Diyalog Gazetesi

Vatandaş biraz rahatlar

KIBRIS

Harmancı, eşel-mobil sisteminin tekrardan uygulamaya konulmasını istedi

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Mehmet Harmancı, eşel-mobil sisteminin tekrardan uygulamaya konulmasını istedi.

Harmancı tarafından yapılan yazılı açıklamada, dövizdeki yükseliş ve zamlarla ekonomik olarak sıkıntıya giren vatandaşların biraz olsun rahatlaması için eşel-mobil sisteminin tekrardan uygulamaya konulması gerektiği kaydedildi.

Hayat pahalılığı hesaplanırken, sepet içerisindeki madde ağırlıklarının en son 2008 yılında belirlendiğini anımsatan Harmancı, maddelerin ve ağırlıklarının güncellenmesi gerektiğini kaydetti.

TDP Ekonomi Komitesi Üyeleri ve bazı ekonomi uzmanları ile bir toplantı gerçekleştirerek, ülkedeki ekonomik veriler ile hükümetin uygulamalarını konuşan Harmancı yazılı bir açıklama yaparak ortaya çıkan verileri değerlendirdi.

 

“Yanlışlık hesaplamada değil...”

Harmancı, Maliye Bakanı Mungan’ın geçtiğimiz haftalarda sendikalarla görüşmesinin ardından, 2013 yılı ikinci altı aylık dönemde oluşan % 6,89 hayat pahalılığı oranının maaşlara yansıtıldığı takdirde, başka bir artış yapılamayacağı yönündeki açıklamasının, 2014 yılında eşel-mobilin uygulanmayacağı anlamına geldiğini söyledi.

Bakan Mungan’ın ayrıca, DPÖ’nün açıkladığı Hayat Pahalılığı rakamlarının gerçeği gösterdiğini ve çalışmaya hiçbir müdahalede bulunmadıklarını söylediğini de anımsatan Harmancı, yanlışlığın hesaplamada değil, hesaplama kriterleri ile yönteminde olduğunu iddia etti.

 

Bu gerçekler dikkate alınarak Hane Halkı Bütçe araştırmasının 2014 yılı baz alınarak tekrarlanması gerektiğini belirten Harmancı, “Ayrıca Türkiye’de ve AB ülkelerinde olduğu gibi, endeksler oluşturulurken sadece Bütçe Anketi çalışmaları değil, Kurumsal Nüfus Anketi, Turizm Anketi, Sağlık Harcamaları Anketi, Eğitim Harcamaları Anketleri de yapılarak, oluşturulacak olan sepetin değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz” dedi.

 

Sepette neler var neler yok

Hayat Pahalığı hesaplanırken, sıfır kilometre araçların sepet içerisinde yer alırken, ikinci el araçların yer almamasının bir eksiklik olduğunu belirten Harmancı, döviz harcamalarında önemli kalem olan ev kira ve/veya taksitlerinin sepette yer almasına rağmen, dikkate alınan ağırlığının gerçekleri yansıtmadığını kaydetti.

Maaş ve ücretlerin belirlenmesi, bazı yatırımların yönlendirilmesi gibi konularda karar verilirken, sadece TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) değil, başka bir takım rakamlara da bakarak kararlar üretmek gerektiğini kaydetti.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.