Birleşik Krallık’ta geçtiğimiz hafta yapılan referandum sonuçları, İngiltere de eğitim görmekte olan veya bunu hedefleyen öğrencilerde endişe yarattı.
Referandum sonuçlarına göre AB üyeliğinden çıkma kararı alınması ile yeni bir sürecin başladığı biliniyor. Ancak uygulama sürecinin en az 2 yıl alacağı, diğer AB üyesi ülkelerle yürütülen uygulamaların sonlandırmasının ise 20 yıla kadar uzayabileceği belirtiliyor.
Eğitim Koordinatörü ve Kişisel Gelişim Uzmanı Cemre Akar, konuyla ilgili değerlendirmesinde
“şunu söyleyebiliriz ki müzakerelerin sonuçlanması ve kesin anlaşmalara varılması zaman alacağından en az iki yıl gibi bir süre halen İngiltere’de eğitim görmekte olan veya Eylül ayında eğitime başlayacak üniversite öğrencilerini etkilemeyecek”dedi.
Cemre Akar şunları kaydetti:
Ayrıca ayrılma kararının devletler arası anlaşmanın yürürlüğe girmesinin uzun yıllar alabileceği, bu süre zarfında İngiltere’nin, AB üyesi olarak uygulamaları sürdüreceği belirtiliyor.
Şahsi kanaatimce “Eğitim Sektörü” ülkeler için göz ardı edilemeyecek bir gelir kaynağıdır bu nedenle AB’den çıkma kararı alınsa dahi AB üyesi ülkelerden gelen öğrenciler için farklı harç uygulamaları söz konusu olabilir.
Görüşmeler sonucu AB üyesi ülkelere tanınan özel harç olanaklarının sağlanmaması durumunda öğrencilerimizi farklı Avrupa ülkelerine yönlendirme çalışmalarına başlayacağız. Belçika, Hollanda, İrlanda veya Almanya tercihlerimiz arasına girebilir.
Ayrıca AB’den ayrılma kararından memnun olmayan İskoçya eğer farklı bir referandum ile Avrupa Birliğinden ayrılmazsa, İskoçya da alternatiflerimiz arasında olacaktır.
Yine TC üniversitelerinin birçoğu IGCSE, A’level ve SAT sonuçları ile Kıbrıslı öğrencileri kabul ettiği sürece, TC üniversiteleri de birçok öğrenci için iyi bir alternatif olacaktır.
Bizler Eğitim Danışmanları olarak her zamanki gibi gelişmeleri yakından takip edecek ve öğrencilerimiz için en iyi seçenekleri araştırmaya devam edeceğiz.”