söyleyerek, kayıt dışı işgücü ve yabancıların çalışma izni konusunda ortak çalışmalarda bulunduklarını belirtti.
Düzenlenen Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası kapsamında 6 bin 382 kişinin aftan yararlandığını ve kayıt altına alındığını ifade eden Saner, kayıt dışı işgücünün kayıt altına alınması konusunda atılan adımların Bakanlığa olumlu yansıdığını belirtti.
Saner, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da “Genel denetim yapılırsa tüm inşaatlar durur" açıklamasının arkasında durduğunu söyledi.
KTMMOB’ya bağlı dört odayla iş sağlığı ve güvenliği alanında sürdürülen tüzük çalışmalarının son aşamaya geldiğini anlatan Saner, tüzüğün son şeklinin Başsavcılık ve Mevzuat Dairesi’ne gönderileceğini belirtti.

“Hava sıcaklığı kabul edilebilecek limitlerde”
Bu bilimsel veriler ışığında hava sıcaklığının Temmuz ve Ağustos aylarında kabul edilebilecek limitlerde olduğunun gözlemlendiğini belirten Saner, bilimsel hava tahmin raporlarında herhangi bir sapma olduğu anda, Bakanlığının konuyla ilgili gerekli her türlü tedbiri almak için karar üretmeye hazır olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcak uyarısı
Öte yandan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, aşırı sıcaklarda, bol sıvı, özellikle su tüketilmesini, serin yerde istirahat edilmesini, dışarı çıkarken şapka güneş gözlüğü kullanılmasını ve güneş kremi sürülmesini önerdi.
Daireden yapılan yazılı açıklamada, özellikle yaşlıların, çocukların, hamilelerin, kronik hastalıkları, kalp damar hastalığı, cilt hastalığı olanların, terlemeyi baskılayıcı ilaç kullananların (idrar söktürücü, antibiyotik gibi), sıvı alımı kısıtlı ya da sıvı kaybı fazla olanların, aşırı kiloluların, yatağa bağımlı/evden çıkamayan kişilerin, psikiyatrik hastalığı olanların, güneşin en riskli olduğu 11.00 -16:00 saatleri arasında dış mekanlara çıkmamaları önerilirken, belirtilen saatlerde dışarıya çıkması zorunlu olanların, güneş koruyucu krem sürmesi gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, bebeklerin, çocukların, engelli bireylerin ve hayvanların kapalı, park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiği de hatırlatıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.