Pelin YÜKSELAY
Halkın Partisi (HP) milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu’nun, Hint Keneviri’nin serbest bırakılmasına ilişkin açıklaması KKTC genelinde büyük yankı uyandırdı.
Diyalog; Manavoğlu’nun önerisini parlamentoda temsil edilen diğer partilerin milletvekillerine de sordu. YDP genel Başkanı Erhan Arıklı, Hint Keneviri’nin diğer zararlı uyuşturucu türlerinden ayrılması gerektiğini belirtirken, konunun Meclis’e gelmesi halinde olumlu destek vereceklerini söyledi.
UBP milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, bu konunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, ön hazırlık yapmadan adım atılmasının gençleri farklı durumlara sokabileceğini ifade etti. TDP milletvekili Hüseyin Angolemli ise “Avrupa’daki şartları sağlamamız lazım. Aynı şartları sağlamadan, aynı ortam yaratılmadan atılacak her adımın mutlaka zararı olacaktır”dedi.
İşte görüşler:
Erhan Arıklı: Mucizevi bir bitki
“Biz konuya uyuşturucu açısından bakmıyoruz. Hint keneviri, 18. Yüzyılda mucizevi bir bitki olarak kullanılırdı. 250 civarında hastalığa iyi geldiği bilinmekteydi. İlaçlar da hint kenevirinden yapılırdı. Ayrıca hint keneviri sanayide çok ciddi olarak kullanılırdı. Bir dönümlük hint keneviri bahçesi bir ormandan çok daha fazla oksijen üretir. Bunlar yanında plastik sanayinin de alternatifi olarak değerlendirilebilir. Bu kadar faydalı bir bitki neden yasak, aslında bunu Amerika’ya sormak lazımdır. İran’daki petrolcüler, kendilerine rakip gördüklerinden zamanında bunun Amerika tarafından yasaklanmasını istediler ve yasaklattılar. Bugün hala hint kenevirinin uyuşturucu olduğu ispat edilememiştir. Uyuşturucu elde edilse bile sigaradan daha zararlı değildir. Bu yüzden hint kenevirinin tıbbi hayata katkısı, doğaya katkısı ve sanayiye katkısı düşünüldüğünde konuya yaklaşımımız olumlu olur. Konunun salt uyuşturucu üzerinden ele alınması büyük yanlışlıkları beraberinde getirir.
Faiz Sucuoğlu: Ön çalışma yapılmalı
“Konunun çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Avrupa’da bazı ülkelerde hint keneviri serbest ama bizim şartlarımız buna elverişli mi, ön çalışması, araştırması yapılması gerekiyor. Gerekli ön hazırlık yapılmadan alınabilecek bir karar, gençleri çok daha farklı bir duruma sokabilir. Bu düşüncenin olgunlaştırılıp halka anlatılması lazım. Bilgilendirme, araştırma ve değerlendirme lazım. Kolay bir süreç değil. Suç oranını azaltıp azaltmayacağını da bilemeyiz.”
Hüseyin Angolemli: Avrupa’daki şartları sağlamak lazım
“Avrupa’da olabilir ama bizim de Avrupa’daki şartları sağlamamız lazım. Aynı şartları sağlamadan, aynı ortam yaratılmadan atılacak her adımın mutlaka zararı olacaktır. Hollanda bu konuda yıllardır tavrı belli olan bir ülke ama bunun çalışması, araştırması yapıldı. Ülkemizde de çok ciddi bir şekilde ele alınıp, tartışılması lazım. Eğer Hollanda’da sağlanan ortamı biz de sağlarsak eve bundan emin olursak, hayata geçirilebilir, belki suçlar azalır. Ama dediğim gibi ciddi bir çalışmanın ardından atılabilecek bir adım.”