Diyalog Gazetesi

Üzgünüm

KIBRIS

Asrın projesinde düğmeye basan eski Başbakan İrsen Küçük, suyu yönetmek isteyenlere ‘gerekli yatırımlar için’ 600 milyonu nerede bulacaklarını sordu

Aytuğ TÜRKKAN
Türkiye,dünyada bir İLK’i gerçekleştirilerek Kıbrıs’a suyu ulaştırdı, ancak şimdi de bunu kimin yöneteceği tartışılıyor. 
Projenin gerçekleşmesinde büyük katkısı olan eski Başbakanlardan İrsen Küçük, Diyalog’a yaptığı açıklamada, yaşanan tartışmalardan büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Küçük, “Şimdi kısır tartışmalara değil, iş yapmaya ihtiyacımız vardır” dedi.
Suyun dağıtımı konusunda yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için de yaklaşık 600 milyon lira gerektiğini anımsatan İrsen Küçük, suyu yönetmeye talip olanların bu kaynağı nasıl nereden bulacaklarını sordu.

“Hükümetin çözüm için zamanı var…”
İrsen Küçük kendisinin Başbakan olduğu dönemde Türkiye ile yapılan protokolün suyun Anamur’dan Geçitköy Barajı’na ulaştırılmasını kapsadığını söyledi. 
“Suyun baraja ulaşması sonrasında dağıtımın nasıl yapılacağına ilişkin bir anlaşmamız yoktu. Günü geldiğinde o konuyu da çalışacaktık ancak sonrasında bizim görevimiz bitti” diyen Küçük, 29 Ekim’de suyun Lefkoşa’ya akacağının açıklandığını ancak Geçitköy Barajı’nın dolması için daha zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti. 
Küçük, “Geçitköy 26,5 milyon metre küplük bir baraj, dolması için 3-4 ay zaman ister, o nedenle hükümetin bu sorunu çözmesi için zaman vardır” dedi.

“DSİ’nin deneyimlerinden faydalanılmalı”
Küçük, “Süreç içerisinde hükümetin Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle oturup suyun yönetimi konusunda bir yol bulması gerekir” diyerek yapılan projenin önemine işaret etti. Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim için 75 milyon metre küp su çok önemlidir elbette, ama Türkiye için bu miktar orta ölçeklidir. Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) bu konuda deneyim sahibidir. Bu deneyimleri kullanmak gerekir”

600 milyonu kim verecek? 
Suyun yönetimi konusunda yapılan tartışmaları da değerlendiren Küçük, “600 milyon TL’lik daha bir yatırıma ihtiyaç vardır. Suyu yönetmeye talipsek bu parayı da nereden bulacağımızı bilmemiz gerekir. Yapılması gereken ishale hatları, dağıtım şebekeleri, arıtma tesisleri, kanalizasyonlar var. Kim yapacak bu yatırımları, nasıl yapacak? Keşke bizim imkanımız olsa da yapabilsek. Ama maalesef Sosyal Sigortalı’ya verecek 30 milyonumuz yok, 13’üncü maaş belirsizliği devam ediyor. Bunlar gerçeklerimiz…”
Söz konusu yatırımları ya DSİ’nin ya da özel bir kuruluşun yapabileceğine vurgu yapan Küçük, “ Ama özel bir kuruluş yapacaksa devlet de işin içerisinde olmalı ve sağlam bir mutabakat yapılmalıdır” uyarısında bulundu. 

Tartışma değil iş yapma zamanı 
Küçük, “Yönetiyoruz demekle olmaz. 2 trilyonluk bir proje var ortada.. Benim zamanımda düğmeye basıldı ve şimdi de gerçekleşti. Kısır tartışmaların içinden çıkmak lazım, iş yapmak lazım” diye konuştu. 
 
Mülkiyet tartışması
İrsen Küçük’e su borularının geçtiği yerlerin mülkiyetine ilişkin tartışmalar yapıldığının hatırlatılması üzerine bu konuya açıklık getirdi. Küçük şunları söyledi: 
“Biz yaptığımız anlaşmada sahilden Geçitköy Barajı’na kadar olan 3,5 kilometrelik bir alanın mülkiyetini verdik. Bu Türkiye’de sahilden Alaköprü barajına kadar olan alan için de geçerliydi ki, bizden çok daha uzundur oradaki mesafe.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.