Diyalog Gazetesi

Vicdani ret hakkı

KIBRIS

TDP’nin Meclis’e sunduğu öneriye göre, askere gitmek istemeyen kişiler kamu görevi yapacak

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), dün Meclis’e vicdani red hakkını da içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi sunduğunu açıkladı.

TDP Milletvekilleri Mehmet Çakıcı ve Hüseyin Angolemli ile birlikte sundukları önerinin yasalaşması halinde askerlik yapmak istemeyen kişilerin askerlik yerine kamu görevi yapma hakkı kazanacağını belirten Çeler, öneriyle yılda 90 gün olarak belirlenen ülkede kalma süresinin 120 güne çıkarılması, kaçaklara ve bedelli askerlik hakkı olup işlemlerini yaptıramamış olanlara af getirilmesinin de öngörüldüğünü belirtti.

Çeler’in sunduğu öneriyle ilgili dün TDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, TDP Başkanı Cemal Özyiğit, öneriyi sunan TDP milletvekilleri Zeki Çeler ile Hüseyin Angolemli hazır bulundu.

 

Çeler: Öneri vicdani ret hakkını da içeriyor

Toplantıda Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi hakkında bilgi veren TDP milletvekili Zeki Çeler, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) tarafından yapılan öneriye destek verdiklerini ancak ilgili öneride vicdani ret konusunda eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Meclis’e sunulan yasa önerilerine ekleme yapmanın mümkün olmadığını bu yüzden iki önerinin birleştirilebilmesiyle ilk öneriye katkı sağlamak için yeni bir öneri hazırladığını anlatan Çeler, önerinin Meclis’te 26 evet oyu alması halinde Komite’ye sevk edileceğini belirtti.

 

“Güneyde de askerlik kısaldı”

Çeler, kendi önerisinin CTP/BG milletvekili Abbas Sınay’ın önerinden en önemli farkının vicdani reddi içermesi olduğunu dikkat çekerek, önerisinin yasalaşması halinde askerlik yapmak istemeyen bireylerin, askerlik yerine kamu görevi yapma hakkı kazanacağını belirtti.

Önerinin askerlik süresinin kısaltılmasını da içerdiğini dile getiren Çeler, Güney Kıbrıs’ta da askerlik süresinin kısaltıldığını hatırlattı.

 

Geçmişte yapılan hatalar affedilsin

Çeler önerisinin genel gerekçesiyle ilgili şunları söyledi:

“Askerlik konusunun gençleri çok yakından ilgilendirmekte olup, pek çok gencimiz askerlikle ilgili yasaların iyileştirilmesini, sürenin kısaltılmasını, daha eşit, adil ve insani koşullarda askerlik yapılmasını, geçmişte yapılan hata ve eksikliklerin affedilmesini arzu etmektedir.

Askerlik süresinde üniversite, meslek lisesi ve sair eğitim durumuna göre bir ayırım yapılmaması, sadece her gün evine gidebilen, hafta sonlarını evinde geçirebilen subayların daha uzun süre askerlik yapması da hakkaniyet gereğidir. Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul gören vicdani ret hakkının, Anayasa’ya uygun şekilde askerlik mevzuatımıza girmesi hem gençlerimizin talebi, hem de çağdaş hukukun bir gereğidir.”

 

Askerlik 8 aya kadar kısaltılacak

Çeler, önerisiyle askerlik süresinin 8 aya kadar kısaltılmasının ve mesai şeklinde çalışıp evine gidebilen subayların 10 ay askerlik yapmasının; 90 gün olarak belirlenen ülkede kalma süresinin 120 güne çıkarılmasının; kaçaklara ve bedelli askerlik hakkı olup işlemlerini yaptıramamış olanlara af getirilmesinin ve en az 10 yıldan beri yurt dışında yaşayanlara bedelli askerlik hakkı tanınarak yurt dışındaki vatandaşların ülke ekonomisine katkı yaparak ülkeye dönüşlerinin mümkün hale getirilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Askerlik süresinin kısaltılmasına paralel olarak çavuşluğun 8 ay, kısa dönem erliğin 6 ay şeklinde öngörüldüğünü anlatan Çeler, önerinin yürürlüğe girdiği dönemde askerlik görevini sürdürenlere de uygulanabilecek şekilde düzenlendiğini kaydetti.

Önerisinin yasalaşması için kamuoyundan yeterli ilgiyi göstermesini isteyen Çeler, şu anda askerlik görevini yerine getirenlere de hayal kırıklığı yaşamadan görevlerine devam etmeleri mesajını verdi.

 

Özyiğit: Çözüm de üretiyoruz

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise basın toplantısındaki konuşmasında, TDP’nin toplumun sorunlarına eğilen bir parti olduğunu ifade ederek, bu bağlamda sadece eleştiride bulunmadıklarını, sorunların çözmek için öneriler de getirdiklerini kaydetti.

Özellikle yurt dışında yaşayan gençler için askerliğin önemli bir sorun olduğunu söyleyen Özyiğit, seçim döneminde de belirttikleri gibi temel hedeflerinin olası bir çözümle adayı askersizleştirmek, bu gerçekleşene kadar profesyonel askerliğe geçilmesini sağlamak ve bu sürece kadar da askerlik süresini kısaltmak olduğunu belirtti.

Angolemli, Zeki Çeler’in hazırladığı yasa önerisinin bu amaçlar doğrultusunda hazırlandığını ifade etti.

 

Angolemli: Görüşümüz alınmadı

 

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de toplantıda yaptığı konuşmada CTP/BG’nin askerlikle ilgili yasa önerisini sunarken kendileriyle görüşmediğini ifade ederek, “Bize sorulsaydı buradaki eklemeleri o zaman yapacaktık. Ancak olaylar bu şekilde gelişmediği için bu yasa önerisini sunuyoruz” dedi.

Angolemli Pazartesi günü yasa önerisi için Meclis’ten ivedilik kararı çıkmasının önerinin geçmesi için iyi bir işaret olacağını dile getirdi.

 

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi

Genel gerekçe:

Askerlik konusu, gençlerimizi çok yakından ilgilendirmekte olup, pek çok gencimiz askerlikle ilgili yasaların iyileştirilmesini, sürenin kısaltılmasını, daha eşit, adil ve insani koşullarda askerlik yapılmasını, geçmişte yapılan hata ve eksikliklerin affedilmesini arzu etmektedir. Askerlik süresinde Üniversite, Meslek Lisesi ve sair eğitim durumuna göre bir ayırım yapılmaması, sadece her gün evine gidebilen, hafta sonlarını evinde geçirebilen subayların daha uzun süre askerlik yapması da hakkaniyet gereğidir. Ayrıca Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul gören vicdani ret hakkının, Anayasa’ya uygun şekilde askerlik mevzuatımıza girmesi hem gençlerimizin talebi, hem de çağdaş hukukun bir gereğidir. Bu gerekçelerle hazırlanan bu yasa önerisinde:

- askerlik süresinin 8 aya kadar kısaltılması ve mesai şeklinde çalışıp evine gidebilen subayların 10 ay askerlik yapması,

- 90 gün olarak belirlenen ülkede kalma süresinin çok kısa ve yetersiz olması sebebiyle 120 güne çıkarılması,

- kaçaklara ve bedelli askerlik hakkı olup işlemlerini yaptıramamış olanlara af getirilmesi

- en az on yıldan beri yurt dışında yaşayanlara, bedelli askerlik hakkı tanınarak yurt dışındaki yurttaşlarımızın ülke ekonomisine katkı yapması ve ülkeye dönüşlerinin mümkün olması öngörülmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ:

Madde 1: Önerinin kısa ismi düzenlenmiştir.

Madde 2: Bedelli askerlikten yararlanmak için yılda toplam 90 günden fazla ülkede kalmama koşulu, süre kısa olduğundan uygulamada sorun yaratmakta, yurt dışındaki gençlerimiz aileleri ile yeterince görüşememektedirler. Bu nedenle bu süre 120 güne çıkarılmıştır.

Madde 3: Kişinin silah altına alınmayı, politik, vicdani ahlaki veya dini sebeplerle reddetmesi anlamına gelen vicdani ret hakkı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul görmektedir. Ülkemizde de vicdani reddini açıklayan ve bu insan hakkından yararlanmak isteyen gençlerimiz olabilecektir. Bu nedenle Anayasa’ya da uygun şekilde yeni bir 4A maddesi hazırlanarak yasaya eklenmiştir.

Madde 4: Askerlik süresinin kısaltılması gençlerin en önemli talepleri arasında olup eğitim durumuna göre bir ayrımcılık yapılmaması için genel süre 8 ay olarak kısaltılmıştır.

Madde 5: Askerlik süresinin kısaltılmasına paralel olarak çavuş 8 ay, kısa dönem er 6 ay olarak öngörülmüş, mesai şeklinde çalışıp evine gidebilen yedek subayların ise 10 ay askerlik yapmasının adil olacağı düşüncesiyle bu madde düzenlenmiştir.

Madde 6: Genel gerekçede ve 2. maddede belirtilen sebeplerle 90 günlük süre 120 güne çıkarılmıştır.

Madde 7: Genel gerekçede ve 2. maddede belirtilen sebeplerle 90 günlük süre 120 güne çıkarılmıştır.

Madde 8: Genel gerekçede ve 2. maddede belirtilen sebeplerle 90 günlük süre 120 güne çıkarılmıştır.

Madde 9: Genel gerekçede ve 2. maddede belirtilen sebeplerle 90 günlük süre 120 güne çıkarılmıştır.

Madde 10: Genel gerekçede ve 2. maddede belirtilen sebeplerle 90 günlük süre 120 güne çıkarılmıştır.

Geçici 1. Madde: Toplumsal huzura katkı sağlamak amacıyla kaçak durumuna düşenlere af getirilmiştir.

Geçici 2. Madde: Bedelli askerlikten yararlanma hakkı olup da bu hakkı kaybedenlere af getirilmiştir.

Geçici 3. Madde: En az on yıldan beri yurt dışında yaşayanlara, üç yıllık bir süre için bedelli askerlik hakkı tanınarak yurt dışındaki yurttaşlarımızın ülke ekonomisine katkı yapması ve ülkeye dönüşlerinin mümkün olması amaçlanmıştır.

Madde 11: Yasanın yürürlüğe girişi ve kişiler arasında ayrımcılık olmaması için halen askerde olanlara ve bedelli askerlik hakkı kazananlara da uygulanması düzenlenmiştir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.