Kıbrıs sorununun masaya yatırılacağı Berlin zirvesi bugün yapılıyor.
Gözler, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında gerçekleştirilecek üçlü görüşmeye çevrilirken, liderler zirve için dün Berlin’e hareket etti. Akıncı, ülkeden ayrılmadan önce havaalanında yaptığı açıklamada, “Çok büyük beklentiler yaratmak istemem. Açık bir gündemle gidiliyor” dedi.
Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bugün Berlin’de yapılacak üçlü görüşmeye katılmak üzere KKTC’den ayrıldı.
Akıncı, Berlin’e hareketinden önce Ercan Havaalanı'nda basın açıklaması yaptı.
Söze süreçle ilgili bilgi vererek başlayan Akıncı, Crans-Montana sonrasında BM Genel Sekreteri’nin taraflara değerlendirme çağrısında bulunduğunu, bir yıl geçtikten sonra tarafların da rızasını alarak Lute’u referans kavramları çerçevesinde uzlaşı sağlayabilmek adına görevlendirdiğini anımsattı.
Lute’un 1-1,5 yıl süren dönemde özellikle Kıbrıs’taki taraflarla ve garantörlerle diyalogu sürdürdüğünü, Eylül’ün ilk haftası hemen hemen her gün, bazen günde iki kez iki tarafla görüşme yaptığını hatırlatan Mustafa Akıncı, “Amaç referans kavramlarını yeni bir başlangıç noktası oluşturmak üzere tamamlayabilmekti” dedi.
Genel Sekreterin tercihi
Cumhurbaşkanı Akıncı, üçlü görüşmenin perde gerisini şu sözlerle anımsattı:
“Temmuz ayında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri her iki liderle ayrı ayrı telefonda görüştü. New York’ta Eylül ayında yapılan Genel Kurul çerçevesinde bizlerle bir araya geleceğini, bu buluşmanın ayrı ayrı olacağını, Genel Kurul sonrasında üçlü bir toplantı düşündüğünü duyurdu. Kendisiyle New York’ta yaptığımız görüşmede üçlü ya da beşli toplantıya açık olduğunu, bunlara önyargıyla yaklaşmadığını, her ikisinin de olabileceğini ancak bu aşamada iki liderle üçlü bir toplantı yapmayı daha öncelikli ve yararlı olarak değerlendirdiğini söyledi. Sayın Genel Sekreter, beşli toplantı için iyi bir hazırlık yapılmasının söz konusu olduğunu ve yeni bir başarısızlığın Kıbrıs için iyi olmayacağını değerlendirdiğini de bizimle paylaştı.”
Yol haritası belirlemeye gidiyoruz
Berlin toplantısına açık bir gündemle gittiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bugün hangi noktada olduğumuzu birlikte tespit etmek ve bundan sonraki yolu nasıl yürüyeceğimizi kararlaştırmak üzere gidiyoruz. Yani bir nevi yol haritasını birlikte çizmek için gidiyoruz. Bundan sonraki adımları elbette konuşacağız” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bugün gösterdiği ilginin oldukça önemli olduğunu, çünkü 2,5 yıla yakın süredir böylesi bir inisiyatif almadığını kaydeden Akıncı, bu inisiyatifin nedenin Crans-Montana’da yaşananlar olduğunu söyledi.
Hiç kimsenin sırf adı müzakere olsun, başlasın ama sonuca varmasın anlayışında olmadığını kaydeden Akıncı, şunları da ekledi:
“Biz başlayacak bir sürecin sonuç odaklı olmasını istiyoruz, bizi çözüme ulaştırmasını istiyoruz. Bu çözümün her iki ada toplumuna, Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara barış ve huzur getireceğini öngörüyoruz, getirmesini istiyoruz. Bu güzel duygu ve düşüncelerle Berlin’e hareket ediyoruz.”
Çok büyük beklentiler yaratmak istemem
Berlin toplantısının olumlu sonuçlar üretmesi dileğini yineleyen ve “Çok büyük beklentiler yaratmak istemem” diyen Akıncı, “Açık bir gündemle gidiliyor ancak bizim yapıcı, haklarımızı koruyarak istikrarlı bir şekilde barışa hizmet eden, çözüme hizmet eden tavrımızın karşılık görmesini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.
Görüşme bu akşam
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Berlin’de, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bu akşam görüşecek.
Akıncı salı günü öğle saatlerinde Berlin'den ayrılarak 20.30’da KKTC'ye dönecek.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın heyetinde, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak, Cumhurbaşkanlığı Dışilişkiler Uzmanı İpek Borman ve II. Sekreter Hasan Varoğlu yer alıyor.