Diyalog Gazetesi

Vatandaşın cebi boş

KIBRIS

İşlerin düşmesinden ve gelirlerin azalmasından yakınan esnaf, piyasayı rahatlatıcı önlemlerin alınmasını bekliyor

 Ömer KADİROĞLU

Dövizdeki yükselişin durması, hatta kurların aşağıya çekilmesine karşın, Lefkoşa çarşısında esnafın yüzü gülmüyor. Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu mağaza sahiplerinin büyük bir kısmı işlerin azlığından yakınıyor “Vatandaşın cebinde para olmayınca alış-verişler dibe vuruyor” diyor.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın, yılsonuna kadar piyasaya Bir milyar 150 milyon TL akıtılacağına ilişkin açıklaması ise esnaf açısından bir damla umut olarak görülüyor. Mağaza sahipleri, vatandaşların son aylarda daha çok gıdaya para harcadığını, giyime ve diğer ihtiyaçlara bütçe ayıramadığını söylüyor.


*********

Esnaf ne dedi…?
Bilgin Çevik:
Satışlar piyasanın gereği durgun. Normal şartlarda yılın son ayları durgun geçen işlerimize bir de ekonomik kriz etki edince işler iyice düştü. Yaşanan kriz nedeni ile düşen işlerimize katkısı olur diye kampanyalar yaptık. Kampanyaların biraz da olsa etkisini görsek de buna rağmen piyasalar çok durgun. Geçtiğimiz yıl çok daha iyiydi piyasanın durumu ancak bu yıl çok ciddi bir kriz yaşanıyor.

Cemal Macila:
Satışlarımız iyi olmasa da şükretmeyi biliyoruz. Krizden herkes gibi bizler de etkilendik. Dar gelirli vatandaş bir şey alamaz duruma geldi. Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl çok değişen bir durum olmadı. İnsanlardaki alım gücü düşünce haliyle bizlerin de işleri düşmüş durumdadır. Ümit ederiz ki bu sıkıntılı günler çabucak geçer ve insanların alım gücü normale döner.

Laden Fellahoğlu:
Bu dönem okulların açılması ve dövizin yükselmesiyle satışlarımız durdu. Şu an yeni yıl için hazırlıklar yapıyoruz. Müşterilerimize kolaylık olması adına maliyetine satış günlerine başlamayı düşünüyoruz. İndirimler yaparak karımızdan kesip müşterileri mutlu etme çalışmalarımız var. Alım gücü çok düştü ve insanlar çarşıya çıkamaz durumdadır. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde yirmi oranında işlerimizde bir düşüş söz konusudur.

Özhan Güzeloğlu:
Satışlar şu an son kırk yılın en kötü dönemini yaşıyoruz. Fakirleşen halktan dolayı alım gücü düştü. Şu an sattığımız ürünlerden daha önemli temel ihtiyaçlar vardır. Yüzde yetmiş civarında işlerimizde geçtiğimiz yıla oranla bir düşüş söz konusudur.

Kemal Simavi:
İşlerimizde ciddi bir düşüş söz konusudur. Şu anda battaniye zamanı olduğu için tek yaptığım iş battaniyelerini temizliğe getiren insanlara hizmet vermektir. Geçen yıla oranla işlerde bir düşüş söz konusudur. Bu hep aşağıya düşüş olarak devam edecek. Ekonomik önlemlerle ilgili neler yapılacağı ne gibi çalışmalar yürütüleceğini Reşat Akar köşe yazısında yazdı ancak bu yazılanları kimse dikkate almıyor.

Derya Alp:
Ülkede alım gücü düşen vatandaşlar sayesinde piyasada bir durgunluk vardır. Ticaret Odası’nın başlatmış olduğu kampanyaya biz de destek veriyoruz. Zaten indirim yapıyoruz demeden bu kampanyaya biz de dâhil olduk. Her bütçeye uygun ürün bizde mevcut olduğundan bizim işlerimizde çok ciddi bir düşüş olmadı. Bu zor günlerin kısa sürede atlatılmasını ümit ediyoruz.

Erdal Kul:
Sezon başı olduğu için şu an biraz iyi gidiyor işlerimiz. Ekonomide yaşanan kriz nedeni ile alım gücü insanlarda düştü. Şu an önce sağlık sonra okul sonra da özel ihtiyaçlara harcama yapmak tercih edildiğinden esnafın işleri de düşmüş durumdadır. Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl yüzde 20 civarında bir düşüş yaşanıyor satışlarımızda. Bu günlerin kısa sürede atlatılmasını ümit ediyorum.

Haydar Ünlü:
İşlerimiz çok kötü. Özellikle Surlariçi bölgesi tamamen öldü. Eğer ben bugün geçimimi buradan sağlıyor olsaydım kapatıp gittiydim. Emekli olduğum için idare edebiliyorum. Ekonomik kriz de işlerimize ciddi etkiler yaptı. Alım gücü düşen insanlar ilk olarak acil ihtiyaçlarını karşılıyor. Ekstra harcamalar insanlar yapamıyor. Piyasanın durumu çok kötü Allah yardımcımız olsun.

Özkan Aşardağ:
İşler çok düşüş yaşadı. Her şey pahalı oldu ancak asgari ücret olduğu yerde sayıyor. İnsanların alım gücünde ciddi bir düşüş var. İnsanlar artık gıda ihtiyaçlarını alırken bile tereddüt ediyor. Ümit ederim ki bu kötü günler biran önce geçer ve hem vatandaş hem de esnaf rahat bir nefes alır”.

Reşat İnceer:
İşlerimiz şu an biraz durgun gidiyor. Yılbaşı öncesi olması nedeniyle biraz durgunluk yaşanıyor. Ayrıca krizin etkileri hala daha insanların üzerinde olması nedeni ile insanlarda alım gücü düşük. Biz idare ediyoruz ancak bir düşüş söz konusudur. Geçen yıla oranla işlerimiz stabil bir şekilde devam ediyor. Sadece kriz döneminde bir düşüş yaşandı.

Yakup Bağcı:
Bu yıl yaşanan kriz nedeni ile işlerimizde bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 bir düşüş söz konusudur. Piyasada yaşanan ekonomi sıkıntılar nedeni ile insanlarda alım gücü düştü. İnsanlar artık ihtiyaçlarını almayı tercih ediyor ekstra harcamalardan kaçınıyor. Bu kötü günlerin geçeceği inancındayım.

Özkan Zeki:
İşlerimiz Rum komşularımız geldiği sürece var ancak buradaki vatandaşlar yaşanan ekonomik sıkıntı nedeni ile alım gücü düştü ve artık en aciller dışında alışveriş yapmaya korkuyor. Şu an turistler var ve bu turistler nedeni ile günümüzü geçiriyoruz. Onlar da olmasa kapatma noktasına geleceğiz. Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl işlerimizde turistler ve Rum komşularımız nedeni ile daha güzel bir hal aldı.

Hüseyin Yıldır:
Ekonomik kriz nedeni ile insanların alım gücü düştü ve işlerimizde düşüş yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıla oranlar işlerimizde yüzde 30 civarı bir düşüş yaşadık. Bu günlerin geçeceği ve insanların rahat bir nefes alacağı inancındayım. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.