Mesarya’nın küçük ve güzel köylerinden biri olan Pınarlı’da yaklaşık 200 kişi yaşıyor. Köylünün önde gelen sorunu yıllardan beri ihmal edilen 2 kilometrelik bir yolun yapımı. Bu konuda geçmiş hükümetten defalarca söz aldıklarını, ancak sonuca gidilemediğini belirten köylüler “Umudumuz yeni hükümetin yeni Ulaştırma Bakanında” dedi.
Diyalog TV Halk Meclisi programının 72’nci buluşması Serdarlı’ya bağlı Pınarlı köyünde gerçekleştirildi. 70 haneye sahip küçük bir Mesarya köyü olan Pınarlı’da yol ve ağıl sorunu köylüleri bezdirmiş durumda. Küçük bir köy oldukları için siyasilerden ilgi görmediklerini anlatan köylüler, 2 kilometrelik bir yolun dökülmemesinden ve köy içerisindeki ağılların dışarıya çıkarılmadığından dert yandı.
Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar’ın ev sahipliğinde TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlulları ve Küçükbaş Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier’in de katıldığı program Diyalog Tv’den canlı yayınlandı.
Programda söz alan konuşmacıların görüşleri şu şekilde oldu:
Ahmet Ardahan (Pınarlı Muhtarı):
Küçük bir köyüz, 200 nüfusumuz var. Gelip geçen hükümetlerden pek fazla ilgi görmedik. Bir yol başlandı Pınarlı Serdarlı arasında ancak yarım kaldı, yapılmasını talep ediyoruz. Hayvancılık, ziraatla uğraşıyoruz. Sularımızda düşüş var, köylü iyi faydalanamıyor. Türkiye’den gelen su içme suyu olarak geldi ancak tarım için gelmedi.
Salih Bayraktar (Serdarlı Belediye Başkanı):
Köyde yaklaşık 70 hane var. Bu topraklarda yaşayan insanların yaşam kalitelerini artırmak için destek vermeye çalışıyoruz. Biriken borçlardan dolayı suyu kesilen vatandaşımız var. Taksitlendirme önerisinde bulunduk ancak gelemedi sağlığına kavuşunca gelirse sorunu çözmeye çalışırız. Gönendere halı saha projesi ile ilgili uğraşımız devam ediyor. Tespit edilen yer özel şahsa ait bir yer ve hukuksal araştırma yapılıyor. Yasal süreç tamamlanınca proje gerçekleştirilecektir.
Mehmet Kırgız:
Seçim öncesi ilgili bakan köye ziyaret yaptı. Köylü mandıralar yolu ile iki köyü birbirine bağlayan yolun yapılmasını istedi. Söz verdi yapılacağına dair, ihaleye çıkıldı ancak seçim yasaklarına takıldı gerekçesiyle köylüyü kandırdılar. Karayolları Dairesi’ne baskı yaptık kendi imkanlarıyla yapılacağı söylendi ancak getirilen malzeme yağmur yağdığı zaman hiçbir aracın gidemeyeceği bir malzeme. Seçim bitince boruları çekmeye başladılar yol yarım kaldı. İnşallah yeni hükümet bu yolu tamamlar. Herkese bir belge verdiler mandıra yeri verilecek diye hepsinin parseli aynı. Verilen parsel eski mandıraların parseli. Gelen geçen bütün partiler vatandaşla alay ettiler.
Hüseyin Olgunay
Herkes gücüne boyuna göre konuşmalı bu düzende. Kendi içimizdeki sorunlara bakalım. Zorlu bir maraton var önümüzde. Haziran ayı 2017 kulak numarası arpa verilerek ödenmedi. Ocak beyanlarını bekliyoruz ödenmek için ödeme yok. En büyük sorunlardan biri süt sorunudur. Havalar ısınınca küçükbaş sıkıntı yaşayacak. Yeni bakanlar popülizm yapmayı bıraksın ve üreticinin elinde ürettiği mal elinde kalmasın politika üretsin.
Mustafa Bostancıoğluları (Göndendere Muhtarı):
Anlatılan bütün sorunlar aynı şekilde duruyor, hiçbir adım atılmadı. Belediye hizmetlerinden memnun değiliz. Elçilik yardımlarıyla bir çok sorun çözülebilir. Proje yoksunuyuz. Gönendere’ye ayrılmış bir halı saha projesi vardı fakat projelendirme yaparak parayı alıp sahayı yapamadık. Siyasiler kısır çekişmeleri bıraksın, iş çıkaracak kişilere bırakılsın görevler.
Alpay Orhan Güvenlier (Küçükbaş Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı)
2018’’in ilk periyodu bitiyor tarım politikasında bir hareket yok. 2017 yılından küçükbaş hayvancının doğrudan gelir desteği parası duruyor. Ancak da bekliyoruz, zaman beklenmiyor. Kasap oğlağı 12’ye alır 16’ya satar. Üreticiye hayvancıya verilecek destek bir an önce açıklanmalı. Yemciye borç, arpa da sıkıntı var hayvanlar ölüyor, veteriner Dairesi yok. Halimiz ne olacak, üretici ne yapacağını şaşırdı.
Adil Onalt (Aslanköy Muhtarı):
Basında uyuşturucu ön sayfalarda. Bu memleketin en önemli sorunlarında birisi uyuşturucu. Toplumsal olarak savaş açılmalı. Barış Harekâtı yaptık herkes birbirini kolladı paylaşmayı bildi şimdi herkes neme lazımcı oldu. Kıbrıs Trük halkı neden bu kadar değişime uğradı. Eskiden kahvede öğretmeni görünce korkar eve giderdik, şimdi öğrencilerin öğretmene öğretmenin öğrenciye saygısı kalmadı. Eğitimdeki bu sorunları çözmeli çocukları iyi eğitmeli, ailelerde de büyük boşluklar var eğitilmeli. Üniversite doldu eğitim kalitesi düştü, çocuklarımızı köylere çekemiyoruz. Memleketin hanımları da rekabete girdi okumayan çocuk istemiyoruz. İş yaptıracak insan kalmadı. Süt parasını 1.39’dan ödendim vatandaş 4 TL süt satın alıyor. Denetim nerede, insanlar nasıl süt içsin. Girdiler yüksek olduğu için hayvancı batıyor.
Mustafa Naimoğluları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı):
Köylerde çok oy yoktur diye siyasiler pek uğramaz. İki kilometrelik yol sorunları çözülemiyor. İnsanlar hizmet istiyor. Yıllardır ağıl sorunları var hayvanlar köy içerisinde. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Üreten insanlara çare bulmak gerekiyor. Koltuk düşünülerek halk eziliyor. Su 7 lira tonuna veriliyor, hayvancı ödemeleri bekliyor. Zihniyetlerin değişmesi gerekiyor. Arpalar tahlil edilmeli. Tarım Dairesi herhangi bir toksin olmadığı ifade etti. Islak arpada toksin üremez. Şişen arpa hayvanların düşük yapmasına neden oluyor. Arpa tahlillerini yapacak laboratuvar yoktur. Afodoksin olup olmadığını öğrenemiyoruz.
Hüseyin Angolemli (TDP Milletvekili):
Seçim öncesi bütçe geçirilme önerisi vardı ancak bazı partilerin şahsi çıkarları yüzünden geçirilmedi. Köylü, üretici zor durumda. İçerisinde bulunduğumuz maalesef kötü. Muhtarların değeri düşürüldü ancak muhtarlar uçan kuşu bilir köy ile ilgili. Hükümet muhtarlardan yararlanabilir. Maaşları yeterli bir seviyeye çıkarabilir.
Şakir Ercüment:
Hayvancılarımız var mandıra yeri yok. Başka mandıralarda tutuyor hayvanlarını yer tahsis edilmiyor. Zamanında dağıttılar yer kağıt verdiler ama kimse gelip yer göstermedi nerededir belli değil. Bu yüzden hayvanlarını satan köylüler oldu.
Hasan Hacıarifoğlu:
Serdarlı Pınarlı arası mandıra yolu problem. Faiz yasası zor mu geçirilsin. Bir arkadaştan 171 TL çek aldım birisinden banka 42 TL masraf parası aldılar. Girdi maliyetleri korkunç rakamlar. Türkiye’den gelen mallarda fazla denetim olmadığını düşünüyorum. Bilir kişi alınmasını istedik tırlar ile gelen malzemeyi denetlesin diye ancak olmadı. Hükümete düzenli para yatıranlar karşısında bir de af konusu var çok adaletsizce.
Şefika Başkurt:
Harabe durumda olan bir okulumuz var. Arpaları samanlar ambar olarak kullanılıyor. Eski park yeri boş bir alan ama yeni bir konuma getirilmedi. Oradaki ağaçlar kesildi. İşsizlik var öğretmen olan arkadaşlar okul yapılsa eğitim verebilecekler.
Biray Hamzaoğluları (CTP Milletvekili):
Çeşitli bahanelerle iki kilometrelik yol yapılamıyor. Devlet Daireleri çökertildi. Gerekli işleri yapacak insan yok. Değiştirmeyi bilmeliyiz. Giden hükümet 4 bin 800 adet arsa dağıttı, bu arsalar nerede kimindir. Seçim bitince programda vekillerde azaldı. Belediyelerin küçültülmesi 2016 yılı sonuna kadar azaltılacaktı ama olmadı. Karpaz bölgesi tek belediye olmalı. Gönendere de halı saha ortaokulun içerisine yapılsın eğer yer varsa. Kapatılan okullar belediyelerin büyüklüklerine göre devredilsin.