Aytuğ TÜRKKAN-Raif DOĞRU
Kuzey Kıbrıs’ın en büyük sebze ve meyve toptancısı Osman Koçak Ltd’nin işletmecilerinden Murat ve Hasan Koçak kardeşlerin, geride milyonlarca liralık borç bırakarak yurt dışına kaçtıkları yönündeki iddialar alacaklıları harekete geçirdi.
Şirketin Gönyeli ve Sanayi bölgesindeki depolarını basan alacaklılar karşılarında muhatap bulamazken, 30 kadar çalışan da yaklaşık 3 aydan beri maaş alamamaktan yakındı ve şikayetlerini dile getirdi.
Alsancak bölgesinde 80 dönümlük bir alanda seracılık yapan Caner Safel de Diyalog’a yaptığı açıklamada, Koçak kardeşlerden 300 bin TL alacaklı olduğunu söyledi. Safel, “Bu insanları 15 yıldır tanıyorum ve iş yapıyorum. Bizden aldıkları sebzeleri marketlere satıyorlardı. Marketlerin ödemeleri uzun vadeli olduğu için onlar da ödemelerini hep erteleyerek yaptılar, sonunda bu noktaya geldiler” dedi.
KKTC’de sistemin çarpıklığından yakınan Caner Safel, “300 bin TL alacak bizim için büyük bir paradır. Yanımda 30 kişi çalışıyor, hepimiz sıkıntıya girdik” diyerek, devletin bu konuya el atmasını istedi.
Koçak kardeşlerden 200 bin TL alacaklı olduğunu söyleyen Engin Hürsen de, mağdurların çaresiz bırakılmamasını istedi. Hürsen, zararlarının çok büyük olduğunu belirtirken, onlarca alacaklının üzüntü yaşadığını, morallerin dibe vurduğunu kaydetti.
Boş çek yaprakları nerede?
Gaziveren’deki üreticilerden Emir Ahmet’in de büyük alacaklılardan olduğu belirtilirken, Ahmet Bağdelen’in de Murat Koçak’a 4 adet boş çek yaprağı verdiği iddia edildi. İddiaya göre, Ahmet Bağdelen, çek yapraklarına yazılan miktarları bilmiyor ve her an bankadan gelecek ihbarı bekliyor.
Başkan Maşara ne diyor?
Diyalog’a konuşan Kıbrıs Türk Meyve Sebze Toptancılar Birliği Başkanı Ahmet Maşara, Koçak kardeşlerle kendi işyerini bir duvarın ayırdığını belirterek “bu kadar yakın ve içiçe olmakla birlikte ne yaptığını öğrenemedim. Yurt dışına kaçtığından da haberim olmadı. Bu durum hepimizi şok etti” dedi.
Koçak kardeşlere ait depoda 250 ton patatesin olduğunu söyleyen Maşara şunları kaydetti:
“Bazı üreticiler dün depoya gelerek patatesleri alıp, götürmek istedi. Bazıları kamyona yükleme de yaptı. Ancak arkadan gelen üreticiler de yakın geçmişte ürün verdiklerini belirterek o patateslerden almak isteyince belediye tümüne birden engel oldu. Şimdi bu konuya hükümetin el atması gerekiyor.”
Maşara, “Üreticilerin alacakları hakkında bir rakam verebilir misiniz?” şeklindeki soruyu yanıtlarken “Hiç kimse veremez. Milyonlardan bahsediliyor ve rakam her saat yukarı gidiyor” dedi.
Maşara, toptancıların yarın acil olarak toplantıya çağrıldığını ve bu durumun etraflıca ele alınacağını kaydetti.
Devlet göreve
Sebze meyve toptancılığı ve ithalatında adanın en büyük şirketi olan Osman Koçak Ltd’nin sahipleri Murat ve Hasan Koçak kardeşlerin Larnaka üzerinden İngiltere’ye kaçtıkları yönündeki iddialar, şirket çalışanlarını da şok etti.
Diyalog muhabiri dün Osman Koçak Ltd.’nin Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bürosuna gitti. Çalışanların bir kısmı büroyu açmış çaresiz bir bekleyiş içerisindeydi…
İsimlerinin yazılmasını, fotoğraflarının çekilmesini istemediler ama mağduriyetlerini paylaştılar. Son 3 aydır Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları yapılmayan, yine son üç aydır maaşlarını alamayan çalışanlar, “Osman Koçak Ltd’ye borcu olan iş yerlerinden para tahsil edip belki sosyal yatırımları yaparız” diye düşündüler ancak bunun da mümkün olmadığını gördüler.
Yatırımlarının yapılmaması nedeniyle işsizlik maaşı da alamayacak olan çalışanlar, ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Çalışanlar devletin devreye girip mağduriyetlerini gidermesini talep ediyor.
Bir çalışan “8 bin TL alacağım, var… Lanet olsun, insan işçisine bunu yapar mı?” diye tepkisini ortaya koyarken, bir başka çalışan ise, “Patronlarımızın piyasadan ciddi alacakları var, alamadılar ve bu durum yaşandı” dedi.
Bir başka çalışan ise “Bu durum ortaya çıkınca hem seralarını, hem de depolarını satmak istediler ama beceremediler” diyerek yaşanan süreci özetledi.
Bazı mal verip parasını alamayan üreticilerin iki gündür depolara geldiğini anlatan çalışanlar, bir kısım üreticinin mal belgelerini vererek almalarını sağladıklarını ancak bazılarının ise mallarını alamadıklarını anlattı.
“Artık polis devreye girecek”
Murat ve Hasan Koçak’ın yurt dışına kaçması haberinin Diyalog gazetesinde yayımlanması sonrasında artık kendilerinin de yapacak bir şeyleri bulunmadığını anlatan çalışanlar, şu iddiaları dile getirdi:
“Bir tefeciye çok yüklü bir miktarda borç varmış. Bankalara da varmış. Bu saatten sonra artık iş poliste. Biz ne yapabiliriz ki. Zaten şirket alacağını toplayabilsek de şirket adına çek kesilecek, bunu bozduramayız. Yapabileceğimiz hiçbir şey kalmadı.”
Yücelen: Hukuken çok bir şey yapılamaz…
Ülkenin tanınmış avukatlarından Hasan Yücelen ise konu hakkında hukuken çok bir şey yapılamayacağını söyledi. Diyalog’a konuşan Yücelen şunları aktardı: “Adam bütün üreticiyi vurdu kaçtı. Bu bilinçli ve planlanmış bir durum gibi görünüyor. Ama aynı zamanda da elde bulunan senet ve çeklerden başka bir şey olmadığını da görüyoruz. Şimdi mağdur eden taraf kaçtığı için pek bir şey yapılamaz ne yazık ki. Edindiğim bilgiye göre de Murat Koçak’ın tüm malları aynı zamanda ipoteklidir. Bu da mağdur olan kişileri daha da zor duruma düşürür. Çünkü ipotek kimde ise ilk olarak onun hakkı gözetilir. Burada mağdur olan üreticiler sadece ellerinde bulunan senet ve çekler ile hukuk davası açabilirler ama Murat Koçak burada olmadığı için bir sonuç elde edemezler. Gelmiş olsa dahi bu tür davalar en az iki, üç yıl sürer. Şu anda üzülerek söylüyorum ama resmen bir bardak soğuk su içilmeli gibi bir durum yaşanıyor.”