Diyalog Gazetesi

‘Üvey evlat değiliz’

KIBRIS

‘Unutulmuş’ köylerden biri olan Pamuklu’nun sakinleri devletten ilgi ve hastane bekliyor

Sonuç CEVİZCİ
Karpaz’ın güzel köylerinden biri olan Pamuklu’da yaşayan vatandaşlar, gerek belediyeden, gerekse devlet hizmetlerinden yeterince yaralanamadıkları söylüyor ve ‘üvey evlat muamelesi’ gördüklerini belirtiyor.
Civar köyleri de kapsayacak şekilde bir hastane projesinin bulunduğunu anımsatan köylüler, bunun acilen hayata geçirilmesini talep ediyor.
Diyalog TV Halk Meclisi programı geçtiğimiz hafta Mehmetçik Belediyesi’ne bağlı Pamuklu köyünde gerçekleşti. 
Pamuklu’nun bağlı olduğu Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli ve muhtar Hasan Çelik’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da katıldı. 
Gülyaz Restaurant’ın otantik ortamında yapılan canlı yayına bölge halkı yoğun ilgi gösterdi.

Hasan Çelik: ( Pamuklu Muhtarı) 
Mehmetçik Belediyesinden istenen hizmetler eşit ve zamanında alınamıyor. Yol kenarlarındaki otlar temizlenmiyor. Aynı şekilde parkımızda otlar içerisinde. Bafra turizm bölgesine gidilen yol tek. Burası ancak otellere bir yürüyüş yolu kaldırım yok. Mehmetçik köyünde yapılan yürüyüş yolları otopark olarak kullanılıyor. Neden bu yatırımlar yapıldı o zaman. Hayvancılık, devlet ve özel sektörde çalışıyor köylümüz. Özel sektörde asgari ücrete 12 saat çalışılıyor. Ucuz işçilik nedeniyle yerli insandan ucuza iş gücünden faydalanılıyor. Tam teşekküllü 36 oda 72 yataklı bir hastane projesi vardı. Biz sağlık ocağı yerine hastane istiyoruz. 1974’ten sonra Karpaz bölgesine hiçbir yatırım olmadı, terk edilmiş bir bölge. Ava geliyorlar köpekleri bırakıyorlar, pikniğe geliyorlar çöplerini bırakıyorlar. 
Yaşar Demir (Kumyalı Muhtarı) 
Kumyalı’da turizm alanı ölü. Bir turizm uygulama otelimiz var, terkedilmiş fare yuvası içerisinde. Kumyalı plajı ve sahili pislik içerisinde. Bölgemizde gençlere verilen arsaların yeri bilinmiyor. Para istediler arsa için, arsanın yeri belli değil, suyu, yolu yok. Bölgemiz emirname içerisinde sekiz yıl önce verilen arsaları kullanamıyoruz. Gençliğe sıfır faizli bir yardım gerekiyor. Mehmetçik yol kavşağına kadar radar yok. Ölümler yaşanıyor, devletten yardım bekliyoruz. Sanayi bölgesi ihtiyacı var. 
Cuma Ülker: 
Pamuk tarlaları vardı eskiden şimdi pamuk yok. 2000 yıllarında kırsal kesim arsaları yapıldı. Ev yapanlar bin pişman kışın çamur yazın toz toprak, yol yok. Sağlık Merkezi yapılacak yıllardır temeli atılamadı.
Abdurrahim Türkmen 
1975’te köye geldiğimizde tütün de ekerdi insanlar. Üretim yaparak umutluydular, hayvancılık aktifti, harnuplar ilaçlanırdı ancak şimdi harnuplarda kurudu üretim de kalmadı. İskele Pamuklu arası olan yol 6-7 yıldır yapılamıyor. Hükümet gelip gidiyor bütçe yok, protokol yok yol kaldı. Sağlık Ocağı için İki kere ödenek koyulduğu halde bir icraat olamadı. Bütün sorunlar devletin yerel yönetimlerle hizmet yapmamasından kaynaklanıyor. Köylerin ismi değiştiriliyor. Küçük sanayi bölgesi için yerler var. Ulaştırma Bakanlığı ne iş yapıyor ülkede merak ediyorum. Bazı yerlerde durak yok, yollar yapılmıyor, bozuk, karanlık. 
Göksal Hacıhasanoğlu (Siphai Muhtarı): 
Bölgede olmazsa olmazlardan biridir hastane. Takibini bırakmayacağız, bölge insanımız hizmet alması için uğraşacağız. Yeni Erenköy belediyesi hizmet vermiyor. Bir takım sıkıntılar yaşanıyor, ormanlar dere yatakları çöp doldu, Otlar temizlenmiyor. Su sıkıntısı yaşanıyor, herkes su saatini sökmek durumunda kaldı. Patlaklar var, su boşa aktı. 
Osman Zorlu: 
Mehmetçik’te 1959 yılında Sağlık Merkezi yapıldı. Geçmiş hükümetler döneminde hastane yapılacağı söylendi. Uygun yerlere gitmediler bir mandıranın alanını uygun buldular. Yapılması planlanan yerde uygun değil. Hastane için 35 doktor, 70-80 hemşire, 40 personel ihtiyacı olacak. Tam sağlıklı bir merkez yapılmazsa acil hastalar hayati tehlike yaşayacak.
Kerim Yıldız:
Devletten hastane yapılmasını talep ediyoruz. 
Yakup İskender:
18 yıldır bu köyde oturuyorum, eğitimciyim. Mezun ettiğimiz öğrencilerin yarısı bölgeyi terk etti. En önemli sorun Karpaz umudunun bitmiş olmasıdır. Devlet ve hükümetlerin A planı yoksa B planı da mı yok. Girne Lefkoşa bitirildi Karpaz bozulmasın düşüncesi var güzel. Ancak bölge eskiden tarım bölgesiydi. Türün, harnup, zeytincilik, balıkçılık vardı. Bölgede tutunabilecek hiç bir şey kalmadı. Kırsal kesim arsalarının alt yapısı yok. Turizm bölgesi ise burası devlet buraya sahip çıkmalı. Asgari ücret insani bir ücret değil. Bölgemizin yatırıma ihtiyacı var.
Harun Avşar:
2004 yılında Mehmetçik Belediyesinde işe girdim 2007 yılında ayrıldım. Belediye aşağılara gitti. Bir zaman palmiye dikildi başkada yatırım olmadı. Çöplük gibi etraf, 15 yıldır yağ değirmen kokusu çekiyoruz. Hayvanların pislikleri kuyulara atılıyordu artık öyle değil. Bir havuz yapıldı pislikler oraya atılıyor.
Cenk Şeren: 
Turizmin ana damarı olan yerler, Bafra, Pamuklu ve Kumyalı’dır. Kumyalı plajı hizmete girerse gençler istihdam edilebilir. 2009 yılında burada hastane olmadığı için babamı kaybettim. Bisiklet yolları yapılsaydı ve ışıklandırılsaydı. Kaldırım ve ışık yok.
Cuma Onbaşı: 
Halk olarak tek ses şeklinde sesimizi duyuramadık. Bölge olarak bireysel hareket ediyoruz. Ortak payda da buluşabilseydik sesimizi duyurabilirdik. Her bölgenin sorunu birbirinin sorunu olmalıydı ve hep birlikte hareket etmeliyiz. Bölgemizi birlikte hareket etmeye davet ediyorum. 1974’ten beri 40 hükümet geldi geçti ancak bu şikayetlerin temelinin oluşmasına rağmen 30 yılda bazı siyasi partiler birinci parti geliyor. Bir parça halk da kendinde suç bulmalı.
Cemi Sarıçizmeli ( Mehmetçik Belediye Başkanı):
Belediyeler mali ekonomik açıdan sıkıntılı bir dönem yaşıyor. İdari ve mali sıkıntılar çekiyorduk toparlamak zor oldu. Geleceği görerek ihtiyaç doğrultusunda yatırım yapılması düşüncesindeyim. Bölgedeki alt yapı sıkıntıları hat safhada. Bölgelerin ihtiyaçlarında fikir jimnastiği yaparak plan program çerçevesinde ilerlemeliyiz. Kendi İmar planımızı başlattık.
Musatafa Naimoğluları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı): 
Hizmetlerin halkın ayağına getirilmesi gerekiyor. Hastane yanında, üniversite hizmetleri de buralara gelmeli. Turizmin gelişmekte olduğu bölgede birlik beraberlik içerisinde hareket edilmeli. Siyaset insanları acımasız düşüncesizce eleştiri yapmaya getirdi. Akaryakıta sürekli gelen zam, dövizdeki tırmanış, kuraklık, su fiyatları, susuzluk, halkın ekonomik sıkıntı çekmesi, tarımsal arazilerin yapay büyüme ile ortadan kaldırılması konuşulmalı gündeme gelmeli. 
Hüseyin Olgunay: 
Köylü her zaman mağdur. İşlerin yoğun olduğu dönem dövizde patlama oldu. Mazota, elektriğe, suya zam devlete verilen ürünün parası alınmıyor. Bir seçim halidir gider, memleketin hal ne olacak. Eylem zilleri çalıyor, hiç bir şeyden de korkmuyoruz. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.