Diyalog Gazetesi

”Yasa uygulansın”

KIBRIS

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Ergün’den çağrı:

 İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın, inşaat şantiyeleri başta olmak üzere, tüm iş yerlerinde uygulanmasını ve denetim yapılmasını talep etti.
Ergün tarafından yapılan yazılı açıklamada, Birlik olarak 19 yaşındaki Cuma Cemiloğlu’nun, Girne’de bir otel inşaatında göçük altında kalarak yaşamını yitirmesinden üzüntü duydukları belirtildi. İSG Uzmanları Birliği olarak ilgili bakanlığı denetim başlatması için defalarca uyardıklarını kaydeden Ergün, “Ancak yetkililer denetim yapmak için bir iş kazasının olmasını beklemekte ve ölümlü iş kazası veya ağır yaralanma, ciddi iş gücü ve iş kayıpları yaşandıktan sonra nerdeyse göstermelik olarak denetim yapmaktadır” ifadesini kullandı.
İş Sağlığı ve Güvenliği denetimlerinin, ilgili personelin büyük çoğunluğunun kaçak işçi teftişlerine yönlendirilmesi gerekçesiyle yapılmadığını iddia eden Ergün, “Bunu kabul etmek mümkün değildir. Ağırlık İSG denetimlerine verilmelidir, çünkü İSG denetimleri sırasında zaten kaçak işçiler de tespit edilebilecektir. 14 Temmuz 2008 tarihinde Meclisten oybirliği ile geçen 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası altında, altısı 2009 ve ikisi 2010 yıllarında toplam sekiz tane tüzük yayınlanmıştır. Bu tüzükler, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın uygulanması ve denetimlerin yapılması için yeterlidir” ifadesine yer verdi. Ergün, yürürlükte olan 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın inşaat şantiyeleri başta olmak üzere tüm işyerlerinde hemen uygulanmasını, risk analiz raporlarının hazırlatılmasını ve bu uygulamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bir an önce denetlenmeye başlanmasını talep etti.

“Risk analizi yapılmalı”

Ergün, özel sektördeki tüm işletmelerin de devletin denetim yapmasını beklemeden İSG Yasası’nın gerektirdiği risk analizlerini yaptırması ve risk değerlendirme raporlarını hazırlatması gerektiğini vurguladı.
Çalışanların da işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin uymakla yükümlü oldukları hususlar bulunduğuna işaret eden Ergün, yasada bu hususların belirtildiğini kaydetti.İşverenin yaptıracağı risk analizleri ile olası tehlikeleri net olarak ortaya koyması ve işçileri bilinçlendirmesi gerektiğinin altını çizen Ergün, İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uygun hareket edilerek işyerlerindeki riskler ve tehlikelerin, en aza indirilebileceği ve olası iş kazalarının önüne geçilebileceğini vurguladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.