Diyalog Gazetesi

Yaralar sarılıyor

KIBRIS

Dikmen Belediyesi, sel sularının geçtiği tüm yerleri, olası hastalıklara karşı ilaçladı

Dikmen Belediyesi ve Temel Sağlık Hizmetlerine bağlı ekipler sel baskını yaşanan evler, okul binaları, cadde ve ara sokaklarda, su ve çamur birikintisi olan alanlarda ilaçlama çalışmaları yaparak olası hastalıklara karşı önlem aldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Dikmen’de sel sonrası insan sağlığını tehdit edebilecek olası hastalıkları önlemek amacıyla ilaçlama ekiplerinin, sel sularından etkilenen bütün ev ve okul binaları ile birlikte cadde ve ara sokaklarda büyük bir titizlikle ilaçlama yapıldığını ve çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini söyledi. 

Şebeke suyu ile dişinizi fırçalamayın!
Öte yandan Sağlık Bakanlığı, selden etkilenen bölgelerde kirlilik riski yüksek olduğundan ikinci bir duyuruya kadar şebeke suyunun, diş fırçalanmasında ve meyve-sebze yıkanmasında kullanılmaması gerektiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, selden etkilenen bölgelerde yaşayanlar için duyuru yayımladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ tarafından açıklanan duyuru ve alındığı belirtilen önlemler şöyle:
“Selden etkilenen bölgelerde kirlilik riski yüksek olduğundan ikinci bir duyuruya kadar şebeke suyu, diş fırçalanmasında ve meyve-sebze yıkanmasında kullanılmamalıdır.


Alınan önlemler açıklandı
Ülkemizde yaşanan sel felaketi karşısında, toplum sağlığının bulaşıcı hastalıklara karşı korunması açısından alınan önlemler;
Sel baskınlarında uyulması gereken kurallar ve önlemler ile ilgili halkı bilgilendirmek maksadıyla basında ve Sağlık Bakanlığı web sayfasında duyuru yayınlanmıştır. Aynı duyuru metni tüm belediyelere iletilmek üzere Belediyeler Birliği’ne gönderilmiştir.
Sel bölgelerinde, müdürlüğümüze bağlı sıhhiye müfettişleri, belediyeler ile işbirliği içerisinde şebeke sularından örnekler alarak, analiz için Devlet Laboratuvarı’na göndermiştir.
Sıhhiye müfettişlerinin koordinasyonunda, Dikmen’de selden etkilenen bölgeler, evler sıhhiye işçileri ve belediyenin işbirliği ile ilaçlama çalışmaları başlatılmıştır. Lapta ve Alsancak belediyeleri ile de görüşülerek ilaçlamalar için gerekli girişimler yapılmıştır.
Risk arz eden durumlarda gerekli olan aşıların sağlık merkezlerinde yapılabilmesi planlanmıştır. 
Sel sonrasında oluşabilecek salgın hastalıklara müdahale edebilmek için TSHD Müdürlüğü Başkanlığı’nda bir ekip oluşturulmuştur. (TSHD Müdürü: Savaşay Uludağ, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hekimi: Dr Nesil Bayraktar,TSHD Sağlık Başhemşiresi: Özlem Durmaz, Dr. Burhan NDH Enfeksiyon Hemşiresi: Zeynep Unalan, TSHD Öğretmen Hemşiresi: Mine Bahçeci, TSHD Sıhhiye Müfettişi: Şemsi Üngüder)
Yerel yönetimler ile işbirliği içerisinde çalışmalar başlatılmıştır. İlk olarak Dikmen bölgesi ziyaret edilmiş; sel sonrası oluşabilecek bulaşıcı hastalık belirtilerinin ortaya çıkması durumunda sağlık merkezlerine ve TSHD ne tıbbi yardım için başvurmaları konusunda bilgilendirme yapılmıştır.
Selden etkilenen bölgelerdeki okullara ve halka yönelik gerekli eğitimler yapılmak üzere planlanmıştır. Selden etkilenen diğer bölgeler için de aynı çalışmalar devam etmektedir.”

Özçınar: Yağmur suyu kullanılmalı
K.T. Belediyeler Birliği Başkanı, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da yaptığı açıklamada, yağmur suyunun kullanılması gerektiğini kaydetti. 
Özçınar, yaptığı yazılı açıklamada, yoğunluğu yüksek taşkınlarla sele dönüşen yağmurlar sonucu yaşanan sorunları çözmek adına, mutlaka master programlarına uygun proje üretme zorunluluğunun doğduğunu belirtti. 
Özellikle havza yönetimi, ana yol drenaj ve yağmur suyuna duyarlı şehirler planlamak zorunda olduklarını dile getiren Özçınar, sorunun mutlak çözümünün, deneyimlerden faydalanarak hazırlanacak bilimsel çalışmayla birlikte merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin kaynak ayırmasıyla mümkün olacağını kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.