Diyalog Gazetesi

Üzücü tablo

KIBRIS

Ülkeye turist gelmesinde büyük katkıları olan 135  seyahat acentesinden sadece 20’sinin aktif olduğu belirtildi

 Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği’nin (KITSAB) genel kurulunda sektörün sorunlarına parmak basıldı. Turizm Bakanı Ünal Üstel, ülkeye turist gelmesinde acentelerin payının büyük olduğunu belirtti. Üstel, seyahat acentelerinin her geçen gün kötüye gittiğini ifade ederek, “135 acenteden sadece 20’si aktif” dedi.

Üstel, “Ülkenin geleceği ve önümüzü açacak olan turizmdir. Sektör içinde birlik beraberlik korunmalı.
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim de devlet desteğinin önemli olduğunu belirtti. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner de, sektördeki örgütlerin koordineli çalışmamasını eleştirerek, böyle olunca hükümet üzerinde istenilen etkinin yapılamadığını söyledi. 
Genel kurulda son konuşmayı yapan Başbakan Ersin Tatar da, turizmi sevdiklerini ve önem verdiklerini ifade ederek, sektörün, ekonomi, maliye, cari açık, kültür, sanat ve insanlık için katkısının bilindiğini söyledi.

Genel kurul yapıldı
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği 31’inci Genel Kurulu yapıldı.
Genel Kurul’a Başbakan Ersin Tatar, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen Genel Kurul, İbrahim Yapıcıoğlu başkanlığındaki divanın oluşturulmasıyla başladı.
Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan KITSAB Başkanı Erkan Kilim, devletin başlarını yanlarında görmenin kendilerini güçlü kıldığını ifade ederek, turizmin seyahat ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Turizmin, bir devlet politikası olması gerektiğini ifade eden Kilim, ülkede seyahat acentesi olmanın büyük fedakarlık gerektirdiğini, devlet desteğinin önemli olduğunu belirtti.
Kilim, “Her gelen turist ülkeye katma değer olarak geri döner. İnsanlık dışı izolasyonlarla mücadelemize rağmen acenteler bu ülkeye Bir milyonun üzerinde turist getirebilmektedir” dedi.

Çağıner: Değişim zamanı geldi
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner de, sektördeki örgütlerin koordineli çalışmamasını eleştirerek, böyle olunca hükümet üzerinde istenilen etkinin yapılamadığını söyledi.
“Birlikte çalışmadığımız sürece başarı şansımız yok” diyen Çağıner, değişim zamanının geldiğini kaydetti.
Çağıner, “Acenteler ve otelciler eğer koordineli çalışırlarsa, hem refahımız gelişir, hem de turizm gelirleri yükselir. Turizm ve Yükseköğrenim geleceğimiz için en önemli iki sektördür” dedi.

Savaşan: Hükümet yola çıktı
Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan da, Dimağ Çağıner’in söylediklerine katıldığını, ancak kendinin bu alanda daha farklı bir mesajı olduğunu belirtti.
Savaşan, yıllardır bekledikleri, ‘turizmin bir devlet politikası olması’ talepleri için ilk kez mevcut Bakanlar Kurulu’nun bir adım attığını vurgulayarak, bunun 2020’de sürdürülebilir bir yapıda olması için hükümetin yola çıktığını söyledi.

Sucuoğlu: Ortam hazırlanmalı
Sucuoğlu, turizmle ülkeye bir milyar üzerinde katkı sağlandığını söyleyerek, bunun halka hissettirilemediğini belirtti.
Sucuoğlu, turistin ülkeye gelirken getirdiği parayı geri götürmemesi gerektiğini de kaydederek, “Köy ve kasabalarda paranın harcanabileceği ortamlar hazırlamalıyız. En büyük eksiklik de halkın farkındalığının olmasıdır” dedi.
Sektördeki KKTC’li çalışan oranının istenilen düzeyde olmadığını da anlatan Bakan Sucuoğlu, bunun yüzde 20’lerin üzerinde olduğunu, ancak bunun nasıl daha fazla olabileceğiyle ilgili temaslarının sürdüğünü belirtti.

Üstel: Kötüye gidiyor
Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel de, seyahat acentelerinin her geçen gün kötüye gittiğini ifade ederek, ülkede 135 civarında acente olduğunu, ancak bunlardan sadece 20’sinin aktif olduğunu söyledi.
Ülkeye gelen Bir milyon 200 bin turist rakamında sektörün payının büyük olduğunu kaydeden Üstel, UBP döneminde başlatılan teşvik programı ile bu rakamların yükseldiğini, açığın kapatıldığını belirtti.
Üstel, “Ülkenin geleceği ve önümüzü açacak olan turizmdir. Sektör içinde birlik beraberlik korunmalı. Sıkıntılarımız var ama aşmak için önce kendimizi düzelteceğiz” dedi.
Yeni hedefin 2 milyon turist ve daha fazla gelir olduğunu kaydeden Üstel, “Havada, ticarette ambargolar var. Ülkede de bazı sıkıntılar var. Ama sizlerin katkısı ile bu olumlu bir hale çevrildi” dedi.
Acente ve otelcilerin 2017-2019 yılları arası teşviklerin geçmiş hükümet tarafından ödenmediğini de söyleyen Üstel, “Yüzde 50 civarı cari açık turizmden karşılanır. 2020’den sonra ülkenin önü açılmış olacak” dedi.

Tatar: Devlet politikası olmalı
Genel Kurul’da son konuşmayı yapan Başbakan Ersin Tatar da, turizmi sevdiklerini ve önem verdiklerini ifade ederek, sektörün, ekonomi, maliye, cari açık, kültür, sanat ve insanlık için katkısının bilindiğini söyledi.
Tatar, turizmin bir hükümet ve devlet politikası olması için kararlılıklarının devam ettiğini de dile getirerek, yeni yönetimin önemli işlere imza atmasını diledi.
Kapılarının herkese açık olduğunu da söyleyen Tatar, “KKTC olarak altyapımızı, yollarımızı, elektriğimizi her şeyimizi güçlendirerek, turiste de ziyaretçiye de imkan sağlamak ve burayı bir cazibe merkezi yapma noktasındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Tatar, 25 bin plus yatağa doğru gidildiğini ve tüm projeler tamamlandığında 40 bin yatağa ulaşılacağını söyleyerek, belli bir yatak kapasitesine gelindiğinde KKTC’nin dünya turizminde bir marka olarak kendini kabul ettireceğini belirtti.
Tatar, bu konudaki inancının tam olduğunu ifade ederek, “Sizlere, sektöre ve KKTC’ye güveniyorum, mutlaka hep birlikte başarılı olacağız” dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.