Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün saat 10.35’te, Meclis Başbakan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında toplandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak bilgiye ve onaya sunuşlar bölümünde görüşülmeleri geçen hafta tamamlanan 5 tasarının üçüncü ve son görüşmelerinin kısa isim okunarak yapılması onaya sunularak kabul edildi.
Genel Kurul’da daha sonra iç tüzük gereği Bütçe Uygulama Sonuçları bilgiye getirildi.
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, “Su Yönetimi” konusunda konuşma yaptı.
Su Yönetiminin Kıbrıslı Türkler tarafından yapılması konusunda hükümetin ne yaptığını soran Çakıcı, bu konuda değişik sesler çıkmakta olduğunu söyledi.
Hükümetin iki tarafının da bu konuda farklı düşünmekte olduğunu söyleyen Çakıcı, burada suyu Kıbrıs Türk halkının yönetmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Ömer Kalyoncu ise söz alarak, üslubun önemli olduğunu, hükümetteki partileri ve TC ile KKTC’yi kavga ettirecek söylemlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti.
UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, suyun gelmesinin önemine dikkat çekerek, su kaynakları tarafından sıkıntı çekilirken Anavatan Türkiye tarafından suya kavuşturulmanın büyük bir olay olduğunu söyledi. Projenin gerçekleşmesinin gururunun yaşanmakta olduğunu vurgulayan Özgürgün, teferruatlar içinde boğulmamak gerektiğini, suyun kontrolünün devlet tarafının yapılmasının zorunlu olduğunu, yönetiminde ise özel sektörün dışlanamayacağını söyledi.
Sayıştay raporları görüşüldü
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Spor Fonu 2010 Mali Yılı Kesin Hesap Sayıştay Denetim Raporu’na ilişkin Sayıştay Komitesi raporu ele alındı.
Genel kurul ayrıca “İskele Kaymakamlığı ile Mehmetçik Bucağı 2011 Mali Yılı Gelir Hesapları Denetim Raporu” ile “İskele Kaymakamlığı ile Mehmetçik Bucağı 2012 Mali Yılı Gelir Hesapları Denetim Raporu” ve “KKTC Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumu’na Ait 1 Temmuz 2013-30 Haziran 2014 Mali Dönemine Ait Hesapları Sayıştay Denetim Raporu”nu da görüştü.
Onaylanan tasarılar
Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülmeleri geçen hafta tamamlanan 5 yasa tasarısının üçüncü görüşmeleri açık isim okunarak yapıldı.
İlk olarak Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik No: 2), Öğretmenler (Değişiklik No:2), Yasa Tasarısı oylaması yapıldı. Tasarlar, 35 kabul ile oybirliği ile onaylandı. Oylamaya 15 milletvekili katılmadı.
Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı ise 34 kabul ile oybirliği ile onaylandı. 16 milletvekili oylamaya katılmadı.
Kamu Görevlileri (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı da 33 kabul ile oybirliği ile onaylandı.
Daha sonra Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik No: 2) Yasa Tasarısı da oybirliği ile kabul edildi. 33 Milletvekilinin kabul oyu verdiği oylamaya 17 milletvekili katılmadı.
Çalışmalarını tamamlayan Genel Kurul, gelecek toplantısını 22 Ekim Perşembe günü yapacak.