Diyalog Gazetesi

Uzmanlar emekli olabilecek

KIBRIS

Meclis’te görüşülen Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi kabul edildi

İskele Kaza Mahkemesi’nin açılış töreni nedeniyle dün öğleden sonraya alınan Meclis’teki birleşim, yaklaşık 1.5 saatlik rötarla 14.40’da başladı.
Milletvekillerinin toplanmasıyla yeterlilik sayısına ulaşılan Cumhuriyet Meclisi’nde, Komite Başkanı Menteş Gündüz’ün konuyla ilgili raporu okumasıyla görüşmeler başladı. Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin oylamaya sunulduğu yasa Meclis’te oybirliği ile kabul edildi.
Yasa önerisi, “Devlete mali açıdan ek külfet getirmeden ve kamu düzenini bozmadan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı altında hizmet yapan 40 yaşındaki kadınlar ile 45 yaşına gelen erkek mukaveleli er ve erbaşların hizmetlerinin emekli oluncaya kadar güvence altına alınması ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın sivil kadrolarında istihdam edilmelerine” yönelik kuralları düzenliyor. 
UBP grubu protesto ederek salonu terk etti 
Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin yanı sıra Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi. İlk olarak Komite Başkanı Birikim Özgür yasa tasarısına ilişkin raporu okudu. 
Bu sırada UBP Milletvekili Ersan Saner söz alarak, komitede uygun bulunmasına karşın Alihan Pehlivan’ın YYK üyeliğine atanmasına ilişkin önerilerinin Genel Kurul’da oybirliğiyle reddedilmesini eleştirdi. Saner, protesto etmek için Meclis salonunu terk edeceklerini söylemesinin ardından, UBP grubu meclisi terk etti.
Saner’in konuşmasının ardından söz alan CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, komitenin sadece hukuka uygunluğu değerlendirdiğini, uygun bulunmasıyla adayın onay için Genel Kurul’a gönderildiğini anlattı. 

Özgür: Kararnameler yasalaşacak
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, maaşlar ve hayat pahalılığı ile ilgili kararnamelerle yapılan düzenlemeleri yasalaştıran Kamu Görevlileri Değişiklik Yasası ve bir dizi ilgili tasarıyı oyçokluğuyla onayladı.
Komite Başkanı Birikim Özgür, Hayat Pahalılığı uygulaması ile ilgili hükümete bir takım eleştiriler yönetildiğini ifade ederek, bu eleştirilere karşılık kamu çalışanlarının baremlerinin düzenlenmesine yönelik hükümetin yasa gücünde kararname çıkardığını ve bu kararnamelerin yasalaşacağını anlattı.
Sosyal adaleti yeniden tesis etmek adına bir düzenlemeyi hayata geçirmek üzere bu yasa tasarılarının hazırlandığını ve Meclis’e getirildiğini belirten Özgür, komitelerde de bu görüşle çalıştıklarını kaydetti. 


Mungan: Kaynaklar yatırım için kullanılacak
Maliye Bakanı Zeren Mungan da, “Yasalar, uzun süreçli öngörülerin sonuçları olarak bilginize getiriliyor. Mali konularda üç temel yaklaşımla hareket ettik. KKTC insanın geleceğini ipotek altına alan borçları artırmamak ve ödenebilir hale getirmek, cari kaynakların belirli sınırlar dahilinde kalması yönünde davranmak ve cari gidere yöneltilecek kaynakların ekonominin büyümesi ve yatırım için kullanılması hedeflerimiz arasındadır” dedi. 
Tüm alınan kararlarda bu prensiplerle hareket edildiğini belirten Mungan, 2011 yılından sonra işe girenlerin maaşlarının bir yasayla yeniden düzenlendiğini, 47-2010 tarihli yasanın da hangi koşullarda kamuya istihdam yapılacağının belirlediğini anımsattı. 

Angolemli: Yeterli değil…
Mungan’dan sonra TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli söz aldı. Angolemli, Başbakan ve Maliye Bakanı’nın konuşmaları üzerine söz aldığını, yapılan konuşmaların inandırıcı olmadığını, maaşlarda yapılan artışların yeterli olmadığını söyledi. 
Angolemli, hükümetin “Göç Yasası”na ilişkin verdiği sözlerin önemli olduğunu söyleyerek, “Halktan özür dileyin. ‘Biz geldik ve baktık ki bu yasayı değiştiremeyiz’ deyin. Bu artışlarla maaşların eşitlenmesi en az 10 yıl ister” dedi. 

Yorgancıoğlu: Tek bir polis alınmadı
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da yanıt konuşmasında, şeffaflık üzerine söylemler yapıldığını, bunun doğru bir talep olduğunu, zaten kendilerinin de yaptıkları işleri paylaştıklarını kaydetti. Yorgancıoğlu, “Ancak şeffaflık diyerek bazı işleri olmadığı halde varmış gibi göstermek ne kadar doğrudur” diye sordu. 
Yorgancıoğlu, CTP-BG ile DP-UG hükümeti döneminde Polis Örgütü’ne tek bir polis alınmadığını da belirtti. 
Ekonominin kayıt altına alınmasının istendiğini ancak kayıt altına alma çalışmalarının da eleştirildiğini ifade eden Yorgancıoğlu, “Burada bile muammalı açıklamalar yapılıyor” dedi. 

Çeler: Hükümet şeffaf değil
TDP Milletvekili Zeki Çeler ise iç tüzüğü okuyarak, hükümete sorulan sorulara gerekirse kapalı oturumlarda yanıt verilmesi gerektiğini belirtti. 
Yasa gücünde kararnameleri eleştiren Çeler, hükümetin şeffaf olmadığını iddia etti. 
Çeler, Özelleştirme Yasası’nın yerinde saydığını, bu yasa geçmeden eşitliğin sağlanamayacağını da söyledi. 
Özel sektörde çalışanların haklarının korunamadığını söyleyen Çeler, “Devlet çalışanlarını bir nevi sömürmek doğru değildir. Düşük maaş alanların şartlarını iyileştirmek 70-100 TL artış ile sağlanamaz” dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.