Diyalog Gazetesi

Ya tam, ya hiç

KIBRIS

Başbakan narenciye üreticilerine 5.5 milyon TL ödemeyi teklif etti, 19 milyon talep eden birlik başkanı Ali Alioğlu reddetti:

Raif DOĞRU

Ürün bedellerini alamayan ve geçtiğimiz ay içinde büyük bir eylem gerçekleştiren narenciye üreticileri, bugün daha kapsamlı bir eylem düzenliyor. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’bnun dün yapmış olduğu açıklamada ‘ürün bedellerinin yarısını bugün ödeyecekleri’ konusunda güven vermiş olmasına karşın tatmin olmayan narenciye üreticileri “ya tam, ya hiç” diyor.
Diyalog’a konuşan Narenciye Üreticileri Birliği başkanı Ali Alioğlu, ürün bedeli alacağının 19 milyon TL olduğunu ve bu konuda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile mutabık kalındığını belirterek, kendilerine ‘yarı ödeme’ olarak teklif edilen paranın 5.5 milyon TL olduğunu söyledi. Alioğlu “Başbakan ikinci kez bize vermiş olduğu sözleri yerine getirmedi.Biz nafaka değil, vermiş olduğumuz ürünün bedelini istiyoruz”dedi.
Bugün saat 10.00’da tarım araçlarıyla birlikte Güzelyurt’tan hareket edip meclis önünde toplanacaklarını söyleyen Alioğlu, üreticiyi bu duruma düşürenler karşısında sessiz ve tepkisiz kalamayacaklarını belirtti. Bir örgüt hariç, diğer örgütlerin katılımıyla büyük bir eylem gerçekleştireceklerini belirten Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu “alın terimizin ve ürün bedelimizin karşılığını alınacaya kadar mücadeleden vezgeçmeyeceğiz diyerek, hükümetin yarattığı güvensizliğe tepki gösterdi.

Başbakanlık açıklaması
Bu arada Başbakanlıktan verilen bilgiye göre; narenciye üreticilerinin alacakları için Cypruvex’in elindeki konsantre satılmamış olmasına rağmen, hükümet başka kalemlerden yarattığı kaynağı Cypruvex’in hesabına aktararak, ödeme yapılmasını sağlayacak.
Üreticiler bu ödeme ile ürün bedellerinden oluşan alacaklarının yarısını almış olacak. Ödemeler, bu çerçevede bugün saat 11.00’den itibaren Ziraat Bankası Güzelyurt Şubesi’nden yapılacak. Geri kalan ürün bedelinin ödenmesi için çalışmalar devam ediyor.


Akçın: Eyleme destek vermeyeceğiz”
Öte yandan Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Akçın, hükümetin tüm devlet ve özele ait borçların yılbaşına kadar ödeneceği açıkladığını, doğrudan gelir desteğinin ve dalında kalan portakalın da bu ödeme kapsamı içerisine alınmasını talep etti. 
Akçın yaptığı yazılı açıklamada, ihracata verilecek teşvik primlerinin de bir an önce açıklanmasını beklediklerini kaydetti. Akçın, geçen yıl portakalın dalında kalmasının, ihracat priminin geç açıklanmasından dolayı olduğuna inandıklarını belirtti. Akçın, bugün Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği’nin yapacağı eyleme destek vermeyeceklerini ifade etti.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun ve Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu’nun narenciye ödemelerinin yarın yapılacağını açıkladığını ifade eden Akçın, bu tarih dolmadan eylem yapmanın “şov ve gösterişten başka bir şey olmadığını” savundu. 
Akçın, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği’nin, ürün bedellerinin ödenmediği gerekçesiyle Lefkoşa’da gerçekleştireceği eyleme destek vermeyeceklerini kaydetti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.